مسجد، مكانی مقدس برای راز و نیاز با پروردگار و مركز وحدت مسلمانان است. مامنی كه با عبادت و نیایش در آن، روح آدمی به عرش كبریایی پرواز می كند و به آرامش بی نهایت می رسد.
این پرستشگاه خالق یگانه را پیامبر اكرم(ص) پایه گذاری كرد تا میعادگاهی برای راز و نیاز و فعالیت های اجتماعی و سیاسی مسلمانان باشد.
مسجدها در طول تاریخ اسلام از اهمیت بالایی در روند بهبود جامعه ی اسلامی برخوردار بوده اند و مسلمانان در این مكان مقدس علاوه بر عبادت و فراگیری آموزه های دینی به مواردی همچون حل و فصل اختلاف ها، رسیدگی به مشكل های مردم، دستگیری از مستمندان، نگهداری خزانه(بیتالمال) و برگزاری مراسم سیاسی می پرداختند.
مسجدها به دلیل آن كه سبب شكل گیری روحیه ی وحدت و همدلی در میان مسلمانان هستند، همیشه كانون توجه دشمنان اسلام به شمار می روند و آنان همیشه برای ایجاد تفرقه میان امت اسلامی، نخستین اقدام های خود را با تخریب مسجدها آغاز كرده اند. قدس شریف از گذشته های دور تاكنون به دلیل اهمیت مسجد الاقصی در دین اسلام، مهم ترین محور برای توطئه های رژیم صهیونیستی بوده است.
مقام های رژیم اشغالگر قدس، برای گسترش حاكمیت خویش در این مكان از تمامی ابزارهای ممكن استفاده كردند و نخستین تدابیر خود را برای ویرانی مسجدالاقصی به كار بردند.
این رژیم با طراحی توطئه ای، در 21 اوت 1969 میلادی برابر با سی ام مرداد 1348 هجری خورشیدی و یك سال پس از تصرف بخش شرقی بیت المقدس در جریان جنگ 6 روزه؛ مسجد الاقصی را به آتش كشید. با شعله ور شدن آتش تا ارتفاع صدها متر در آسمان، قسمت جنوب شرقی سقف مسجد 200 متر مربع ویران شد و گنبد آن در پنج نقطه سوخت. در این رویداد محراب زكریا، مقام الاربعین، سه رواق ممتد از جنوب به شمال با ستون ها و ایوان ها و منبری مخصوص با 800 سال پیشینه به صورت كامل از میان رفتند.
پس از این اتفاق رژیم صهیونیستی برای بی گناه جلوه دادن خویش، واقعه ی آتش سوزی را به فردی استرالیایی به نام دنیس مایك روهان نسبت داد كه تعادل روانی نداشت.
این جنایت دردناك سبب برانگیختن آتش خشم جهان اسلام و واكنش تند امام خمینی شد، معمار بزرگ انقلاب با محكوم كردن این حادثه فرمود:« ... جنایت صهیونیسم همواره در برابر چشمان مسلمانان مجسم و مایه حركتی برای آزادی فلسطین است.»
رژیم پهلوی در این رویداد به دلیل حمایت از رژیم صهیونیستی دچار بحران شد و در نهایت با سخنان امام خمینی، تمامی روزنامه های ایران كه به دستور ساواك برای فرونشاندن خشم ملت مسلمان ایرانی تلاش بسیاری كردند، با ناكامی روبرو شدند.
محمدرضا پهلوی پس از این اتفاق، برای نجات سلطنت خود و آرام كردن شرایط كشور، بیانیه یی را منتشر و با مسلمانان جهان ابراز همدردی كرد و در حالی كه پس از گذشت چندماه هنگامی كه در اجلاس سران كشورهای اسلامی شركت كرد، در سخنرانی خود، از مسجدالاقصی نامی نبرد.
اكنون سال ها از آتش زدن مسجدالقصی می گذرد اما هنوز هم مردم مسلمان جهان این اقدام رژیم صهیونیستی را از اذهان پاك نمی كنند و با یادآوری این جنایت، تنفر و انزجار خود را از این رژیم جعلی بیان می دارند.
جمهوری اسلامی ایران در خرداد 1382هجری خورشیدی و در سی امین اجلاس وزرای خارجه ی كشورهای عضو سازمان همكاری های كنفرانس اسلامی در تهران پیشنهاد كرد تا به دلیل اهمیت نقش مسجدها در وحدت و همدلی میان مسلمانان، روزی را به عنوان «روز جهانی مسجد» مشخص كنند.
بنابراین شركت كنندگان در این اجلاس مصوب كردند كه 21 اوت سالروز حمله ی رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی و به آتش كشیدن این عبادتگاه مقدس را روز جهانی مساجد نامگذاری كنند.
به بهانه این روز، گزیده ای از سخنان امام خمینی درباره ی رویداد آتش سوزی مسجدالاقصی را باهم مرور می كنیم:
«مساله قدس . . . یك مساله خصوصی به یك كشور و یا یك مساله مخصوص به مسلمین جهان در عصر حاضر نیست بلكه حادثه ای است برای موحدین جهان و مومنان اعصار گذشته و حال و آینده از روزی كه مسجد الاقصی پی ریزی شد تا آنگاه كه این سیاره در نظام هستی در گردش است و چه دردناك است برای مسلمانان جهان در عصر حاضر كه با داشتن آن همه امكانات مادی و معنوی در مرئی و منظر آنان به پیشگاه خداوند متعال و رسولان عالی قدرش این چنین جسارت واقع شود . . . و چه شرم آور است سكوت در مقابل این فاجعه بزرگ تاریخ و چه زیبا بود كه بلندگوهای مسجد الاقصی از همان روز كه اسرائیل این عنصر خبیث دست به كار این جنایت عظیم شده بود، به صدا در می آمدند. اكنون كه خون جوانان عزیز فلسطین دیوارهای مسجد قدس را رنگین كرده است و در مقابل مطالبه حق مشروعشان از مشتی دغلباز با مسلسل جواب شنیده اند، برای مسلمانان غیرتمند عار نیست كه به ندای مظلومانه آنان جواب ندهند؟»(صحیفه نور، ج 16، ص 128)
برگرفته از: كتاب تاریخ مسجدالاقصی
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9128**2002**9131
تهران- ایرنا- بیست و یكم اوت برابر با سی ام مرداد سالروز حمله ی رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی، نخستین قبله ی مسلمانان روز جهانی مسجد نام گرفت تا همگان از نقش این مكان مقدس و تاثیر آن در ایجاد وحدت و همبستگی پایدار میان ملت های مسلمان آگاهی یابند.