رسانه ها در نحوه انعكاس اخبار مربوط به خودكشي دقت كنند

اهواز-ايرنا-مدير گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به گفت: رسانه ها بايد در نحوه انعكاس اخبار مربوط به حوادث به ويژه خودكشي دقت لازم را داشته باشند.

دكتر 'شهرام خرازي ها' سه شنبه در كارگاه آموزشي نقش رسانه در پيشگيري از رفتارهاي خودكشي در سطح خوزستان در محل سالن اجتماعات معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي اهواز اظهارداشت: انعكاس نامناسب اخبار خودكشي در رسانه ها، مي تواند در افرادي كه قصد خودكشي دارند ترديد را تبديل به يقين كند.

وي افزود: اخبار كنترل نشده و نامناسب در رسانه ها مي توانند خودكشي را تشديد كرده يا زمينه اقدام به خودكشي را فراهم كنند.

خرازي ها تصريح كرد: زماني كه چندين عامل از جمله زمينه خانودگي، نحوه گذراندن دوران كودكي، مصرف دارو و طلاق گرفتن والدين در كنار هم قرار بگيرند مي تواند فرد را به نقطه اي برساند كه به خودكشي فكر كند اما ترديد داشته باشد.

مدير گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشكي تهران ادامه داد: خودكشي از چندين قطعه پازل شامل تمايلات و عوامل اقدام به اين كار تشكيل شده است كه انعكاس نامناسب اخبار در رسانه ها آخرين قطعه پازل براي انجام خودكشي است.

وي با تاكيد بر اهميت نحوه انعكاس خبر گفت: رسانه ها و خبرنگاران بايد به تبعات كار خود توجه داشته باشند چون بايد در مقابل خداوند پاسخگو باشند.

خرازي ها اظهارداشت: تجربيات جهاني و تحقيقات WHO نشان مي دهد در تمامي كشورها، با انتشار اخبار خودكشي، عده اي متاثر از اين اخبار اقدام به خودكشي مي كنند.

مدير گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به اينكه قانون، رسانه ها را از انعكاس اخبار خودكشي منع نكرده است اضافه كرد: اخبار مربوط به خودكشي بايد به صورت كنترل شده چاپ شود.

وي گفت: از آنجايي كه صفحه حوادث روزنامه ها از نرم اجتماعي خارج است، بيشتر از ديگر صفحات و اخبار جلب توجه مي كند.

خرازي ها ادامه داد: يكي از راهكارهاي مهم براي كاهش تاثير اخبار مربوط به خودكشي توسط خبرنگار، استفاده نكردن از كلمه خودكشي در تيتر خبر است.

يك روانپزشك نيز در اين كارگاه با اشاره به اينكه خودكشي در اكثريت اديان منع شده است اظهارداشت: بر اساس بررسي در ايالات متحده، مسلمانان در پايين ترين رده خودكشي قرار دارند كه نشان دهنده عقايد مذهبي آنان است.

'ژاله نيل زاد' افزود: از نظر روانپزشكي، خودكشي و رفتارهاي خودكشي بيماري يا افسردگي نيستند بلكه به عنوان يك نشانه، بايد مورد ارزيابي قرار گيرد.

وي تصريح كرد: زمان خودكشي نوجوانان، والدين فرزند خود را بدون هيچ مشكلي معرفي مي كنند در حالي كه اين موضوع به علت نوع تفكر و ناتواني والدين از تشخيص اختلالات رفتاري در فرزندشان است.

نيل زاده با اشاره به اينكه نوجوانان و جوانان مسائل را بيشتر از افراد مسن تقليد مي كنند گفت: خودكشي تقليدي زماني شايع مي شود كه نحوه انعكاس اخبار خودكشي، خيال پردازانه بودن و جنبه خونريزي را تقويت مي كند.

اين روانپزشك با بيان اينكه باورهاي نادرستي در خصوص خودكشي وجود دارد اظهارداشت: ناگهاني و بدون مقدمه اقدام به خودكشي كردن، رايج بودن در برخي خانواده ها، اقدام نكردن به خودكشي براي كسي كه يكبار اين كار را انجام داده از جمله باورهاي نادرست است.

وي افزود: افرادي كه سلامت رواني بالاتري دارند راحت تر به مراكز مشاوره و يا روانپزشك مراجعه مي كنند.

7157/642