۲۹ بهمن ۱۳۹۲، ۱۶:۴۹
کد خبر: 81050154
T T
۰ نفر
كمالوندی:خطوط قرمز ما مسایلی است كه برای هر كشوری مهم است

تهران-ایرنا- سخنگوی سازمان انرژی اتمی، خطوط قرمز ایران در مذاكرات نهایی با 1+5 را حقوق مسلم كشور دانست و گفت: این خطوط قرمز مسایلی است كه می تواند برای هر كشوری در عرصه بین الملل مهم باشد.

«بهروز كمالوندی» روز سه شنبه در گفت وگویی اظهار داشت: حق غنی سازی همانند هر كشور عضو معاهده ان. پی. تی (NPT)، دارا بودن راكتور، ساخت راكتورهای تحقیقاتی و همچنین داشتن اقتصاد بدون فشار و نبودن تحریم ها جزو حقوق مسلم ما است.

وی افزود: ما از این حقوق مسلم صرف نظر نخواهیم كرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره مذاكرات ایران و 6 كشور غربی حول پرونده هسته ای خاطرنشان كرد:مذاكرات چند ماه بود كه دنبال می شد، درنهایت 20 ژانویه به برنامه اقدام مشترك رسیدیم. قرار است در پایان ، جمهوری اسلامی ایران برنامه صلح آمیز هسته ای خود را با همه حقوق اش داشته باشد و نگرانی های مطرح شده از سوی غرب را كه ما اعتقاد داریم ، تصنعی است برطرف شود.

وی افزود: در واقع چارچوب كلی مذاكرات این است كه گام اول آغاز شد و برای گام نهایی، مذاكرات از امروز آغاز شده است و هدف آن برای رسیدن به چارچوب جامعی است كه بتواند همه خواسته های دو طرف را جواب دهد.



***تحریم ها باعث پیشرفت ما در فعالیت های هسته ای شد

كمالوندی درباره تحریم های غرب در طی 10 سال گذشته و تاثیر آن بر فعالیت های هسته ای ایران عنوان كرد:این تحریم ها برخلاف آنچه كه وضع كنندگان تحریم به دنبالش بودند آثار مثبت در زمینه انرژی هسته ای داشته است.درواقع آنها به دنبال محدود كردن صنعت هسته ای ما و جلوگیری از توسعه آن بودند ، در حالیكه اگر آمارها را بررسی كنیم از 10 سال پیش تا امروز ما شاهد تحول بسیاری در دانش و تخصص هسته ای خود بوده ایم.

وی اضافه كرد:سال ها پیش تعداد سانتریفیوژهای ما به سختی به 200 عدد می رسید، اما امروز حدود 19 هزار -20 هزار سانتریفیوژ داریم . در حوزه ساخت راكتور اراك و بوشهر هم با وجود كارشكنی های غرب رشد داشته ایم. در زمینه كاربرد رادیو ایزوتوپ ها امروز با تولید 15 نوع ، یكی از كشورهای برتر در این عرصه هستیم.

كمالوندی با بیان اینكه تمام قله های صنعتی و علمی را ایران توانسته فتح كند، گفت: این پیشرفت ها با وجود همه فشارها محقق شده است. شاید بتوان گفت اگر این فشارها نبودند ما بخشی از این مسیر را از طریق واردات تامین می كردیم و كمتر به فكر تولید در داخل بودیم.

به عقیده وی، بنابراین اگر غرب به دنبال این بود كه از ناحیه فشارها برنامه ایران را محدود كند ،موفق نبوده است.



***همكاری ها با آژانس در مسیر خوبی است

كمالوندی درباره سطح همكاری های ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: ما با آژانس همكاری خوبی داریم و این همكاری ها در گذشته هم وجود داشت،اما در چند ماه گذشته شتاب بیشتری گرفته است.

وی ادامه داد:عده ای كه ابهاماتی را مرتب بیان می كردند،هدفشان این بود كه با زیاد كردن موضوعات و بیان كردن مسایلی كه به لحاظ حقوقی ، جمهوری اسلامی ایران ضرورتی برای پاسخگویی به آنها ندارد، این اینگونه القا كنند كه ایران همكاری لازم را با آژانس ندارد.

كمالوندی این اقدامات را در راستای مخدوش كردن چهره ایران دانست و گفت: اما ما تلاش كردیم با آرامش، صبر و درعین حال در نظر گرفتن منافع ملی و مسایل امنیتی برای كشورمان از طریق همكاری های گسترده تر با آژانس این ابهامات را برطرف كنیم. تصور ما این است كه در این مسیر خوب پیش می رویم.

وی درباره ابهامات آژانس نسبت به فعالیت های هسته ای ایران توضیح داد:ایران با پیش گرفتن روش هایی توانست به شش موردی كه برای آژانس ابهام بود، پاسخ دهد و برای هر كدام از آن موارد نامه جداگانه ای از آژانس مبنی بر رفع نگرانی بگیرد.

كمالوندی تصریح كرد: البته در انتها موضوعی تحت عنوان مطالب ادعایی مطرح كردند، البته این مسئله نیازمند مستندات بود. با این حال در گزارشی 117 صفحه ای این موضوع مطرح شد ، اما آنها بازهم موضوعات جدید در سال 2011 مطرح كردند.

وی با بیان اینكه لیست كردن این موارد و ارائه به شورای حكام بیشتر سیاسی بود،افزود: ما در رابطه با این موضوعات می توانستیم دو روش را پیش بگیرم یكی اینكه این مطالب را ادعایی بدانیم و خود را ملكف به پاسخگویی ندانیم و دیگری اینكه مورد به مورد به آنها پاسخ دهیم كه در نهایت روش دوم پیش گرفته شد.



***ایران كار خلافی انجام نمی دهد و نگرانی از ارائه توضیح ندارد

وی عنوان كرد:الان در مسیری هستیم كه بخش عمده ابهامات در حال حل شدن است چون جمهوری اسلامی كار خلاف قانون انجام نداده است، نگرانی بابت ارائه توضیحات ندارد.

كمالوندی اضافه كرد: اگر در گذشته انجام نمی شد به این دلیل بود كه احساس می شد اگر ما به موارد غیرضروری پاسخ دهیم، در آینده باید به بسیاری موارد دیگر هم پاسخ دهیم. از این رو آژانس انرژی اتمی تلاش كرد كه این همكاری ها به صورت مدیریت شده و در زمان محدود صورت گیرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآور شد: آژانس انرژی اتمی هم در گزارش اخیر خود به همكاری ایران اشاره كرد و انتظار داریم در گزارش بعدی هم این مورد را در نظر بگیرد.



***مذاكرات ایران و 1+5 بر همكاری های با آژانس تاثیر دارد

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاكید كرد: نكته مهم این است كه همكاری های ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی با مذاكرات ایران و 1+5 ارتباط تنگاتنگی دارد،اگر چه مسیر این دو متفاوت است اما هردو می تواند بر عرصه دیگر تاثیر داشته باشد.

وی افزود: برخی مسائل مطرح شده از سوی آژانس، انگیزه های سیاسی و حقوقی دارد و تنها مسائل فنی نیست، بنابراین لازم است كه از طریق مذاكره این ابهامات را برطرف كنیم .

به گفته كمالوندی ، ایران كوشش می كند از طریق مذاكرات ، تلاش برخی كشورها برای مخدوش نشان دادن چهره ایران در عرصه جهانی را بی نتیجه بگذارد.



**نیروگاه بوشهر اولین نیروگاه در جهان اسلام است

وی در ادامه به حوزه های كاربردی انرژی هسته ای اشاره كرد و گفت: نیروگاه اتمی بوشهر با 1000 مگاوات تولید برق اولین نیروگاه در جهان اسلام است.

وی ادامه داد: یك سوم برق مورد نیاز مصارف خانگی توسط این نیروگاه تولید می شود، یعنی از هر 17 خانه یك خانه از برق نیروگاه بوشهر استفاده می كند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح كرد: انرژی هسته ای به جز كاربرد نیروگاهی، در بحث كاربرد پرتوها، رادیو ایزوتوپ ها در تشخیص بیماری و درمان به ویژه بیماری های خاص و تشخیص سرطان ها بسیار موثر است.

كمالوندی با بیان این كه 15 نوع رادیو دارو در كشور تولید می شود، گفت: بعضی از این رادیو داروها عمر كوتاه دارند و لازم است كه در نزدیك راكتورها بیمارستان ساخته شود.

وی یادآور شد: سال آینده كلنگ بیمارستان هسته ای زده شود كه مذاكرات لازم انجام شده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان كرد: ما در حوزه صنعت هسته ای در یك مسیر جهش قرار گرفته و به قله ها رسیده ایم و می توانیم در آینده جزو كشورهای برتر در صنعت هسته ای باشیم.

كمالوندی در ادامه به توافقات 6 ماه و غنی سازی 20 درصد و توان هسته ای كشور اشاره كرد و اظهارداشت: این توافقات و تفاهمات مبانی 6 ماهه ای داشته است و در بلندمدت قرار بر این است كه برنامه ما مشخصا تعریف شود و براساس نیازها برنامه غنی سازی داشته باشیم و در همین تفاهم اولیه هم پیش بینی شده است كه اگر سانتریفوژی مشكل پیدا كند با سانتریفوژ دیگری جایگزین شود.

وی اضافه كرد: توسعه تعدادی سانتریفوژها را برای مدت 6 ماه متوقف كرده ایم تا بتوانیم حس نیت خودمان را نشان دهیم و چیزی از ظرفیت جمهوری اسلامی ایران كم نشده و قرار نیست كاهش یابد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: سانتریفوژهایی كه كار 20 درصد را انجام می دادند اكنون كار غنی سازی 5 درصد را انجام می دهند، یعنی فعالیت های ما بیشتر شده است.

كمالوندی یادآور شد: حدود 200 كیلو اورانیوم انبار كردیم نصف آن را به اكسید تبدیل می كنیم. البته از اكسید برداشت بدی می كنند درصورتی كه اكسید یعنی رساندن به مقصد نهایی و مقصد نیروگاهی است كه تبدیل به پودر و پودر تبدیل به قرص برای میله های سوخت می شود.

وی اضافه كرد: بنابراین علاوه بر اینكه سانتریفوژهایی كه در گذشته كار می كردند ما تولید سوخت برای نیروگاهی مثل بوشهر را انجام می دهیم و در حوزه های دیگر مثل اراك كار متوقف نشده است و كار در بخش هایی بصورت موقتا كند شده است اما در بخش های دیگر شتاب پیدا كرده و در سرجمع فعالیت ها ما به هیچ وجه به لحاظ زمانی از برنامه ای كه داشتیم عقب نیستیم.

وی ادامه داد: ما البته اعتقاد داریم كه نگرانی های كشورهای غربی تصنعی و بهانه گیری است و به فرموده رهبر معظم انقلاب در پایان هم یك آزمایشی است كه از طرف مقابل خواهیم داشت.

وی گفت: امیدواریم كه طرف مقابل از این فرصت طلایی استفاده كند.



***دورنمای فعالیت های ایران در صنعت هسته ای، توسعه این صنعت است

سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران نشان داده در 35 سال گذشته استقلال دارد و بر اصول خودش ایستاده است و براساس همین اصول زیاده خواهی ندارد و دنبال این نیست كه بیشتر از حق خودش بخواهد و تلاش می كند اگر نگرانی مشروع و مستندی وجود دارد آن نگرانیها رابرطرف كند.

كمالوندی ادامه داد: اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد برای تفاهم راه های زیادی است، بنابراین سازمان انرژی اتمی كار خودش را ادامه خواهد داد.

وی همچنین گفت:دورنمای فعالیت های جمهوری اسلامی ایران در صنعت هسته ای، توسعه این صنعت است و همچنین تلاش برای ارتقای رفاه مردم و بهبود وضعیت صنعت برق، ارتقای بخش پزشكی و كشاورزی و بخش های مرتبط با این صنعت است.

سیام**1058**9173**1449**1336
۰ نفر