۲۸ اسفند ۱۳۹۲، ۱۷:۳۷
کد خبر: 81094935
T T
۰ نفر

«اویی»، بزرگترین شهر زیرزمینی دستكن جهان

۲۸ اسفند ۱۳۹۲، ۱۷:۳۷
کد خبر: 81094935
«اویی»، بزرگترین شهر زیرزمینی دستكن جهان

كاشان – ایرنا – وجود آثار متعدد تاریخی از دوره های سلجوقی، مغول، صفویه و قاجار در نوش آباد واقع در هشت كیلومتری شمال كاشان، گویای سابقه بلند تاریخی این منطقه است.

به گزارش ایرنا، در پنج ‌كیلومتری شمال كاشان، شهری است كه صاحب كتاب 'تاریخ قم'، آن را اقامتگاه انوشیروان، پادشاه ساسانی خوانده و انوش آباد نامیده است و باستان ‌شناسان معتقدند: این محل از مراكز عمده مسكونی فلات ایران بوده است.

اما حكایت نوش آباد برخلاف همه آثار تاریخی، در زیر زمین رقم خورده است، شهری با شبهای بی سحر كه مردمش با طی 43 پله به استقبال نور و بهار می آمدند.

در زیر شهر نوش آباد، بزرگترین و شگفت انگیزترین ساختارهای معماری شهری دور از چشمها پنهان مانده است.

این شهر كه در سال 1383 كشف شد، بزرگترین شهرزیرزمینی دستكن جهان و از بزرگترین سازه های بشر قدیم است.

شهر زیرزمینی نوش آباد شهری سه طبقه و كاملا دست ساز است كه طبقه اول آن در عمق سه متری و طبقه سوم در عمق 16 متری از سطح زمین ساخته شده و ارتفاع هر طبقه حدود 180 سانتیمتر است.

شهر زیرزمینی نوش آباد با وسعت و پیشینیه تاریخی خود، اثری فراتر از مراكزی است كه بعنوان شهر زیرزمینی در 'كوبرپدی' استرالیا یا 'كاپادوكیه' تركیه یا 'ونكوور' كانادا معرفی شده اند.

شهر زیرزمینی نوش آباد با معماری دستكن پرتویی از هنر اصیل ایرانی است كه با بهره گیری از ظرفیت های طبیعی و نبوغ انسان،ظهور پیدا كرده و نشان از تطابق و تكامل فرهنگی انسان در تعامل با محیط دارد.

ویژگی این نوع معماری در عملكرد فضاهای مختلف موردنیاز بشر نشان می دهد كه بانیان دستكن ها ضمن رفع نیاز به سرپناهی برای گذران روزمره زندگی، نگرش مذهبی و اجتماعی را نیز در این ساخت و سازها مورد نظر داشته اند.

شهر زیرزمینی كه 'اویی' نیز نامیده می شود، در زیر بافت شهر نوش آباد در سه طبقه با عمق بین چهار تا 18 متر بصورت دستكن ایجاد شده است.

فضاهای متعددی از جمله اتاق، راهرو و چاه ها و كانالها در فضایی عمیق زیرزمینی پاسخی برای چرایی حفر و ساخت ایجاد می كند كه در امان ماندن از دست اشرار می تواند پاسخی برای این پرسش باشد.

تا سال 1381 هیچ اطلاعات مستندی از این مجموعه از لحاظ سامانه دفاعی و پناهگاهی از آن در دست نبود و به دخمه های اسرارآمیز شهرت داشت.

این مجموعه از طریق راه های ورود مخفی از منازل، قلعه خشتی مجاور شهر، چاه‌های داخل مساجد و باغها و بازارها در زمان حمله دشمن، امكان دسترسی سریع و فرار ساكنان را فراهم می‌كرده است.

اتاق‌ها به شكل تو در تو با راهروهای زاویه‌دار كه دید مستقیم را با فضای بعدی از بین می‌برد، ساخته شده است.

در 20 سانتی متری زیر سقف و به فاصله یك متر در تمام بدنه اتاق‌ها حفره‌هایی برای قرار دادن چراغهای پیه سوز برای تامین روشنایی فضاها تعبیه شده است.

در بدنه دیوار اتاق‌ها و در بعضی از آنها چاهك‌هایی مشاهده می‌شود كه بسختی می‌توان وارد آن شد؛ ارتفاع این چاهك ها سه تا پنج متر است كه راه ارتباطی به طبقات بعدی است.

در طول مسیر شهر زیر زمینی اتاق‌هایی به ارتفاع 180سانتی متر به ابعاد مختلف برای اسكان موقت حفاری كرده‌اند، فضاهای سطح زیرین شهر تا حصار بیرون شهر و حتی شهر تاریخی و تالار نیاسر راه دارد.

یكی از شگفتی های این مجموعه نبود هیچگونه مشكل تنفسی با توجه به تو در تو بودن فضاهاست.

نوش آباد علاوه براین دست آورد بی نظیر نبوع هنری بشر، دارای جاذبه های تاریخی دیگری همچون قلعه سی زن،مسجد جامع عتیق، آب انبارهای قدیمی،زیارتگاه شاهزاده اسحاق(ع)، رقیه خاتون و شاهزاده ابراهیم (ع)، قلعه مورچان و مساجد قدیمی است كه قابلیت جذب گردشگران و مسافران نوروزی را به همراه دارد.

7429/545
۰ نفر