۲۲ دی ۱۳۹۲، ۲۱:۴۹
کد خبر: 80991965
T T
۰ نفر
سالانه 100 هزار اصله نهال گز روغن در شهرستان نيكشهر توليد مي شود

نيكشهر، زاهدان- ايرنا- رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان نيكشهر گفت: براي حفظ، احيا و تكثير گونه نادر و با ارزش گياه گز روغن سالانه 100 هزار اصله نهال آن در شهرستان نيكشهر توليد مي شود.

سيد رضا صميمي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: گياه گز روغن از گونه هاي بومي منطقه است كه اين اداره براي حفظ و نگهداري آن اقداماتي از قبيل قرق 90 هكتار از ذخيره گاه طبيعي، ايجاد هلالي هاي آبگير توام با كشت نهال، نهال كاري در عرصه اي به مساحت 1200 هكتار و توليد سالانه 100 هزار اصله نهال براي توزيع رايگان بين اقشار مختلف مردم و ادارات انجام داده است.

وي افزود: استان پهناور سيستان و بلوچستان با توجه به شرايط اقليمي خاص، رويشگاه گونه هاي نادر گياهي بويژه گز روغن است.

وي با بيان اينكه اغلب گونه هاي گياهي براي مردم ناشناخته اند افزود: با توجه به اطلاع رساني اندك رسانه هاي ارتباط جمعي كشور كمتر كسي از ارزش و كاربرد اين قبيل گونه هاي گياهي اطلاع دارد به همين سبب برخي افراد به دلايل مختلف آنها را تخريب مي كنند.

وي گفت: گز روغن از جمله اين گياهان داراي كاربرد هاي متفاوتي از جمله مصرف خوراكي به عنوان آجيل، استفاده در صنايع ظريف مانند ساعت سازي، روغن آن در صنعت هواپيماسازي، استفاده به عنوان دارو و جلاكاري است.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان نيكشهر گفت: رويشگاه اين گونه به صورت طبيعي از كوههاي بشاگرد هرمزگان، فنوج و نيكشهر در سيستان و بلوچستان تا جنوب جازموريان در استان هرمزگان امتداد مي يابد.

صميمي مشخصه هاي اين گياه را برگهايي شانه ايي مضاعف با برگچه‌هاي كوچك و متقابل و گل‌هايي با اجزاي پنج قسمتي عنوان كرد و افزود: ميوه آنها به صورت كپسول دراز و نيام مانند محتوي دانه‌هايي به اندازه مغز پسته است.

وي گفت: گلدهي گياه گز روغن هر ساله در فصل بهار صورت مي‌گيرد و زمان بذر‌دهي آن در بلوچستان از اواخر تابستان است.

وي همچنين از مشخصات بارز اين گياه رشد در مناطق كوهستاني و حتي صخره اي عنوان كرد و افزود گز روغن به آب كم نياز دارد و با توجه به ميانگين بارندگي در سيستان وبلوچستان گونه مقاوم اين نوع آب و هوا است.

صميمي گفت: كليه قسمتهاي گز روغن مورد استفاده قرار مي گيرد اما بيشترين استفاده از بذر و روغن آن است كه به عنوان آجيل و چاشني همراه خرما و پوست و برگ آن علاوه بر خواص درماني براي دباغي پوست مورد استفاده قرار مي گيرد.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان نيكشهر گفت: درختچه گز روغن، علاوه بر ارزش هاي اقتصادي، گياهي و صنعتي از مزيت زيست محيطي نيز برخوردار است، به طوري كه توسعه كشت آن به حفظ منابع طبيعي كمك مي كند و مانع از تخريب بيش از اندازه عرصه هاي طبيعي توسط دام ها مي شود.

وي خاطر نشان كرد: اين گونه گياهي از قديم در بين مردم منطقه اهميت خاص و كاربرد درماني داشته است و از روغن اين گياه علاوه بر مصرف خوراكي براي درمان بيماري هايي از قبيل دردهاي روماتيسمي، جذام، زخم معده و حتي به عنوان پادزهر استفاده مي شده است.

وي افزود: دانه هاي اين درخت كه در يك نيام و مثل لوبياست روغن تلخي دارد و بر اثر جوشاندن تلخي آن از بين مي رود و روغن خوراكي به دست مي آيد كه بسيار مرغوب و مورد توجه ساكنان بومي منطقه است.

صميمي گفت: از آنجايي كه فوايد و كاربرد هاي آن در صنايع مختلف نمود پيدا كرده منابع طبيعي و آبخيز داري شهرستان نيكشهر براي تكثير اين گونه فعاليت هايي انجام داده است. ك/3

7306 / 653