۲۹ مهر ۱۳۹۲، ۹:۰۴
کد خبر: 80867857
T T
۰ نفر

سالمندان را فراموش نكنيم

۲۹ مهر ۱۳۹۲، ۹:۰۴
کد خبر: 80867857
سالمندان را فراموش نكنيم

تهران - سالمندان هر چند به مانند دوره جواني از نظر جسمي توانمند نيستند اما آنان با تجربه ها و اندوخته هايي كه دارند، قادرند اعضاي خانواده و جامعه را در رفع مشكلات ياري دهند و شادي و طراوت در زندگي به وجود آورند.

به گزارش خبرنگار اجتماعي ايرنا، طبق تعاريف سازمان بهداشت جهاني، سالمندي از سن 60 سالگي آغاز مي‌شود، سن 60 تا 69 سال را سالمند جوان، 70 تا 79 سال را سالخورده و 80 سال به بالا را كهنسال مي‌نامند.

در حال حاضر بيش از شش ميليون سالمند در ايران وجود دارد كه چهار ميليون نفر از آنان بالاي 60 سال و دو ميليون نفر بالاي 65 سال دارند، سالمندي فرآيندي است كه در سه شاخه فيزيولوژيك، اجتماعي وروان شناختي، شخص را به سمت پيري مي‌برد.



**شايع ترين اختلالات در دوران سالمندي،اختلالات افسردگي، خلقي و اضطرابي

افسردگي، ترس از مرگ، احساس تنهايي، ناكامي، عدم سودمندي، خستگي، استرس، افكار خودكشي، تغيير در الگوي خواب و بي خوابي از علايم اختلال درسلامت رواني سالمندان محسوب مي شود.

افسردگي كيفيت زندگي را مختل مي‌كند و خطر خودكشي را افزايش مي‌دهد، سالمندان افسرده در مقايسه با ديگر سالمندان، سه برابر بيشتر به بيماري فشار خون بالا مبتلا مي‌شوند و درمقابل حملات قلبي، عفونت ريه و ديگر بيماري‌ها ضعيف‌ تر هستند و به خاطر ضعف جسماني، نسبت به ديگران احساس ناامني كرده و دوري گزيدن را بر حضور در اجتماع ترجيح مي دهند.

انسان‌ها وقتي به دوران سالمندي مي‌رسند، احساس مي‌كنند به آخر خط رسيده‌اند به اين دليل كه توانمندي‌هايشان كمتر و استقلالشان به خطر مي‌افتد و ديگر نمي‌توانند همانند گذشته از خود و اطرافيان مراقبت كنند، همه اين مسائل باعث تغيير خلق و خوي سالمندان مي‌شود.

احساس مسئوليت و داشتن هدف برروند پيري اثر مثبت مي گذارد و هرچه ميزان تسلط بر زندگي و قدرت تصميم ‌گيري بيشتر باشد، خشنودي از زندگي بيشتر به چشم مي‌خورد.

اختلالات اضطرابي نيز مي تواند در سالمندان هراس، وحشت زدگي و يا حتي علايمي از بيماري هاي غدد داخلي، تنفسي، قلبي و عروقي، را ايجاد كند كه در اين مواقع مراجعه افراد سالمند به مراكز بهداشتي و درماني ضروري است.

سالمندان به ظاهر پير و ناتوان شده اند و به مرحله باز نشستگي رسيده اند، اما بسياري از اين افراد براي نسل جوان افرادي مهم و قابل اعتمادند كه مي توانند به تربيت جوانان بپردازند و مشكلات و مسائل آنان را حل كنند، سالمندان باتجربه ها و اندوخته هايي كه دارند، قادرند اعضاي خانواده و جامعه را در رفع مشكلات ياري دهند و شادي و طراوت در زندگي به وجود آورند.

سالمنداني كه در خانواده و در محيطي سرشار از محبت، صميمت،قدرشناسي و احترام زندگي مي كنند داراي سلامت رواني بهتري هستند، بنابراين ضروري است تا حد امكان سالمندان در كنار فرزندان و نوه ها زندگي كنند، بزرگ خانواده محسوب شوند و فرزندان در تصميم گيري ها از آنان نظرخواهي كنند و به عقايد آنان احترام بگذارند.



**سياست‌هاي مراقبت و درمان

آمادگي جوامع و ارائه ‌دهندگان خدمات سلامتي براي پاسخگويي به نيازهاي سالمندان امري ضروري است كه شامل تربيت نيروهاي متخصص براي مراقبت از سالمندان و جلوگيري و كنترل بيماري‌هاي مرتبط با كهولت سن شامل بيماري‌هاي روان و عصبي و مشكلات ناشي از مصرف دارو است.

همچنين تصميم گرفتن درباره سياست‌هاي پايدار و بلند مدت تسكين ‌دهنده وتوسعه خدمات و شرايط متناسب با سالمندان مي تواند مفيد و موثر باشد.



** سلامت روان در جامعه

داشتن سلامت عمومي و مراقبت‌هاي اجتماعي براي بهبود سلامت سالمندان موثر است و از بروز بيماري‌ها و امراض مزمن جلوگيري مي‌كند، همچنين آموزش تمام ارائه‌دهندگان خدمات درماني مرتبط با مشكلات و نارسايي‌هاي مرتبط با كهولت سن نيز اهميت زيادي دارد.

كنترل سلامت رواني در سالمندان در سطح جامعه بسيار ضروري است، به همين نسبت نيز توجه و تمركز بر مراقبت طولاني مدت از سالمنداني كه از مشكلات رواني رنج مي‌برند، اهميت دارد.

يك محيط ايمن و سالم براي سالمند محيطي آرام و بي‌سروصدا نيست بلكه آن چيزي كه سالمند را سالم نگه مي‌دارد، حفظ ارتباط است، سالمند بايد در اجتماع حضور فعال داشته باشد و با اعضاي خانواده، دوستان و افراد اجتماع ارتباط برقرار كند.

اجتمام(5)9188 ** 1569