سفر امیر كویت به تهران، نخستین سفر «دوجانبه» عالی ترین مقام كویتی پس از پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی بود؛ سفری كه تحلیلگران منطقه ای آن را تاریخی و فرصت ساز توصیف كرده اند.
كارشناسان و تحلیلگران مسایل منطقه ای می گویند این سفر از چنان اهمیتی برخوردار است كه فرصتی طلایی برای نیل به منطقه ای دارای امنیت و توسعه پایدار به شمار می رود.
سفر الجابر الصباح به تهران همچنین از آن جهت دارای اهمیت است كه كویت در حال حاضر ریاست شورای همكاری خلیج فارس و اتحادیه عرب را بر عهده دارد.
برخی از ناظران و كارشناسان معتقدند كه این سفر بر بهبود روابط بین ایران و كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس تمركز داشت و حتی آن را در چارچوب زدودن ابرهای خاكستری بر فراز روابط تهران- ریاض تفسیر كردند.
امیر كویت عصر روز گذشته (یكشنبه) در صدر هیاتی عالی رتبه برای دیدار و گفت وگو با مقامات جمهوری اسلامی ایران به تهران آمد، سپس در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد مورد استقبال رسمی دكتر روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
سفر دو روزه امیر كویت، نخستین دیدار وی از جمهوری اسلامی ایران بود كه به دعوت رسمی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری انجام شد.
پیش از این در سال 1376 امیر وقت كویت برای شركت در اجلاس سران سازمان كنفرانس اسلامی به تهران سفر كرده بود.
روابط ایران و كویت به طور رسمی با تاسیس سفارت ایران در كویت در سال 1340 كلید خورد. در سال 1346 شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح وزیر خارجه وقت كویت (امیر فعلی) به تهران سفر كرد. این نخستین سفر یك هیات بلند پایه سیاسی پس از برقراری روابط دو كشور بود. یك ماه بعد دومین هیات عالیرتبه كویتی به ریاست امیر این كشور از تهران دیدار كرد.
همچنین پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دولت كویت با اعزام شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح وزیر خارجه وقت این كشور (امیر فعلی) به تهران برای دیدار با امام (ره)، تشكیل جمهوری اسلامی ایران را تبریك گفت.
**ایران و كویت 6 سند همكاری امضا كردند
در سفر دو روزه امیر كویت به تهران 6 سند همكاری برای توسعه و تعمیق روابط ایران و كویت به امضا مقام های دو كشور رسید.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی و شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح عصر یكشنبه پس از دیدار و گفت و گو با یكدیگر و بررسی روابط دو كشور و راهكارهای توسعه و تعمیق مناسبات ایران و كویت در مراسم امضای اسناد همكاری مشترك حضور یافتند.
در این مراسم 6 سند همكاری در بخش های مختلف به امضای وزرا و مسوولان عالی رتبه دو كشور رسید.
موافقت نامه حمل و نقل هوایی، همكاری های گمركی و امنیتی، همچنین یادداشت تفاهم همكاری های ورزشی، گردشگری و زیست محیطی، 6 سندی بود كه عصر دیروز به امضای مقام های بلند پایه جمهوری اسلامی ایران و كویت رسید.
**دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی
امیر كویت پیش از ظهر امروز و ساعاتی قبل از پایان سفر دو روزه خود به تهران به دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی رفت.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار منطقه خلیج فارس و امنیت آن را بسیار مهم دانستند و تأكید كردند: امنیت این منطقه، در گرو روابط سالم و خوب همه كشورهای منطقه است.
ایشان افزودند: بر همین اساس جمهوری اسلامی ایران همواره بدنبال روابط سالم با همسایگان خود در خلیج فارس بوده است و اكنون نیز همین سیاست را دنبال می كند.
رهبر انقلاب اسلامی فرمودند: نزدیكی كشورهای منطقه و روابط سالم آنها با یكدیگر برای همه منطقه مفید است اما اگر این اصل رعایت نشود، اختلاف و دوری كشورهای منطقه، موجب خرسندی دشمنان مشترك خواهد شد.
حضرت آیت الله خامنه ای، وقاحت روزافزون رژیم صهیونیستی را نتیجه نبود روابط سالم میان كشورهای منطقه دانستند و خاطر نشان كردند: جمهوری اسلامی ایران همواره با كشورهای منطقه با شرح صدر برخورد كرده است.
ایشان، گسترش روابط كویت و عراق را به نفع منطقه ارزیابی كردند و گفتند: جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات سوریه نیز هر آنچه را كه مردم این كشور تصمیم بگیرند، تأیید خواهد كرد.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به خطر گروههای تكفیری در منطقه، تأكید كردند: متأسفانه برخی كشورهای منطقه متوجه خطری كه گروه های تكفیری، در آینده برای خود آنها ایجاد خواهد كرد، نیستند و همچنان در حال حمایت از این گروه ها هستند.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: برخی كشورهای منطقه اكنون با كمك به گروه های تكفیری از كشتار و جنایات آنها در سوریه و برخی كشورهای دیگر حمایت می كنند اما در آینده نه چندان دور، این گروه ها بلای جان همان كشورهای حامی خواهند شد و در نهایت مجبور خواهند بود كه با هزینه زیاد، آنها را از بین ببرند.
ایشان با یادآوری حضور ایران در كنار كویت، در مواقع حساس سال های گذشته از مواضع خیرخواهانه و مدبرانه كویت در قبال تحولات منطقه قدردانی كردند و گفتند: باید تحولات منطقه را با چنین دیدگاه و شیوه ای حل و فصل كرد.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین به روابط اقتصادی و تجاری ایران و كویت اشاره و خاطر نشان كردند: زمینه ها برای گسترش بیش از پیش روابط اقتصادی دو كشور فراهم است و باید صفحه جدیدی در روابط اقتصادی ایران و كویت گشوده شود.
در این دیدار كه حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری نیز حضور داشت شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر كویت با تبریك میلاد امام حسین (ع)، رهبر انقلاب اسلامی را مرشد و راهنمایی برای همه منطقه توصیف كرد و گفت: كویت برای گشودن صفحه جدیدی در روابط دو كشور آمادگی كامل دارد و در مذاكرات تهران نیز برای افزایش سطح روابط اقتصادی و تجاری توافق شد.
امیر كویت با تأیید سخنان رهبر انقلاب اسلامی در باره لزوم وحدت و همگرایی میان كشورهای منطقه و برخورد با افراطی گری، روابط كویت با عراق را بسیار خوب و مسوولان عراقی را دوستان كویت خواند و اظهار امیدواری كرد: مسایل و مشكلات سوریه، بر اساس خواسته و نظر مردم از راه های مسالمت آمیز حل و فصل شوند.
**تاكید رییس جمهوری و امیر كویت بر توسعه همه جانبه روابط
امیر كویت همچنین عصر دیروز پس از مراسم استقبال رسمی با حجت الاسلام و المسلمین روحانی رییس جمهوری دیدار و گفت و گو كرد.
روحانی و الجابر الصباح در ملاقات هیات های عالی رتبه دو كشور، بر ضرورت توسعه، تقویت و تعمیق همه جانبه روابط ایران و كویت تاكید كردند.
وی با یادآوری اشتراكات تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی دو ملت بزرگ ایران و كویت، درایت و فعالیت مسوولان دو كشور را در نزدیكی روابط ایران و كویت بسیار تاثیر گذار دانست و تصریح كرد: بی تردید سفر امیر كویت به تهران نقطه عطفی در تعمیق روابط دو كشور دوست و برادر خواهد بود.
رییس جمهوری با بیان این كه ظرفیت های فراوانی در مسیر توسعه روابط اقتصادی میان دو كشور وجود دارد، گفت: متاسفانه در حال حاضر سطح روابط اقتصادی ایران و كویت در شان دو ملت بزرگ و همسایه نیست.
روحانی به برنامه دولت برای ایجاد فرصت های سرمایه گذاری در ایران اشاره و تصریح كرد: در مناطق جنوبی ایران از جمله آبادان و خرمشهر كه در نزدیكی كویت قرار دارند، زمینه های فراوانی برای سرمایه گذاری های كارآفرینان و سرمایه گذاران كویتی اعم از دولتی و بخش خصوصی فراهم شده است.
وی همچنین توسعه روابط دو ملت با یكدیگر و گسترش گردشگری میان ایران و كویت را از جمله موارد مهم در روابط دو كشور دانست و افزود: در این زمینه باید تسهیلات لازم برای سفر و دیدار مردم دو كشور با یكدیگر و ارتقای روابط فرهنگی ایران و كویت فراهم شود.
رییس دولت یازدهم تاكید كرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ مانعی را در مسیر توسعه روابط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی میان ایران و كویت نمی بیند.
روحانی با اشاره به ضرورت تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان ایران و كویت و رفع مشكلات در این راستا خاطر نشان كرد: ایران و كویت از لحاظ فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی به یكدیگر نزدیك بوده و اراده سیاسی مقامات دو كشور نیز در راستای گسترش و تعمیق مناسبات همه جانبه است از این رو باید وزیران و مسوولان دو كشور در جهت توسعه و تعمیق مناسبات دو كشور برنامه ریزی و طراحی داشته باشند.
روحانی با بیان این كه ایران و كویت در زمینه مسایل سیاسی منطقه ای و بین المللی نظرات نزدیك و مشتركی با یكدیگر دارند، گفت: منطقه خاورمیانه طی سال های گذشته با مشكلات فراوانی روبرو بوده است اما امروز خوشحالیم كه شاهد ثبات نسبی در میان كشورهای منطقه هستیم.
وی خاطر نشان كرد: بی تردید ثبات و امنیت منطقه اولین شرط برای توسعه روابط و همكاری كشورها با یكدیگر است.
رییس جمهوری با بیان این كه معتقدیم ثبات و امنیت منطقه تنها با همكاری و تعامل كشورهای منطقه ایجاد می شود، گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا با همه كشورهای منطقه به ویژه كویت در راستای تقویت ثبات و امنیت منطقه، مشاركت و تعامل بیشتری داشته باشد.
روحانی، افراطی گری و خشونت را از جمله عوامل مهم بی ثباتی و وجود مشكلات امنیتی در منطقه برشمرد و خاطرنشان كرد: همه باید دست به دست هم بدهیم و با افراط و تروریسم مبارزه كرده و در جهت تقویت وحدت امت اسلامی در منطقه تلاش كنیم.
وی به وجود مشكلات در برخی كشورهای منطقه از جمله سوریه و عراق اشاره كرد و گفت: همه كشورهای منطقه باید در جهت ایجاد آرامش و امنیت در این مناطق كمك كنند.
رییس جمهوری همچنین آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای توسعه روابط با كشورهای عضو شورای همكاری خلیج فارس در جهت حل و فصل مسایل و مشكلات موجود در این منطقه اعلام كرد و گفت: رفع مشكلات منطقه ای و امنیتی این منطقه درگرو همكاری ایران و عراق و مشاركت آنها در تصمیم گیری ها است چرا كه اگر خواهان امنیت بیشتر منطقه خلیج فارس هستیم باید همه كشورهایی كه در ساحل خلیج فارس حضور دارند در كنار یكدیگر باشند تا به اهداف مورد نظر دست پیدا كنیم.
روحانی بر ضرورت تعامل و همكاری میان كشورهای حاشیه خلیج فارس در زمینه حل مشكلات زیست محیطی و استفاده از منابع خلیج فارس تاكید كرد.
وی ضمن ابراز نگرانی جدی جمهوری اسلامی ایران از معضل تروریسم در منطقه، گفت: معتقدیم همه كشورها باید در مسیر مبارزه و ایستادگی در برابر تروریسم دست به دست هم داده و تلاش كنند و در این راستا ایران وظیفه دینی و منطقه ای خود می داند به هر كشوری كه مصمم به مبارزه با تروریست ها باشد كمك كرده تا بتوانیم این گروهك های تروریستی را منزوی كرده و از بین ببریم.
شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر كویت نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از سفر به ایران و تشكر از استقبال گرم رییس جمهوری از وی و هیات همراه از تمایل دولت و ملت كویت برای توسعه همكاری ها و روابط ثمربخش با ایران خبر داد و گفت: مطمئنا این سفر، ثمرات خوبی به نفع مصلحت دو كشور خواهد داشت.
امیر كویت با تاكید بر ضرورت توسعه و تقویت روابط دو كشور به ویژه در زمینه همكاری های اقتصادی، توسعه مناسبات ایران و كویت را نیازمند برنامه ریزی مشخص و تعامل مسوولان دو كشور دانست و تصریح كرد: امروز با هیاتی بلند پایه از مقامات كویتی به ایران آمده ایم كه همه آنها مشتاق به توسعه مناسبات میان ایران و كویت هستند.
شیخ الجابر الصباح با تاكید بر این كه هیچ تردیدی نسبت به گسترش همكاری ها میان ایران و كویت نداریم، گفت: سفر به ایران تا زمانی كه توافق میان مسوولان دو كشور تحقق پیدا نكند به پایان نخواهد رسید و ما با این نیت به ایران سفر كرده ایم كه مسئولان دو كشور در زمینه گسترش مناسبات و همكاری ها با یكدیگر به توافق برسند.
وی همچنین با تاكید بر ضرورت همكاری كشورهای منطقه برای رفع مسایل و مشكلات موجود میان كشورهای منطقه خاطر نشان كرد: همه كشورهای اسلامی باید در كنار یكدیگر در راستای اتحاد و وحدت كشورهای اسلامی همكاری كنند.
امیر كویت را در این سفر دو روزه وزیران خارجه، دارایی، نفت و بازرگانی و صنعت همراهی می كردند.
صاحبنظران و كارشناسان بین المللی معتقدند سفر امیر كویت به تهران به عنوان رییس دوره ای اتحادیه عرب و شورای همكاری خلیج فارس فصل جدیدی را در روابط تهران با كشورهای همسایه به ویژه كویت و عربستان خواهد گشود.
از: زهرا امیری
سیام**9012**1336
تهران- ایرنا- در پی رویكرد جدید جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی و تلاش ها برای توسعه همكاری های دوجانبه و منطقه ای، سكاندار دولت تدبیر و امید از روز گذشته میزبان شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر كویت بود.