۱۵ فروردین ۱۳۹۳، ۱۳:۰۰
کد خبر: 81107310
T T
۰ نفر

سحاب، پدر علم جغرافیا

۱۵ فروردین ۱۳۹۳، ۱۳:۰۰
کد خبر: 81107310
سحاب، پدر علم جغرافیا

تهران- ایرنا- نیمه فروردین ماه یادآور درگذشت پدر علم جغرافیای ایران، عباس سحاب است. بنیانگذار نقشه نگاری نوین كه با خلق صدها اطلس و نقشه جغرافیایی صاحب سبكی نوین در جهان شد و راهی نو را به روی علم جغرافیا گشود.

چهاردهم فروردین 1379 هجری خورشیدی انسانی چشم از این دنیای خاكی فرو بست كه با تلاش خستگی ناپذیر خویش رهگشای راهی نو در علم جغرافی ایران زمین شد. او عباس سحاب بنیانگذار دانش نقشه نگاری نوین بود كه با پشتكار و خلاقیت بی نظیرش توانست از نام آوران بزرگ ایران در این عرصه شود.

عباس سحاب از بزرگان علم این مرز و بوم در طول دوران فعالیتش در فضای دانش جغرافیا موفق به تاسیس نخستین موسسه جغرافی و كارتوگرافی(نقشه نگاری) ایران شد. وی كه از دوره ی كودكی به هنر و جغرافی علاقه داشت، در سوم دی 1300 هجری خورشیدی در روستای فم شهرستان تفرش دیده به جهان گشود و در كنار پدری عالم و آگاه به جغرافی و نقشه نگاری رشد و پرورش یافت و با این علم آشنا شد. سال های بعد وی به منظور تحصیل در مدرسه های تهران به همراه پدرش به پایتخت رفت و تحصیلات دانشگاهی خویش را در رشته ی هنرهای زیبا به پایان رساند.

طراح نخستین نقشه ی تهران به خط لاتین بیشتر زمان خود را برای ترسیم، تولید، تكثیر و چاپ نقشه و رواج كاربرد آن در جامعه سپری كرد. وی موفق به طراحی نقشه ی كشورهای افغانستان، پاكستان، تركیه، عراق، عربستان و كویت شد.

عباس سحاب با پشتكار و همت والایش، نخستین نمایشگاه جغرافیایی را در دانشسرای تهران برگزار كرد.

این استاد بزرگ با حمایت یونسكو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) موفق به تهیه «اطلس 14 قرن هنر اسلامی» به 2 زبان فارسی و انگلیسی در 20 جلد شد و همچنین با همكاری موسسه ی كلمبوس آلمان توانست كره ی جغرافیایی را به خط و زبان فارسی تهیه كند.

عباس سحاب از آخرین بازماندگان نسل نقشه نگاران قدیمی و صاحب سبك در جهان به شمار می رود كه دوره ی نقشه‌های آموزشی برای مدرسه های كشور، ترسیم نقشه ‌های موضوعی ایران، اطلس‌های جغرافیایی، تاریخی، كتاب‌های راهنما و مرجع، اطلس نقشه‌های جغرافیایی و سندهای تاریخی درباره خلیج فارس را تهیه و گردآوری كرد. همچنین وی موفق به طراحی و چاپ نقشه های تاریخی ایران در دوره های گوناگون از سلسله هخامنشیان تا زندیه شد.

پدر علم جغرافیای نوین از اعضای فعال انجمن جهانی كارتوگرافی (I.C.A.) بود كه در بیشتر همایش های جهانی شركت می كرد و با شخصیت های مطرح جهان در علم جغرافیا به گفت و گو می پرداخت و اینگونه دانش خویش را پربارتر از پیش می ساخت.

عباس سحاب همواره در راه پربار كردن كتابخانه ی جغرافیایی سحاب(یادگار پدر وی) تلاش و كوشش فراوانی كرد. او موفق به تشكیل موسسه ی جغرافیایی و كارتوگرافی و چاپخانه ی جغرافیایی سحاب شد و بدین شكل میراثی بزرگ را از خود باقی گذاشت كه در حال حاضر موسسه ی جغرافیایی سحاب به وسیله ی فرزند این استاد عالیقدر اداره می شود.

استاد عباس سحاب از بزرگان علم ایران زمین به شمار می رود كه با تلاش و كوشش فراوانش خدمت های بزرگی برای این سرزمین كهن انجام داد و اینگونه نامی آشنا در عرصه دانش جغرافیا شد. اویی كه خالق اثرهایی جاودان و پدری دلسوز برای جغرافیا بود و با پشتكار والایش یاد و خاطره خویش را در تاریخ این مرزو بوم جاودان و مانا ساخت.



با الهام از: كتاب زندگی نامه و خدمات فرهنگی استاد عباس سحاب

گروه اطلاع رسانی

پژوهش**9128**2002**9131