۸ مهر ۱۳۹۲، ۱۳:۲۳
کد خبر: 80838796
T T
۰ نفر
سیاست میانجیگرایانه مالزی در منطقه جنوب آسیا؛ سراب یا واقعیت

كوالالامپور - دولتمردان مالزیایی با اتخاذ سیاست های میانجیگرایانه در مناقشات منطقه ای تلاش گسترده ای را در سال های اخیر برای تبدیل این كشور حوزه جنوب شرق آسیا به كشوری میانه رو در منطقه و جهان انجام داده اند.

به گزارش دوشنبه ایرنا، كشورهای مالزی، تایلند، اندونزی، ویتنام، كامبوج، سنگاپور، فیلیپین، میانمار، لائوس و برونئی دارالسلام 10 كشور حوزه جنوب شرق آسیا هستند كه در برخی از این كشورها، عمدتا درگیری های داخلی، به بی ثباتی در این منطقه دامن زده است.

'عنیفه عمان' وزیر خارجه مالزی كه كشورش خود را پیشتاز مناسبات میانجیگرایانه در منطقه می داند، گفت: هدف مالزی از تلاش ها برای كاهش درگیری ها در برخی كشورهای حوزه جنوب شرق آسیا، دخالت در امور داخلی آن كشور نیست، بلكه نشاندهنده اراده مالزی در برقراری صلح در منطقه است.

وی با تاكید به اینكه 'مالزی خواستار حل چالش ها در منطقه جنوب شرق آسیا است'، گفت: هنگامی كه در سایر كشورها درگیری و منازعه وجود دارد، كشوری دیگر نمی تواند فقط تماشاگر باشد.

وزیر خارجه مالزی با بیان اینكه 'همه منازعات را می توان از طریق صلح آمیز حل كرد'، افزود: برای كاهش تنش در برخی كشورها، باید آنچه را كه از عهده ما برمی آید، انجام دهیم و این اقدام نشاندهنده سیاست میانه روی یك كشور است.

اظهارنظر این مقام مالزیایی در حالی مطرح می شود كه این كشور فشارهایی را علیه مسلمانان شیعه مالزی وارد می كند و مقام های مالزی بارها نسبت توصیه كشورهای دیگر در زمینه مدارا با مسلمانان اقلیت شیعه واكنش نشان داده و این توصیه ها را دخالت در امور داخلی خود دانسته است.

60 درصد جمعیت 28 میلیونی نفری مالزی را مسلمان سنی مذهب تشكیل می دهد. در این كشور بیش از 250 هزار مسلمان شیعه زندگی می كند.

'عمان' همچنین به تلاش های این كشور برای پایان دادن به درگیری ها در جنوب فیلیپین اشاره كرد و گفت: مالزی تلاش كرده تا با اتخاذ سیاست میانه روی، تلاش های خود را برای پایان دادن به چند دهه منازعه در فیلیپین بكار گیرد و امیدواریم این تلاش ها به نتیجه برسد.

وی افزود: این كشور همچنین گفت وگوهایی را با طرفین منازعه در جنوب تایلند انجام داده است تا در این كشور نیز ثبات برقرار شود.

برخی كشورهای منطقه جنوب شرق آسیا عموما با چالش داخلی و یا خارجی روبرو هستند. در میان كشورهای حوزه جنوب شرق آسیا، فقط سنگاپور با چالش عمده ای در داخل و یا خارج روبرو نبوده است.

منازعات میان دولت مركزی فیلیپین با شبه نظامیان جنوب این كشور، درگیری های مسلمانان جدایی طلب جنوب تایلند با دولت این كشور، چالش های دولت میانمار با اقلیت نزدیك به یك میلیون نفری مسلمانان این كشور و اعتراضات سیاسی در كامبوج بخشی از درگیری های كشورهای حوزه جنوب شرق آسیا است.

ضمن آنكه اختلافات مرزی كشورهای فیلیپین، برونئی، ویتنام و اندونزی با كشور چین بر سر مالكیت دریای چین جنوبی بخش دیگری از اختلافات خارجی كشورهای حوزه جنوب شرق آسیا است.

مالزی كه دولتمردان این كشور تلاش دارند، این كشور را به عنوان 'جزیره ثبات در منطقه' به جهانیان معرفی كنند، دارای دو بخش غربی و شرقی است كه در بخش شرقی آن منازعاتی با شبه نظامیان جنوب فیلیپین دارد.

شبه نظامیان جنوب فیلیپین، بر بخش شرقی مالزی كه از ایالت های 'صباح' و 'ساراواك' تشكیل شده است و از جمله مناطق بكر منطقه جنوب شرق آسیا است، ادعای مالكیت دارند.

اختلافات با شبه نظامیان جنوب فیلیپین بر سر منطقه شرقی مالزی می تواند باعث تیرگی روابط دو كشور مالزی و فیلیپین شود و این منطقه را به منطقه بحران تبدیل كند.

در جنوب فیلیپین منطقه میندانائو قرار دارد كه از 40 سال پیش مسلمانان اكثریت ساكن این منطقه، خواهان استقلال هستند و دولت مركزی فیلیپین با استقلال آنها مخالفت كرده است.

مالزی كه به عنوان میانجی در مذاكرات جبهه آزادیخواه اسلامی مورو با دولت مركزی فیلیپین حضور دارد، تلاش هایی در جهت تعدیل مواضع دو طرف انجام داده است و طرفین را در مواردی به توافق نزدیك كرده است، اما هنوز توافق نهایی صورت نگرفته است.

این مذاكرات، نارضایتی برخی دیگر از گروه ها را در جنوب فیلیپین درپی داشته است كه طرفداران این گروه ها، جبهه آزادیخواه ملی مورو را تشكیل دادند و نارضایتی خود را با انجام حملات نظامی نشان داده اند.

در تایلند نیز همانند فیلیپین، مسلمانان استقلال طلب جنوب این كشور با دولت مركزی درگیرهایی دارند و تاكنون تلاش های جدی برای پایان دادن به این درگیری ها انجام نشده است. اینكه مالزی علاقمند باشد نقش میانجیگرایانه در این درگیری ها ایفا كند، مشخص نیست.

هشت میلیون نفر از جمعیت 66 میلیون نفری تایلند مسلمانان هستند كه عمدتا در مناطق جنوبی این كشور زندگی می كنند. نژاد 80 درصد از جمعیت مسلمانان تایلند، مالایی است و بقیه نیز از نژاد 'تای' هستند.

خشونت ها علیه مسلمانان تایلند كه گفته می شود حكومت این كشور مروج آن است، در سال های اخیر شدت یافته است. دولت تایلند به موضوع توسعه و پیشرفت در جنوب تایلند كم توجه است و همین موضوع اعتراض مسلمانان را در پی داشته است.

میانمار دیگر كشور جنوب شرق آسیا كه حكومت نظامی قدرت را در این كشور در اختیار دارد. مسلمانان این كشور از سال گذشته در پی حمله بوداییان به اقلیت یك میلیون نفری مسلمانان این كشور بار دیگر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت.

بوداییان با حمله به مسلمانان 'روهینگیا' در میانمار حمام خون به راه انداختند و دولت نظامی این كشور فقط نظاره گر وحشی گری ها علیه مسلمانان بود.

تاكنون تلاش ها برای بهبود وضعیت مسلمانان در این كشور به نتیجه نرسیده است و همچنان بیش از 100 هزار مسلمان میانماری در كشورهای مختلف جنوب شرق آسیا و در شرایط بد اقتصادی روزگار سپری می كنند.

در حمله بوداییان به مسلمانان 'روهینگیا' استان 'راخین' در غرب میانمار كه از اوایل سال 2012 - دی ماه 90 - آغاز شد و حدود شش ماه به درازا كشید، بیش از 650 مسلمان كشته و هزار و 200 نفر ناپدید شدند.

مسلمانان منطقه راخین، از قوم 'آراكان' هستند و به زبان 'آراكانی' نیز سخن می گویند. سكونت مسلمانان در این منطقه ریشه تاریخی دارد. اما دولت نظامی میانمار، ریشه تاریخی سكونت این قوم در این منطقه را قبول ندارد و حقوق شهروندی آنان را به رسمیت نمی شناسد.

اوضاع مسلمانان میانمار نیز كمتر احساسات دولت های مدافع حقوق بشر در جهان را برانگیخت، دولت مالزی نیز هنوز اقدام عملی قابل توجهی برای بهبود وضعیت مسلمانان میانمار انجام نداده است.

انتخابات پارلمانی سال جاری كامبوج نیز از موضوعاتی بود كه این كشور جنوب شرق آسیا را ناآرام كرد. مخالفان به نتیجه انتخابات معترض بودند و خواستار تشكیل كمیته مستقلی برای بررسی نتایج انتخابات پارلمانی شدند. دولت این خواسته مخالفان را قبول نكرد.

این اعتراض ها تا زمان تشكیل پارلمان در اول مهر( 23 سپتامبر) ادامه یافت و همچنان نیز ادامه دارد. مخالفان نشست پارلمان را تحریم كردند و نخست وزیر بدون حضور مخالفان برگزیده شد.

كشورهای حوزه جنوب شرق آسیا، اتحادیه كشورهای این منطقه را موسوم به 'آ.سه.آن' تشكیل دادند و چشم اندازهای آ.سه.آن برای تبدیل شدن به اتحادیه یكپارچه تا سال 2015 میلادی همانند اتحادیه اروپا از برنامه های توسعه ای منطقه جنوب شرق آسیا است.

مالزی به همین دلیل تلاش دارد با نقش آفرینی در رفع بحران های منطقه ای، جای پای خود را در اتحادیه جنوب شرق آسیا مستحكم سازد.

آساق**د.م**1545**1392