به گزارش ايرنا، حجت الاسلام 'عبدالرضا اصغري' روز شنبه در نشست مطبوعاتي با خبرنگاران ضمن گراميداشت فرارسيدن هفته وقف اظهار داشت: واقفان آستان قدس رضوي از 600 سال قبل تاكنون بوده اند كه بخشي از اموال و املاك خود در نقاظ مختلف كشور را وقف حضرت رضا (ع) كرده اند.
وي گفت: وقف يك سنت مقدس و از ابتكارات دين مبين اسلام است كه كلماتي از جمله 'باقيات و صالحات، صدقه، تعاون و قرض الحسنه' بارزترين مصاديق وقف در قرآن كريم به شمار مي روند.
او بيان كرد: در انفاق و وقف اموال دو نكته كليدي وجود دارد كه نخست دل كندن از دنيا و چشم پوشي از دلبستگي هاي دنيوي است و دوم اخلاص فرد مي باشد.
وي اظهار داشت: علت تمايل افراد به وقف اين است كه اين سنت حسنه آرزوي حيات جاودان انسان را جامه عمل مي پوشاند و از آنجا كه جسم انسان بعد از عمر محدود از بين مي رود لذا سعي مي كند از طريق وقف اموال اسم خود را در جهان ماندگار كند.
معاون حقوقي و موقوفاتي آستان قدس رضوي گفت: اين آستان امين واقفيني است كه با عشق اموال خود را وقف امام رضا (ع) كرده اند و وظيفه اين نهاد تحت مديريت عالي اسلامي تثبيت مالكيت موقوفه و حفظ و نگهداري از موقوفات است.
اصغري افزود: اكنون 85 درصد از موقوفات آستان قدس رضوي در سراسر كشور سند مالكيت شش دانگي يا مشاعي دارند كه در تلاش هستيم باقي موقوفات را نيز سنددار كنيم.
وي بيان كرد: از آنجا كه عوايد موقوفات بايد براساس نيت واقفان هزينه گردد، بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تحت مديريت عالي اسلامي و به دستور توليت آستان قدس رضوي هياتي از فضلا و علماي حوزه و دانشگاه تشكيل شد كه بيش از 100 نيت واقف را از هزار وقف نامه استخراج و در 26 فصل تنظيم كرد.
او اظهار داشت: آستان قدس رضوي تفريغ بودجه موقوفاتي سالانه خود را براساس درآمدهاي موقوفات در قالب 26 فصل مزبور با نظارت دقيق انجام مي دهد و بعد از ابلاغ بودجه، كارشناسان ارشد كميسيون نظارت بر مصرف عوايد موقوفات اين آستان نحوه هزينه شدن درآمد موقوفات را بررسي مي كنند.
وي خاطر نشان كرد: هيچ رديفي از بودجه دولتي به آستان قدس رضوي تعلق ندارد و اين آستان براساس نيات واقف، درآمدهاي موقوفات را هزينه و صرف خدمات رساني در حوزه هاي مختلف پژوهشي، بهداشت و درمان، فرهنگي و اجتماعي مي كند.
وي با اشاره به وظايف آستان قدس رضوي در خصوص موقوفات گفت: شناسايي موقوفات و احياي آنها پس از انقلاب اسلامي در دستور كار اين آستان قرار گرفت و همه موقوفات متصرف شده كه سند آنها در دوران پهلوي به نام اشخاص مختلف درآمده بود، ابطال و به واقفان حقيقي بازگشت.
او اظهار داشت: براساس قوانين شرعي، موقوفه به هيچ وجه قابل واگذاري نيست و تنها در صورت قرارداد اجاره با حفظ حقوق واقف مي توان به اشخاص حقوقي يا حقيقي واگذار كرد.
وي با بيان اينكه بيش از 43 درصد اراضي شهر مشهد موقوفه آستان قدس رضوي است، گفت: اين اراضي در چارچوب قرارداد اجاره و بعد از استفتاء حقوق موقوفه در قالب مسكوني، تجاري يا كشاورزي واگذار شده است.
معاون امور حقوقي و موقوفاتي آستان قدس رضوي گفت: فروش، بخشش و رهن موقوفه جايز نيست و رابطه موقوفات با مردم فقط استيجاري مي باشد.
وي ترويج سنت نبوي وقف در جامعه را از اهداف اصلي آستان قدس رضوي برشمرد و گفت: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي اقبال وقف در كشور بيشتر بوده است و از كل واقفين آستان 166 واقف بعد از انقلاب اسلامي اموال خود را وقف كرده اند.
او با اشاره به شرايط وقف املاك و اراضي در آستان قدس رضوي گفت: ملك پيشنهادي بايد سند مالكيت داشته و در تصرف پيشنهاد دهنده باشد، هزينه اي بر آستان تحميل نكند و قابل انتقال به اين نهاد باشد و در نهايت مورد پذيرش توليت آستان قدس قرار گيرد.
7489/659
مشهد – ايرنا - معاون حقوقي و موقوفاتي آستان قدس رضوي گفت: اين آستان به عنوان بزرگترين نهاد موقوفاتي جهان اسلام 452 واقف دارد كه اموال و املاك خود را وقف حضرت رضا (ع) كرده اند.