عبدالحسین زرین كوب از نویسندگان و منتقدان بنام ایرانی كه با اثرهای برجسته ی خویش، مرجع مهم نویسندگانی شد كه با الهام از آثار او، نام این ادیب را زنده نگه داشته اند. این تاریخ نگار معاصر در 27 اسفند 1301 هجری خورشیدی در بروجرد دیده به جهان گشود و دوره ی ابتدایی و متوسطه را در دیار خود سپری كرد اما به دلیل برگزار نشدن كلاس های دوره ی ششم متوسطه در این شهر، بروجرد را ترك كرد و راهی تهران شد.
وی با انتخاب رشته ادبی دوره ی دبیرستان را با موفقیت به پایان رسانید و پس از یكسال به شهر خود بازگشت و به آموزش تاریخ، جغرافیا، ادبیات فارسی، عربی، فلسفه و زبان خارجی در دبیرستان های این شهر پرداخت.
او نخستین كتاب خود را با عنوان فلسفه شعر یا تاریخ تطور شعر و شاعری در ایران نگاشت.
این ادیب برجسته، در دانشگاه تهران در رشته ی زبان و ادبیات فارسی به تحصیل همت گماشت و با كسب رتبه ی نخست موفق به پایان دوره ی كارشناسی شد و كارشناسی ارشد و دكترای خود را با موفقیت در این دانشگاه به پایان رساند و از تجربه های استادهای بنام آن عصر همچون محمد معین، پرویز ناتل خانلری، غلامحسین صدیقی و عباس زریاب خویی بهره برد و از جانب این بزرگان برای شركت در ترجمه ی مقاله های دایرهالمعارف اسلام دعوت شد.
وی برای فراگیری حكمت و فلسفه نزد حاج شیخ ابوالحسن شعرانی رفت و توانست با علاقه، اثرهای جاودانه ی خود را درباره ی فلسفه به رشته ی تحریر درآورد.
او در این دوره به دلیل آشنایی با زبان آلمانی و ایتالیایی به تدریس این 2 زبان و همچنین درس هایی چون تاریخ اسلام، تاریخ ادیان، تاریخ كلام و تاریخ تصوف در دانشكدههای ادبیات و الهیات، دانشسرای عالی تهران و دانشكده هنرهای دراماتیك پرداخت.
این پژوهشگر و نویسنده ی مشهور ایرانی، در طول سال ها زندگی ارزشمند، بیش از 50 اثر ارزشمند از خود برجای گذاشته است كه می توان به 2 قرن سكوت، تاریخ ایران بعد از اسلام، از كوچه رندان، پله پله تا ملاقات خدا، بامداد اسلام، كارنامه اسلام، سرنی، با كاروان حله، پیر گنجه در جستجوی ناكجاآباد، بحر در كوزه، در قلمرو وجدان، دفتر ایام، سیری در شعر فارسی، نقش بر آب، نقد ادبی، روزگاران، تاریخ ایران از آغاز تا سقوط سلطنت پهلوی، فرار از مدرسه و... اشاره كرد.
اثرهای جاویدان او نشان میدهد كه زندگانی علمی خود را میان تاریخ، ادبیات و فلسفه تقسیم كرده و در واقع پیوندی بین این رشتهها برقرار ساخته است.
تجربه ها و آثار ماندگار این نویسنده ی بزرگ معاصر سبب شد تا از جانب دانشگاه های آكسفورد، سوربن هند، پاكستان و آمریكا برای تدریس دعوت شود. او با سفر به این كشورها و آموزش در دانشگاه های بنام جهان با دانشمندان و نویسندگان بزرگ ایرانی و خارجی آشنا شد و توانست از دانش آنان بهره مند شود.
وی در كنار آموزش، عضو شورای مشاوران عالی كتابخانه ملی و شورای عالی علمی مركز دایرة المعارف بزرگ اسلامی نیز بود.
استاد عبدالحسین زرین كوب با حضور در مجلس های علمی جهانی چون پنجمین كنگره اسلامی در بغداد، بیست و ششمین كنگره بین المللی شرق شناسان در دهلی نو، كنگره بین المللی علوم تاریخی در وین، كنگره تاریخ ادیان در ژنو، مجلس بزرگداشت حافظ شیرازی در دوشنبه تاجیكستان و...به عنوان نماینده ی ایران و استادی نامدار به سخنرانی پرداخت.
سرانجام عبدالحسین زرین كوب نویسنده ی بنام این مرز و بوم پس از سال ها خدمت به ادبیات و تاریخ این سرزمین به دلیل بیماری قلبی در 24 شهریور 1378 در 77 سالگی درگذشت و نام خود را در میان نوشته های بی پایان ادبی ماندگار كرد.
برگرفته از:كتاب بنیاد ایران شناسی
گروه اطلاع رسانی
پژوهش**9128**9131
تهران- ایرنا- بیست و هفتم اسفند سالروز تولد نگارنده ی ادیب، عبدالحسین زرین كوب است. او كه با دلنوشته هایی چون با كاروان حله، كارنامه ی ادبی ادبیات ایران و سیر شعر فارسی نام خود را در میان نویسندگان و شاعران برجسته ی این سرزمین برای همیشه جاودان ساخت.