به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، امیر دریادار 'حبیب الله سیاری ' روز سه شنبه در اولین همایش ملی فناوری های نوین دریایی در نوشهر با بیان این كه رهبر معظم انقلاب درباره استفاده از منابع دریا در بستر و زیر بستر تاكیدات زیادی داشته اند، افزود : سواحل جنوبی جمهوری اسلامی ایران كه به اقیانوس متصل است دروازه ای طلایی برای رشد و پیشرفت كشور به شمار می رود.
وی با تاكید بر این كه استفاده از دریا رشد و رفاه بیشتری را برای ملت ایران به همراه خواهد داشت ادامه داد: دور اندیشی و استفاده از منابع دریا در جنوب و شمال كشور باعث حضور قدرتمندانه جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی خواهد شد.
دریادار سیاری با اشاره به این كه سواحلی كه جمهوری اسلامی ایران را به صورت بلاواسطه به اقیانوس هند، سومین اقیانوس بزرگ جهان متصل می نماید بیش از هر بخش دیگر از مرزهای دریایی كشور امكان بهره گیری از فرصت دریایی بودن را برای كشور ما فراهم آورده است گفت: این بدان معنی است كه دروازه ای طلایی رو به فرصت های استثنایی برای كشور ما گشوده شده است.
وی با اشاره به این كه 36 كشور در همسایگی اقیانوس هند حضور دارند كه به تنهایی قریب به یك سوم جمعیت جهان را به خود اختصاص داده اند افزود: بهره برداری از منابع سرشار آبزیان دریایی، انرژی های نو، منابع بستر و زیربستر دریا، توسعه صنعت گردشگری و ارایه خدمات دریایی، حمل و نقل دریایی كالا و ترانزیت آن از طریق فعالسازی كُریدور شمال - جنوب، ایجاد اشتغال و توسعه سواحل بنادر كشور به رفاه بیشتر برای مردم ایران كمك خواهد كرد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش از دیگر ویژگی های اقیانوس هند را ارتباط با سایر كشورها از طریق این اقیانوس، استفاده از ظرفیت های موجود با بهره گیری از دریا در صورت تخصیص به امر تولید دانست و گفت: افزایش مرز امكان تولید كشور با توجه به موارد ذكر شده قابل ملاحظه خواهد بود.
دریادار سیاری با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب درباره سواحل جنوب شرق كشور و استفاده از منطقه مكران ادامه داد: این دوراندیشی و نگاه راهبردی به سواحل مكران كه نقشی راهبردی دارد می تواند نعمت بزرگی محسوب شود.
وی به نقش و اهمیت دریای خزر در منطقه اشاره كرد و ادامه داد: دریای خزر به لحاظ موقعیت ژئواستراتژیك و منابع طبیعی و زیرزمینی به خصوص ذخایر عظیم نفت و گاز بر كسی پوشیده نیست البته این منطقه عرصه ای برای تقابل كشورهای شرق و غرب شده است و حضور جمهوری اسلامی براساس حقوق برابر و بر مبنای 20 درصد از سطح بستر دریای خزر، دقیق است.
فرمانده نیروی دریایی ارتش با خطاب قراردادن رییس مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: در دنیای امروز شاهد تغییرات تاریخ ساز و شگرفی هستیم كه بخش قابل توجهی از آن در منطقه اقیانوس هند شكل گرفته و یا در حال شكل گرفتن است.
دریادار سیاری با بیان این كه رقابت ژئوپولیتیكی در منطقه اقیانوس هند منحصر به فرد است،گفت: اقیانوس هند دارای ظرفیت های فراوانی است كه می تواند آثار تعیین كننده ای در نظام جهانی داشته باشد زیرا تجدید حیات اقتصادی با بهره گیری از همه ظرفیت های موجود در اقیانوس هند، تمركز بر علایق ژئوپلیتیكی مشترك و تقویت محیط همكاری با بهره گیری از بسترهای مشترك یعنی ظرفیت های موجود در اقیانوس هند این امكان را برای كشورهای ساحلی به ویژه ایران فراهم خواهد كرد تا با وجود حضور نامطلوب عناصر استكبار جهانی آینده را آن گونه ترسیم كنند كه نظام های آینده جهان صرفا اهداف مستكبران را نشانه نروند.
وی با اشاره به این كه شاهد حضور قدرت های دریایی جدید در منطقه اقیانوس هند مانند چین، ایران و هند هستیم گفت: این كشورها به سرعت در حال استفاده از ظرفیت های آزاد در این منطقه هستند و عرصه را برای قدرت های دریایی بزرگ كه پیشتر یكه تاز آب های آزاد جهان بودند تنگ كرده و تغییر رویكرد استكبار جهانی در منطقه اقیانوس هند را شاهد هستیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش در عین حال تاكید كرد كه به دلایل مختلف از جمله پایین بودن تولید ناخالص ملی، اختلافات داخلی و عدم تشكیل دولت مركزی منسجم در برخی كشورهای پیرامون آن ظرفیت و استعداد قابل توجهی برای شكل گرفتن بحران های بزرگ منطقه ای در عصر حاضر و آینده مانند دزدی دریایی را به عنوان مصادیق بحران در منطقه اقیانوس هند می توان برشمرد كه برای سال های متمادی امنیت خطوط مواصلاتی دریایی را به خطر انداخته است.
دریادار سیاری به نبود ترتیبات امنیتی منسجم و محدود بودن ناوگان های نظامی كشورهای منطقه با قابلیت دریانوردی اقیانوسی در كنار ضعف تعدادی از دولت های ساحلی در اعمال حاكمیت بر مرزها و مناطق دریایی خود اشاره كرد و اظهارداشت: این موضوع باعث شده كه عرصه برای شكل گرفتن هسته های بحران و توسعه و گسترش آن فراهم شود.
وی با نام بردن از كشورهای ایران، هند، پاكستان و سریلانكا به عنوان ذینفعان منطقه اقیانوس هند و چین و ژاپن در منطقه اقیانوس آرام ادامه داد: این كشورها به طور كامل در سواحل اقیانوس هند استقرار یافته اند و بر شراین اقتصاد جهان به ویژه در حوزه مشترك مانند انرژی و اقتصاد تا شمال مدار 10 درجه اقیانوس هند مشرف شده اند.
سیاری تنگه های راهبردی هرمز، مالاكا و باب المندب را مثلث طلایی اقتصاد جهان دانست و گفت: برقراری امنیت در منطقه اقیانوس هند نه تنها برای قدرت های بزرگ جهان بلكه برای كشورهای منطقه به ویژه كشورهای واقع در شمال اقیانوس هند حائز اهمیت است.
وی ایران، هند، پاكستان و سریلانكا را به عنوان ستون های اصلی امنیت در مدار شمال 10 درجه دانست و گفت: از آنجا كه این منطقه مساحتی معادل یك سوم وسعت خاك ایران را دارد ضعف نیروی دریایی هر یك از كشورهای نامبرده می تواند موجب كاهش سطح امنیت منطقه گشته و بستر را برای شكل گیری كانون های بحران منطقه ای فراهم كند.
فرمانده نیروی دریایی ارتش انجام هرگونه عملیات دریایی در شمال اقیانوس هند را مستلزم اتصال مناسب به ساحل و پسكرانه و پشتیبان عملیات در سطوح مختلف از این ناحیه عنوان كرد و ادامه داد: ایجاد زیرساخت های ضروری و فراهم ساختن ظرفیت های مورد نیاز به منظور تامین امنیت مطلوب و حفاظت از منابع و منافع در دریا به شكل قابل ملاحظه ای به توسعه سواحل محل استقرار نیروی دریایی در منطقه بستگی دارد.
دریادار سیاری دریای خزر را به دلیل داشتن منابع غنی هیدروكربنی و آبزیان دریایی بسیار ژئواستراتژیك دانست و گفت: در چنین شرایطی تقویت نیروی دریایی در دریای خزر برای حفاظت از منابع موجود و منافع كشور امری لازم و ضروری است كه تحقق این امر مستلزم توسعه سواحل استقرار نیروی دریایی در منطقه است.
وی به تدابیر فرمانده معظم كل قوا برای استقرار نیروی دریایی با استفاده از ظرفیت های دریانوردی اقیانوسی در سواحل مكران و دریای خزر گفت: نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی برای استقرار كامل در سواحل مكران و دریای عمان با مشكلات زیادی مواجه شده كه به آن اجازه فعال سازی و به كارگیری همه ظرفیت های موجود را برای ایفای نقش های مورد انتظار نمی دهد.
دریادار سیاری ادامه داد: بر این اساس نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد زیرساخت های ضروری با چالش مواجه شده به نحوی كه بدون حمایت های ملی و تلاش های نیروهای مسلح به تنهایی قادر به رفع محرومیت ها از چهره سواحل مكران و توسعه متوازن نخواهد بود.
وی تصریح كرد: گسترش حضور و ایجاد پایگاه در سواحل شرقی دریای خزر نیز با تمامی ظرفیت های موجود مستلزم فراهم شدن بسترهای مورد نیاز نیروی دریایی ارتش، ایجاد زیرساخت ها و همكاری كلیه دستگاه های اجرایی در دریای خزر است كه این امر به كندی صورت می گیرد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش درادامه از رییس مجلس شورای اسلامی درخواست كرد كه در تصمیم گیری ها، اتخاذ خط مشی های سیاسی توجه دقیقی به موقعیت های ژئوپلتیك، ژئواستراتژیك كه تضمینی برای اجرای صحیح این تصمیمات خواهد بود را مدنظر قرار دهند.
دریادار سیاری با تاكید بر این كه هرگاه كشوری دارای موقعیت ژئواستراتژیك باشد هرگز نمی تواند خود را از تحولات جهان دور نگه دارد یا به عبارتی منزوی شود گفت: چنین كشوری باید سعی كند با درك موقعیت با عنوان یك وزنه استراتژیك وارد عمل شده و با بهره گیری از موقعیت های خاص جغرافیایی برای پیشرفت و توسعه كشور و ملت خود گام بردارد زیرا سرنوشت كشورش همواره متاثر از آن موقعیت است.
وی از لاریجانی درخواست كرد تصمیم گیری و پشتیبانی و پیگیری توسعه زیرساخت های عمومی سواحل مكران برابر طرح های دولت در دستور كار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
دریادار سیاری گفت: تصمیم گیری، پشتیبانی و پیگیری ایجاد زیرساخت های مورد نیاز نیروی دریایی راهبردی در سواحل مكران برابر طرح های مصوب (طرح ولایت)، سواحل خزر به ویژه شرق خزر، ارتقای توان ناوگان موجود نیروی دریایی جهت استمرار انجام ماموریت در منطقه مدار 10 درجه شمالی اقیانوس هند و 20 درصد حوزه دریای خزر، تصمیم گیری و پشتیبانی و پیگیری ساخت یگان های زیرسطحی و سطحی برابر طرح های مصوب جهت جایگزینی شناورهای موجود و توسعه روابط با كشورهای اقیانوس هند، دریای سرخ، مدیترانه، جنوب شرق آسیا و خزر به منظور بازدید ناوگروه های نیروی دریایی و همكاری های دو طرفه در دستور كار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
سیام(3)**9103*9132**9171**1478
فرمانده نیروی دریایی ارتش:
توسعه مطلوب نیروی دریایی بستگی به زیر ساخت های ضروری در سواحل كشور دارد
۱۲ شهریور ۱۳۹۲، ۱۰:۰۱
کد خبر:
80799401
نوشهر- فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با تاكید بر ضرورت توسعه پایگاه های نظامی این نیرو در سواحل مكران و شرق دریای خزر، گفت: توسعه مطلوب نیروی دریایی بستگی به زیر ساخت های ضروری در سواحل كشور دارد.