دكتر 'عباسعلی ناصحی' به مناسبت هفته سلامت روان (24 تا 30 مهرماه جاری با شعار سلامت روان و سالمندی) در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا ، افزود: همچنین در سالمندان اختلالات حافظه و در راس آنها آلزایمر شایع است.
وی خاطرنشان كرد بیماری های 'شبه جسمی' از دیگر اختلالات شایع سلامت روان سالمندان به شمار می رود؛ بیماری های شبه جسمی به بیماری هایی اطلاق می شود كه علایم بیماری جسمی دارد اما منشاء این عوارض جسمی، اختلالات روانی است.
رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت، اختلالات خواب و اضطراب و بی قراری را از دیگر اختلالات روان شایع در سالمندان عنوان كرد و گفت: متاسفانه برخی سالمندان به دلیل باورهای غلط برای كاهش دردهای جسمی و روانی خود به سمت سوء مصرف مواد و الكل رفته و معتاد می شوند.
ناصحی با بیان اینكه بیماری های جسمی در سالمندان بیشتر از جوانان است، افزود: ضعف عملكرد جنسی، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های مغزی و اعصاب و فشارخون از جمله بیماری های دوره سالمندی است و سالمندان ناگزیر به مصرف داروهای متعدد هستند كه این داروها عوارض خاص خود را دارند.
وی اضافه كرد: كاهش حس اعتماد به نفس، كاهش احساس ارزشمندی، انزوا، درونگرایی و تنهایی از دیگر مشكلات دوران سالمندی است.
رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت، اظهار داشت: اغلب سالمندان در این دوره با پدیده ای روبرو می شوند كه در اصطلاح روانشناسی به آن 'آشیانه خالی' اطلاق می شود؛ در این حالت، تمام فرزندان فردسالمند به دلیل ازدواج خانه را ترك كرده و سالمند با خانه خالی مواجه می شود.
ناصحی با بیان اینكه وقوع حوادث و سوانح در دوره سالمندی شایع است، گفت: سالمندان به دلیل پوكی استخوان و سایر مشكلات، آسیب پذیری بیشتری در حوادث دارند.
وی افزود: همچنین برخی سالمندان به دلیل ناتوانی های حسی و حركتی ، مجبور می شوند در آسایشگاه های سالمندان زندگی كنند.
رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت، ادامه داد: معمولا سالمندان از نظر شغلی افت پیدا می كنند؛ اگر استخدام هستند، بازنشسته می شوند و حقوق و مزایای آنان كاهش می یابد و دچار مشكلات اقتصادی می شوند؛ آنها هم كه استخدام نیستند به طور كلی شغل و مزایای خود را از دست می دهند.
وی افزود: برخی باورهای اشتباه اقشار جامعه مانند غیرقابل تحمل، نیازمند و سربار بودن سالمندان موجب پریشان خاطری سالمندان می شود.
رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت در ادامه به بیان اقدامات پیشگیرانه ابتلا به اختلالات روان سالمندان پرداخت و گفت: انجام فعالیت های ذهنی، برقراری ارتباطات اجتماعی، انجام فعالیت جسمی مناسب مانند پیاده روی، انجام فعالیت های تفریحی مورد علاقه و مسافرت از جمله اموری هستند كه می توانند به سلامت سالمند كمك كرده و از ابتلا به انواع بیماری ها مانند اختلالات حافظه جلوگیری كنند.
ناصحی افزود: درصورت مشاهده علایم اختلالات روان در سالمندان باید آن را جدی گرفت و درمان را تا كسب نتیجه، پیگیری كرد.
وی با بیان اینكه اختلالات اضطرابی یكی از اختلالات روانی شایع در سالمندان است، خاطرنشان كرد ریلكسیشن (خودآرام سازی) در پیشگیری از اینگونه اختلالات موثر است.
رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت با اشاره به نقش اطرافیان در سلامت روان سالمندان، اظهار داشت: مهم ترین انتظار از اطرافیان سالمند این است كه به ارزش های سالمندان احترام بگذارند.
ناصحی، برقراری ارتباط موثر با سالمندان، جلوگیری از منزوی شدن سالمند، محروم نكردن سالمندان از مشاركت در فعالیت های روزانه، مشورت با سالمندان در همه امور و استفاده از تجربیات آنان را از دیگر وظایف اطرافیان سالمند برشمرد و تاكید كرد: سالمندان می توانند با دراختیار قرار دادن تجارب خود به جوانان در توسعه پایدار جامعه نقش داشته باشند.
وی یادآور شد سیاستگذاران كشور باید خدمات سلامت روان را به صورت ارزان و قابل دسترس در اختیار سالمندان قرار داده و پوشش بیمه ای مناسبی برای آنان فراهم كنند چراكه بسیاری از سالمندان به دلیل هزینه های درمانی ممكن است به متخصصان مراجعه نكنند.
رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت از دولتمردان خواست زمینه ایجاد اشتغال سالمندان پس از بازنشستگی را فراهم كنند چراكه بسیاری از افسردگی های دوران سالمندی پس از بازنشستگی بروز پیدا می كنند.
ناصحی، رسیدگی به وضعیت آسایشگاه ها، فراهم شدن مسكن و ارتقای آگاهی های مردم نسبت به منزلت سالمندان را از دیگر وظایف مسوولان مربوطه عنوان كرد و گفت: افزایش شاخص امید به زندگی در ایران موجب افزایش جمعیت سالمندی كشور شده است درحالیكه سلامت روان سالمندان غالبا مورد توجه قرار نمی گیرد.
وی تاكید كرد سالمندی بیماری نیست بلكه مرحله ای از چرخه طبیعی زندگی بوده كه با انباشت خرد و تجربه همراه است و اگرچه جسم پیر می شود اما ذهن جوان می ماند.
اجتمام(4)**9185 ** 1569
تهران - رییس اداره سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با بیان اینكه حدود 25 درصد سالمندان دچار مشكلات مربوط به سلامت روان هستند، گفت: افسردگی در راس مشكلات سلامت روان سالمندان قرار دارد.