ظریف در مسكو با 'سرگئی لاوروف' همتای روس خود و دیگر مقام های این كشور دیدار و در مورد مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی و نیز روابط دو جانبه گفت وگو می كند.
وزیر خارجه كشورمان در حالی برای سومین بار در یك سال گذشته به مسكو سفر می كند كه ایران و روسیه مناسبات گوناگونی را در مورد مسائل متعدد سیاسی و تجاری دنبال می كنند.
به گزارش برخی رسانه های خبری، با توجه به اظهارات چندی پیش محمدجواد ظریف مبنی بر انجام مذاكرات دوجانبه با كشورهای عضو گروه 1+5 پیش از آغاز دور جدید مذاكرات هسته ای و نظر به اینكه روسیه عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و از اعضای گروه 1+5 است، در این سفر مشورت ها و رایزنی هایی نیز در این زمینه انجام خواهد شد.
مسكو همواره با رد تحریم های یكجانبه امریكا علیه ایران، اتخاذ چنین سیاست هایی را مغایر منشور جامعه بین المللی اعلام و آن را محكوم كرده است و خواستار گسترش و تقویت روابط و همكاری های دوجانبه و منطقه ای با ایران شده است ، بطوری مقام های واشنگتن نسبت به تحكیم مناسبات و همكاری های مشترك میان ایران و روسیه بشدت ابراز نگرانی كرده اند.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یك قدرت منطقه ای امروزه از جایگاه و نقش تعیین كننده در حل و فصل مسایل منطقه ای و بین المللی برخوردار است و روسیه با اذعان به این واقعیت همكاری های خود با تهران در قبال مسایل منطقه ای از جمله بحران در سوریه ، عراق و مسایل خاورمیانه را افزایش داده و خواستار همكاری مشترك با تهران برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی به عنوان جدیدی جدی در سطوح بین المللی و منطقه ای است.
***تهران- مسكو؛ همكاری های هسته ای
نیروگاه هستهای بوشهر كه تنها نیروگاه برق هسته ای ایران است، با همكاری روسیه ساخته شده و مسكو كنترل این نیروگاه را در شهریورماه سال 1392 به ایران سپرد.
خبرگزاری روسی 'ریانووستی' 22 مه ( اول خرداد ماه) به نقل ازیك مقام آگاه روسی اعلام كرد روسیه احتمالا توافقنامهای با ایران برای ساخت تعدادی راكتور جدید هستهای در این كشور امضا كند كه در نقاط ایران احداث خواهد شد.
همچنین در تیرماه و در پی سفر معاون شركت دولتی 'روساتم' به تهران اعلام شد ایران و روسیه برای ایجاد دو نیروگاه هزار مگاواتی به توافق اولیه رسیدهاند. این نیروگاهها توان تولید آب شیرین نیز خواهند داشت.
'بهروز كمالوندی' سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران تفاهم با روسیه را برای ساخت دو نیروگاه تایید كرد كه نشاندهنده نظر مساعد طرفین برای همكاریهای بیشتر است.
***ایران – روسیه؛ همكاری شانگهای
سازمان همكاری شانگهای نهادی میان دولتی است كه در سال 2001 و به منظور همكاریهای چند جانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی میان چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ازبكستان پایهگذاری شد. ایران در سال 2005 میلادی به عنوان عضو ناظر به تركیب این سازمان افزوده شد.
خبرگزاری 'صدای روسیه' با اشاره به حمایت روسیه از تغییر عضویت ایران از عضو ناظر به عضو دائم اعلام كرد: پیش نویس سند این تغییر در نشست وزرای امور خارجه كشورهای عضو مطرح شده است. نشست اصلی این سازمان كه ریاست آن اكنون بر عهده تاجیكستان است، در ماه سپتامبر برگزار خواهد شد.
'دمیتری مزینتسف' دبیركل سازمان همكاری شانگهای در اوایل تیر در دیدار با 'هادی سلیمانپور' رییس مركز آموزش و پژوهشهای بینالمللی وزارت امور خارجه كشورمان بر نقش و حضور ایران در چارچوب این سازمان و ایجاد فضای جدید همكاری تاكید كرد.
این سازمان با هدف برقراری تعادل و ایجاد هماهنگی میان كشورهای آسیایی تشكیل شده و مسایل امنیتی در آسیای میانه به ویژه تروریسم، جدایی طلبی و افراطی گری دغدغه مهم این سازمان محسوب می شود.
حفاظت از امنیت كشورهای عضو همراه با توسعه مناسبات اقتصادی ، فصل مشترك انتظارات و خواسته های همه كشورهای عضو سازمان شانگهای بحساب می آید.
همچنین توسعه مناسبات اقتصادی میان اعضای ناظر همچون ایران، هند و پاكستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ایران یكی از شركای بزرگ چین و روسیه محسوب می شود و سطح روابط اقتصادی با دیگر كشورهای عضو سازمان شانگهای قابل ملاحظه است .
***ایران – روسیه؛ منطقه قفقاز
روسیه همواره در تعریف سیاست های منطقه ای خود در مورد منطقه قفقاز و آسیای مركزی از نقش مهم ایران در منطقه یاد می كند و آرامش منطقه را در گرو سیاست های هماهنگ تهران- مسكو می داند.
این در حالی است كه ایران در این منطقه از امتیازهایی چون پیوستگی سرزمینی، موقعیت جغرافیایی، ساز و كار منطقه ای اكو، همپوشیهای فرهنگی و تبیین رژیم حقوقی دریای خزر به عنوان بخشی از زمینههای مشترك همكاری، برخوردار است.
در مجموع می توان از مسائلی چون تامین ثبات و امنیت و نیز مقابله با چالش های قومیتی، نژادی و بی ثباتی ناشی از جرایم سازمان یافته، مخالفت با گسترش ناتو به شرق، نارضایتی از حضور غرب و سایر قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در قفقاز و سرمایه گذاری شركت های غربی در این منطقه به عنوان فصول مشترك سیاست خارجی ایران و روسیه در این منطقه یاد كرد.
***ایران – روسیه؛ دریای خزر
جمهوری اسلامی ایران و روسیه همواره در خصوص حل و فصل مسائل دریای خزر مواضعی نزدیك به یكدیگر اتخاذ كرده و بر عدم دخالت كشورهای فرامنطقه ای در این پهنه آبی تاكید دارند .
بر این اساس قرار است روسای جمهور كشورهای ساحلی دریای خزر در سپتامبر سال2014 در 'آستراخان' روسیه تشكیل جلسه دهند. تسریع در روند تكمیل رژیم جدید حقوقی دریای خزر از اهداف اصلی نشست مذكور است.
به گزارش برخی رسانه ها، تنظیم برنامه های سفر رییس جمهوری ایران به روسیه بخشی از برنامه های سفر آقای ظریف به مسكو می باشد.
دومین سفر ظریف در سال جاری به مسكو نیز در اوایل اردیبهشت ماه و به منظور حضور در اجلاس وزرای خارجه پنج كشور ساحلی دریای خزر صورت گرفته بود.
همچنین سی و نهمین جلسه روسای گروه كاری اجلاس دریای خزر طی روزهای آینده در روسیه برگزار می شود و 'ابراهیم رحیم پور' معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه به منظور حضور در این جلسه فردا (دوشنبه) به مسكو سفر می كند.
در این جلسه 4 سند كه احتمالا در اجلاس سران به امضا خواهد رسید، مورد بحث و گفت و گو قرار می گیرد. اعلامیه و بیانیه نهایی اجلاس سران و بیانیه همكاری در زمینه مبارزه با مواد مخدر از جمله اسنادی است كه در نشست معاونان وزارت امور خارجه بررسی می شود و در صورت نهایی شدن، در اجلاس سران دریای خزر به امضای روسای جمهور پنج كشور ساحلی خواهد رسید.
دریای خزر دریای مشترك میان ایران و اتحاد جماهیر شوروی سابق بود كه با فروپاشی شوروی و استقلال جمهوری های آن، سه همسایه تازه شامل تركمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان به كشورهای ساحلی خزر افزوده شدند.
***تهران- مسكو؛ همكاری های فضایی
همكاری فضایی ایران و روسیه بخش دیگری از روابط دو جانبه را تشكیل می دهد. تحریم شركت های فضایی روسیه از سوی آمریكا، موجب امضای پروتكل گسترش همكاری میان آژانس فضایی روسیه 'روس كاسموس' و آژانس فضایی ایران در اردیبهشت ماه شد. به این ترتیب دو آژانس فضایی مذكور در مورد همكاری در زمینه پرتاب ماهواره های ایرانی به وسیله موشك های روسی و همچنین آماده سازی فضانوردان ایرانی در مركز آماده سازی فضانوردان در شهر 'زویوزدنی' در اطراف مسكو توافق كردند.
اروپام ** 9053**5981
تهران – ایرنا- 'محمد جواد ظریف' وزیر امور خارجه ایران برای سومین بار طی یك سال گذشته به مسكو سفر می كند تا درباره روند مناسبات دو جانبه تهران- مسكو و مسایل منطقه ای و بین المللی با مقام های روسیه به تبادل نظر و رایزنی بپردازد.