به گزارش ایرنا و به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، دكتر 'محمد یوسف علیخانی' عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی همدان گفت: حذف میكروارگانسیمها توسط این نانوذرات و در حضور اشعه UV كه در صنایع غذائی، داروئی، آب قابل شرب و نیز صنایع زیست محیطی قابل كاربرد است، دارای بازده بالاتری نسبت به روش حذف با استفاده از اشعه UV به تنهایی است.
وی خاطر نشان كرد: شهرنشینی و رشد سریع صنعتی شدن به همراه تخلیه فاضلاب حاوی مواد آلی، میكروارگانیسمها و عناصر فلزی علت آلودگی بسیاری از منابع آبی است.
علیخانی گفت: از جمله باكتریهای فرصتطلب و شاخص آلودگی آب كه در اكثر محیطهای آبی وجود دارد، اشریشیاكلی است كه برای انسان و محیط زیست ایجاد خطر كرده است. علیخانی ادامه داد: روشهای گندزدایی معمول با وجود تأثیرگذاری در تصفیه عوامل بیماریزا، نیازمند صرف هزینههای بالایی است و فرایند اكسیداسیون پیشرفته، كه شامل رادیكالهای هیدروكسیل (OH) هستند، به دلیل كاهش هزینهها نسبت به تصفیه با كلر، از توجه خاصی برخوردار شده است.
وی افزود: این رادیكال توسط تركیبات مختلفی از جمله اكسیدهای فلزی در آب تولید میشود و یكی از فتوكاتالیستهای مورد استفاده در تصفیه آب، اكسیدروی است كه علاوه بر توانایی آزادسازی رادیكال، میل تركیبی بالایی با اكسیژن داشته و به اشعه UV بسیار حساس است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی همدان گفت: در این پژوهش، محققان به بررسی كارایی نانوذرات اكسید روی سنتز شده و مقایسه كارایی آن با اشعه UV در تصفیه فتوكاتالیستی اشریشیاكلی از محیطهای آبی و در یك سیستم ناپیوسته پرداختند.
علیخانی ادامه داد: در این تحقیق كه یك نوع مطالعه تجربی-آزمایشگاهی بود، ابتدا طراحی و ساخت راكتور صورت گرفت و در ادامه پس از تولید نانوذرات اكسید روی در شرایط اتمسفری، جهت بررسی كارایی نانوذرات سنتز شده درحذف باكتری مورد نظر از محیطهای آبی و در حضور اشعه UV، اثر پارامترهای مختلفی از جمله غلظت نانوذرات، زمان تماس، غلظت اولیه باكتری و نیز pH محیط مورد مطالعه قرار گرفت.
وی افزود: نتایج این پژوهش حاكی از این بود كه میزان بازده این روش با افزایش غلظت نانوذرات، روندی افزایشی داشت.
به گفته علیخانی، در مقایسه با فرایند تصفیه با استفاده از اشعه UV، كارایی فرآیندUV/ اكسید روی در حذف اشریشیاكلی به علت اندازه كوچكتر و مساحت سطح ویژه بزرگتر نانوذرات، بهبود قابل ملاحظه ای داشت.
نتایج این تحقیق در مجله Water Science & Technology منتشر شده است.
علمی(2)**2038**1599
تهران-ایرنا- پژوهشگران مهندسی محیط زیست با استفاده از نانوذرات اكسیدروی موفق شدند آلودگیهای میكروبی را از محیطهای آبی حذف كنند.