به گزارش ايرنا، فقط در دهه آخر ماه صفر امسال سه ميليون زائر وارد مشهد مقدس شدند که مديريت استان ملزم به فراهم کردن امکانات لازم براي اسکان، حمل و نقل، تامين سلامت و پذيرايي از آنان با همين بودجه زيارت مي باشد.
به طور قطع نمي توان انتظار خدمات رساني مطلوب از جمله اقامتگاه هاي ارزان قيمت، حمل و نقل مناسب و ديگر خدمات از دستگاه هاي مربوطه به زائران داشت هر چند در اين ميان عده اي سوء استفاده کرده و در شرايط دشواري که براي برخي زائران پيش آمد، در مقابل ارائه خدمات ناچيز پول هاي هنگفت به جيب زدند.
در اين ميان آستان قدس رضوي نيز که مسوول فراهم کردن بستر زيارت مطلوب براي زائران است تنها مي تواند از محل بودجه موقوفاتي خود و بر اساس نيات واقفان درآمدها را براي زائران هزينه کند که به گفته مسوولان اين نهاد در هيچ يک از اسناد موقوفاتي به تامين اسکان زائران اشاره نشده و نيات واقفان به برگزاري مراسم، تامين روشنايي حرم، پذيرايي و اين قبيل خدمات خلاصه مي شود.
هرچند اين مطالبه از آستان قدس رضوي وجود دارد که از درآمد زمينهاي موقوفاتي که به اشخاص حقيقي يا حقوقي اجاره داده است مي تواند بخشي را به نهادهاي دست اندرکار براي ساخت مکان هايي براي اسکان ارزان قيمت اختصاص دهد.
بر اساس گفت و گوهاي خبرنگار ايرنا با برخي زائريني که طي دهه آخر صفر امسال
به مشهد مشرف شدند، عمده نارضايتي زائرين، گراني کرايه هتل ها و مهمانسراها و ارائه خدمات اندک بوده است.
جانشين رئيس ستاد تسهيلات زائران خراسان رضوي در اين زمينه گفت: به منظور پذيرايي خيل زائران پياده و ديگر زائران از اقصي نقاط کشور و برخي کشورهاي اسلامي طي دهه آخر صفر، ستادي تشکيل شده است که 12 معاونت از دستگاه هاي مختلف اجرايي در حوزه خدمات رساني به زائران ذيل اين ستاد قرار گرفته اند.
'محمد حسن واحدي' افزود: مشهد با بيش از 19 هزار و 500 واحد اقامتي بيش از 52 درصد مراکز اقامتي کشور را در بر دارد که اين مراکز به همراه 295 مدرسه، 37 مسجد، پنج سالن ورزشي و 300 کانکس ويژه زائران پياده طي دهه آخر صفر امسال 100 درصد تکميل شدند.
وي گفت: طي دهه آخر صفر امسال سه ميليون و 100 هزار زائر وارد خراسان رضوي و مشهد مقدس شدند که از اين تعداد 162 هزار نفر زائر پياده بودند که شمار آنان در مقايسه با سال گذشته 5/19 درصد افزايش داشت.
وي کيفيت خدمات رساني به زائران طي دهه آخر صفر را در بخش بهداشتي، حمل و نقل و خدمات بين راهي مطلوب ارزيابي کرد و افزود: واضح و طبيعي است که به رغم تلاش هاي انجام گرفته، براي اقامت تمام سه ميليون و 100 هزار زائري که در اين ايام وارد مشهد شدند، محل اسکان لازم وجود نداشته است.
او اظهار داشت: با توجه به حجم بسيار زائران در دهه آخر صفر و از آنجا که نبايد خدمات رساني به زائران پياده، در قالب دستگاه هاي دولتي تعريف شود، يک سازمان مردم نهاد به عنوان جمعيت خدمتگزار با تلاش خيرين زير نظر استانداري خراسان رضوي تشکيل شد تا با کمک اين نهاد بتوان از سال آينده خدمت رساني مطلوب به زائران انجام داد.
وي بيان کرد: همچنين پروژه هاي ساختمان سازي براي اقامت زائران حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) در منطقه اطراف بارگاه آن امام همام در مشهد در دست اجراست که در آينده نزديک مشکل اسکان بخش عمده اي از زائران رفع شود.
واحدي گفت: چهار هزار و 500 مرکز غيرمجاز براي اسکان زائران در مشهد شناسايي شده است که در مقابل پول گزافي که از زائران مي گيرند، خدمات مطلوب ارائه نمي دهند.
او افزود: در کارگروه گردشگري استانداري خراسان رضوي مدلي براي قانوني کردن فعاليت اين مراکز تعريف شده است که به زودي فراخوان براي جذب آنها منتشر مي شود و طي ضوابط خاص براي قانوني کردن فعاليت آنها، ثبت نام لازم انجام مي گيرد.
معاون هماهنگي امور عمراني استاندار خراسان رضوي با اشاره به محدوديت اعتبارات اين استان گفت: سرانه عمراني استان براي هر نفر در سال 800 هزار ريال است در حالي که سرانه عمراني برخي استانهاي همتراز خراسان رضوي براي هر نفر يک ميليون و 500 هزار ريال مي باشد.
واحدي افزود: براي خدمات رساني مطلوب به 20 ميليون زائر که سالانه به مشهد مقدس سفر مي کنند، زيرساخت هاي مناسب در بخشهاي مختلف مورد نياز است لذا اختصاص بودجه سالانه زيارت براي 28 استان ديگر منطقي نمي باشد.
وي اظهار داشت: کارگروه زيارت تيم مشخصي دارد که محل بودجه زيارت را تعيين مي کند و از سال 1390 تاکنون حدود 77 پروژه با هزار و 65 ميليارد ريال اعتبار براساس بودجه زيارت در استان خراسان رضوي تعريف شده که از اين ميزان 770 ميليارد ريال تخصيص يافته است.
وي با بيان اينکه در بودجه زيارت اولويت با اسکان ارزان قيمت براي زائران و تامين وسايل حمل و نقل مناسب مي باشد، افزود: در اين راستا ساخت 30 هزار واحد ارزان قيمت در مشهد برنامه ريزي شده که ساخت پنج هزار واحد آن آغاز شده است.
او اظهار داشت: ساخت اسکان ارزان قيمت در زمينهاي موقوفي بافت پیرامون حرم مطهر و آستانه بوده است که مبلغ 132 میلیارد به ترتیب 112 میلیارد ریال به شهرداری مشهد و 20 میلیارد ریال به اداره کل اوقاف و امور خیریه اختصاص یافته است.
وي گفت: همچنين از 200 ميليارد ريال بودجه زيارت سال گذشته، 110 میلیارد ریال به اداره کل راه و شهرسازی و 16 میلیارد ریال به اداره کل فرودگاههای استان در جهت تامین تجهیزات و حمل و نقل زائرین اختصاص یافته که با تخصیص کامل همراه نبوده است.
نماينده مردم مشهد و کلات در مجلس شوراي اسلامي نيز از کاهش هزار ميليارد ريالي بودجه زيارت در بودجه سال آينده خبر داد و گفت: در قانون برنامه پنجم توسعه نسبت به بخش زائر پذيري مشهدالرضا (ع) توجه ويژه اي شده است که براساس آن بايد سالي دو هزار ميليارد ريال به عنوان بودجه زيارت به اين شهر اختصاص يابد.
'نصرالله پژمان فر' افزود: اکنون برخي استانها مانند اصفهان و فارس نيز در بودجه زيارت با خراسان رضوي شريک هستند و به آنها نيز پرداخت مي گردد لذا سهم اين استان از بودجه دو هزار ميليارد ريالي اندک است.
وي روند تخصيص بودجه زيارت به استان خراسان رضوي را طي سالهاي گذشته مطلوب نداست و گفت: در سال 1390 از 610 ميليارد ريال بودجه در نظر گرفته شده براي اين استان 550 ميليارد ريال پرداخت شد، در سال گذشته از 200 ميليارد ريال بودجه در نظر گرفته شده 100 ميليارد ريال پرداخت شد و در سال جاري نيز از 250 ميليارد ريال بودجه در نظر گرفته شده تاکنون هيچ مبلغي پرداخت نشده است.
او افزود: اين در حالي است که در لايحه بودجه سال آينده، 125 ميليارد ريال از بودجه زيارت براي خراسان رضوي اختصاص يافته است.
وي اظهار داشت: رئيس دولت دهم در سال 1388 طي سفر به مشهد، بودجه زيارت اين استان را 10 هزار ميليارد ريال در يک پروسه پنج ساله تعريف کرد که قرار بود اين مبلغ به مشهد اختصاص يابد اما اين مصوبه در طول سالهاي گذشته تغيير کرد و علاوه بر مشهد، شهرهاي قم و شيراز و تمام مقبره امامزادگان در کشور از آن سهم گرفتند.
او افزود: وقتي رقم بودجه کاهش پيدا مي کند، برنامه ها به هم مي ريزد و دستگاه هاي اجرايي مرتبط با خدمات رساني به زائران از انجام مطلوب برنامه ها ناتوان مي شوند.
7489 /664
مشهد - ايرنا - براساس آمار سالانه 20 ميليون زائر به مشهد مقدس که به ام القراي جهان تشيع مشهور است وارد مي شوند اما بودجه زيارت براي خدمات رساني به زائران علاوه بر خراسان رضوي به 28 استان ديگر که سهم ناچيز در پذيرايي از زائران دارند، اختصاص مي يابد.