۶ مرداد ۱۳۹۲، ۱۱:۳۹
کد خبر: 80753358
T T
۰ نفر
تلاش دانشمندان براي پاك كردن خاطرات تلخ از ذهن انسان

تهران- يك گروه از محققان بين المللي موفق شدند براي اولين بار در مغز موش خاطرات كاذب ايجاد كنند. اين دانشمندان درپي آن هستند تا توانايي پاك كردن خاطرات تلخ از ذهن انسان را به دست آورند.

به گزارش روز یكشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه لوپاریزین، یك گروه از محققان بین المللی موفق شدند برای اولین بار در مغز موش خاطرات كاذب ایجاد كنند.

محققان می گویند: حافظه انسان به دنبال بعضی اتفاقات و تجربیات، تغییرشكل یافته و اتفاق به وقوع پیوسته را به گونه ای دیگر به یاد می آورد. همچنین ممكن است اتفاقاتی را به خاطر آورد كه هرگز اتفاق نیافتاده اند.

در بعضی پرونده های قضایی، متهمان توسط شاهدان عینی ماجرا مقصر شناخته می شوند درحالی كه آزمایش دی ان ای آن ها را از ارتكاب جرم تبرئه می كند. این مساله نشان می دهد حافظه شاهدان عینی نادرست بوده است.

به گفته دانشمندان، از هر250 نفر متهمی كه در آمریكا بر اساس آزمایش دی ان ای بی گناه شناخته می شوند، 3 تا 4 نفر در ابتدا توسط شاهدین عینی متهم شناخته شده اند و این نشان از حافظه معیوب آن ها دارد.

دكتر سوسومو تونوگاوا، یكی از محققان این پروژه كه استاد زیست شناسی و عصب شناسی موسسه تكنولوژی ماساچوست آمریكا است در این باره می گوید: آزمایش انجام شده بر روی موش ها اولین مدل حیوانی است كه در آن شكل گیری خاطرات درست و نادرست در سطح سلولی بررسی شده است و اثری كه هر اتفاق می تواند بر مغز بگذارد مورد مطالعه قرار می گیرد.

این دانشمندان توانستند در حافظه موش های تغییر ژنتیكی با دستكاری سلول های مغزی هیپوكامپ كه نقش اساسی را در حافظه ایفا می كند، ایجاد كنند و همین امر سبب شد تا خاطرات نادرستی در ذهن این جانواران ایجاد شد.

محققان این سلول ها را طوری برنامه ریزی كردند كه به پالس های نور پاسخ می دهند تا بتوان آن ها را دست كاری كرد.

در این تحقیق ابتدا موش ها را در جعبه A كه محیط بی خطری بود، قرار دادند. سپس آن ها را به محیطی كاملا متفاوت با قبلی به نام جعبه B منتقل كردند و بر روی سلول های هیپوكامپ این موش ها، پالس های نور تابیدند.

همچنین همزمان با یك شوك ضعیف الكتریكی بر روی پای این موش ها بین این تجربه ناخوشایند و خاطرات فعال جعبه A ارتباط برقرار كردند.

آن ها مشاهده كردند كه با قرار دادن دوباره موش ها در جعبه A این حیوانات حالتی سراسیمه و آشفته دارند.

علاوه بر این، هنگامی كه این موش ها در یك محیط كاملا جدید قرار داده شدند، دانشمندان توانستند سلول های هیپوكامپ همراه با حافظه كاذب ناخوشایند از جعبه A نقش دارند را مجددا فعال كنند.

دكتر تونوگاوا كه برنده جایزه نوبل نیز هست در ادامه می افزاید: 'انسان ها نیز مانند موش ها بسیار تخیل پرداز اند و می توانند یك تجربه ناخوشایند را به دیگری متصل كرده و باعث ایجاد حافظه كاذب شوند.'

به گفته این محقق حافظه انسان بسیار فعال و پویا است و می تواند هر بار با یادآوری یك خاطره آن را تغییر دهد.

این محقق همچنین افزود: گام بعدی این پژوهش بر روی مكانیسم های حافظه برای پاك كردن خاطرات بد، تمركز خواهد كرد.

نتایج این تحقیق در مجله Science منتشر شده است.

علمی(6)**م.پ**1599
۰ نفر