بیماران قلبی برای روزه گرفتن باید مواردی را رعایت كنند تا با حفظ سلامت بدن بتوانند از بركات معنوی ماه مبارك رمضان نیز بهره مند شوند.
بررسی ها نشان می دهد كه روزه داری صحیح در یك فرد سالم با كم كردن عوامل خطر (ریسك فاكتورها) از جمله كاهس سطح چربی های خون، كاهش وزن ، كم كردن یا قطع مصرف سیگار و كاهش سطح هموسیستئین خون (نوعی تركیب در خون) از بیماری های قلبی جلوگیری می كند اما قضیه در مورد افرادی كه دچار بیماری شده اند ، متفاوت است.
بیماری های قلبی طیف گوناگونی از بیماری های دریچه های قلبی، عروق قلب و نیز بیماری های عضله قلب را در برمی گیرد كه در هر مورد و با توجه به شرایط بیمار و شدت و ضعف بیماری می توان در مورد روزه گرفتن یا نگرفتن بیمار تصمیم گرفت. گرچه در تمام این موارد نظر مشورتی پزشك متخصص قلب و عروق بهترین راهنما برای این بیماران است اما به طور كلی می توان توصیه هایی را در این زمینه به بیماران ارایه كرد.
بیماران دچار گرفتگی رگ های قلبی كه تحت درمان با داروهایی مانند آسپرین، قرص های نیتروكانتین و نیتروگلیسیرین (زیرزبانی) قرار دارند و موظفند كه داروهایشان را دقیق و به موقع مصرف كنند، عموما اجازه روزه گرفتن ندارند چراكه به موقع نخوردن بیشتر داروهای قلبی و كاهش غلظت این داروها در خون بیمار موجب بروز عوارض جبران ناپذیری مانند افزایش احتمال بروز سكته قلبی و حملات آنژین صدری، بزرگ شدن قلب و آب آوردن ریه ها می شود كه بسیار خطرناك است.
**چند نكته در مورد داروهای قلبی و عروقی
داروهایی مانند آنالاپریل و دیگوكسین در صورتی كه صبح ها مصرف شوند ، اثر بخشی بهتری دارند به همین دلیل مصرف آنها هنگام سحر نتیجه بهتری می دهد.
مصرف قرص دیلتیازم عصرها اثربخشی بهتری داشته و بنابراین بهتر است بعد از افطار مصرف شود.
در مورد مصرف قرص های زیرزبانی مانند نیتروگلیسیرین زیرزبانی كه هنگام حملات قلبی مورد استفاده قرار می گیرد، طی ساعات روزه داری ، نظرات شرعی مراجع تقلید متفاوت است.
دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی نسبت به تداخل داروها با غذا در بیماران قلبی هشدار داده است.
با توجه به فاصله زمانی كوتاه مصرف افطار، شام و سحر و انباشته شدن معده از غذاهای مختلف امكان تداخل برخی داروها با غذا وجود دارد به طورمثال اثر دیگوكسین كه در نارسایی قلب مصرف می شود و نیز وراپامیل و پروپرانولول با غذا تغییر زیادی می كند.
**آیا بیماران دچار بی نظمی ضربان قلب (آریتمی) می توانند روزه بگیرند؟
آریتمی در اغلب اوقات، اختلالی است كه نیازمند رعایت رژیم غذایی، فعالیت مناسب و در راس همه آنها مصرف به موقع داروها است.
در این موارد، قطع خودسرانه دارو یا افزایش مصرف قرص ها ممكن است منجر به عوارضی مانند افزایش احتمال لخته شدن خون، سكته مغزی و مشكلات ریوی شود بنابراین این افراد بهتر است روزه نگیرند.
به علاوه اختلالات الكترولیتی (به طور مثال اختلال در غلظت پتاسیم) حاصل از روزه داری ممكن است موجب تسریع در ایجاد آریتمی شود.
**روزه داری در بیماران دارای سابقه جراحی قلب
متخصصان به تمام بیماران قلبی از جمله افرادی كه سابقه جراحی قلب داشته و دارو می خورند، توصیه می كنند برای اینكه بیماری از كنترل خارج نشود حتما پیش از اقدام به روزه داری با پزشك معالج خود مشورت كنند.
**روزه داری در بیماران دچار افتادگی دریچه میترال
معمولا افتادگی دریچه میترال (پرولاپس میترال) در فرم های خفیف، مشكلی در روزه داری ایجاد نمی كند اما در حالات شدید كه عموما با گشادی دریچه میترال همراه شده و معمولا نیازمند توجه خاص است، ممكن است امكان روزه داری فراهم نباشد.
بنابراین ضرورت دارد تا مبتلایان به این اختلال حتما پیش از روزه داری به متخصص قلب مراجعه و مورد بررسی كامل از جمله اكوی قلبی قرار گیرند و طبق نظر پزشك معالج اقدام به روزه داری كنند اما افتادگی میترال در حالات معمولی و خفیف مانعی برای روزه داری نیست.
اجتمام(5)**9185
تهران - همه مومنان تلاش دارند تا با روزه گرفتن از بركات ماه مبارك رمضان فيض ببرند اما در اين ميان بيماران و افراد آسيب پذير بايد براي روزه داري توصيه هاي پزشكي را نيز مورد توجه قرار دهند.