آیت الله مهدوی كنی رییس فقید دانشگاه امام صادق(ع)، روحانی مبارزی بود كه خدمات شایان و شخصیت والایش سبب شد، افراد بسیاری در وصفش سخن بر زبان جاری سازند. گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت درگذشت این یار صدیق انقلاب، دیدگاه و سخنان شخصیت های سیاسی و مذهبی را درباره ی وی بازتاب داده است.
**امام خمینی معمار انقلاب: وزارت كشور از وزارتخانه هاي بسیار وسیع است و بحمد اللَّه در رأسش هم آقاي مهدوي واقع شدند كه خوب ما از سابق به ایشان ارادت داشتیم و حالا هم ارادت داریم و بعدها هم ارادت خواهیم داشت به ایشان.
**آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری: این عالم بزرگوار از جمله ی نخستین مبارزان راه دشوار انقلاب و از چهره های اثرگذار و یاران صمیمی نظام جمهوری اسلامی و از وفاداران غیور و صادق امام بزرگوار بود و در همه ی عرصه های مهم كشور در دوران انقلاب شجاعانه و با صراحت تمام نقش آفرینی كرد. از عضویت در شورای انقلاب و سپس تشكیل كمیته های انقلاب در آغاز تأسیس نظام اسلامی تا تصدی وزارت كشور و سپس قبول نخست وزیری در یكی از سخت ترین دوران های جمهوری اسلامی و تا ورود در عرصه ی تولید علم و تربیت جوانان صالح و تأسیس دانشگاه امام صادق(ع) و تا امامت جمعه تهران و سرانجام ریاست مجلس خبرگان، همه جا و همه وقت در موضع یك عالم دینی و یك سیاستمدار صادق و یك انقلابی صریح ظاهر شد و هرگز ملاحظات شخصی و انگیزه های جناحی و قبیله یی را به حیطه ی فعالیت های گسترده و اثرگذار خود راه نداد. این انسان بزرگ و پرهیزگار، همه ی وزن وزین خود را در همه ی حوادث این دهها سال در كفه ی حق و حقیقت نهاد و در دفاع از راه و سیره ی انقلاب و نظام، كوتاهی نورزید.
**حجتالاسلام حسن روحانی رییس جمهوری: آیتالله مهدوی كنی رییس مجلس خبرگان رهبری از چهرههای بنام انقلابی، فرهنگی، علمی و دینی ما در كشور و مورد احترام روحانیت و همه مردم بود.
**محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت: آیت الله مهدوی كنی شخصیتی انقلابی، بزرگوار و موثر در نظام بود.
**آیت الله هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام: شخصیت ارزشمندی كه پس از پیروزی انقلاب اسلامی هر جا كه نظام به وجود ایشان نیاز داشت، دریغ نورزید. در نخستین روزهای پس از پیروزی انقلاب با كمك به تأسیس كمیته های انقلاب اسلامی و سپس با حضور در شورای انقلاب، هم راه را بر یكه تازی های آشوبگران و تجزیه طلبان بست و هم آرامش را به مردم هدیه داد كه ضروری ترین نیاز در آن روزها بود. پس از آن به سنگر مجلس رفت و وقتی دید با حضور در دولت بهتر می تواند به وظایف خویش عمل نماید، مسوولیت حضور در كابینه و حتی نخست وزیری را نیز پذیرفت. در مقطع بعدی كه انقلاب تثبیت شده بود و نیاز به تحكیم پایه ها برای تداوم داشت به سنگر علم و دانش رفت و مصداقی عملی از تلاشگران برای تقویت وحدت بین حوزه و دانشگاه شد.
**آیتالله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان: آیتالله مهدوی كنی روحانی مبارز و انقلابی كشور به حساب میآمد. این عالم بزرگ ویژگیهای علمی و اخلاقی خاصی داشت و در سالهای مبارزات، مقابل دشمن ایستادگی كرد.
**شیخ نعیم قاسم معاون دبیركل حزب الله لبنان: آیت الله مهدوی كنی یك مجاهد بود و نقشی بسیار مهم در تثبیت خط اسلام اصیل زیر پرچم حضرت امام خمینی و سپس حضرت امام خامنه ای داشت.
**محمد محمدی گلپایگانی رییس دفتر مقام معظم رهبری: آیت الله مهدوی كنی سابقه درخشانی در قبل و بعد انقلاب داشت. پیش از انقلاب زندان ها كشید ولی از خط مستقیم پیروی از ولی فقیه زمان دست برنداشت تا انقلاب اسلامی به پیروزی رسید. آیت الله مهدوی كنی پس از انقلاب اسلامی نیز در كنار درجات برجسته علمی كه داشتند، در مسوولیت های مختلفی از جمله وزارت كشور و در این اواخر ریاست مجلس خبرگان رهبری نقش های مهمی ایفا كردند.
**علی اكبر ناطق نوری رییس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری: آیتالله مهدوی كنی شاگرد درس امام راحل بودند. آیتالله مهدوی كنی خدمات ارزندهای را در پیروزی و پس از انقلاب اسلامی ارایه كردند و معتمد امام راحل و مورد اعتماد مقام معظم رهبری بودند.
**ابراهیم انصاریان رییس دفتر رییس مجلس خبرگان رهبری: آیتالله مهدوی كنی با توجه به مسوولیت هایی كه داشتند خدمات بسیار فراوانی به كشور ارایه كردند.
**سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران: ایشان از مفاخر ما و چهره ای مطرح در عرصه علمی، سیاسی و فرهنگی بودند. مبارزات آیت الله مهدوی كنی پیش از انقلاب از فعالیت های سیاسی ثمربخش ایشان بود، آیت الله مهدی كنی فردی ولایی بودند.
**حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهوری: آیت الله مهدوی كنی بدون كمك از دولت، به اعتبار احترام و آبرویی كه نزد خیرین و جامعه علمی داشت دانشگاهی تاسیس كرد تا فردای انقلاب از لحاظ نیروی با تجربه و متعهد تضمین شود.
**محمد شریعتمداری معاون اجرایی رییس جمهوری: اخلاق مداری آیت الله مهدوی كنی برای كشور امروز یك ضرورت است. ایشان مظهر ایجاد تعادل و توازن و طراز در بخشهای مختلف در سالهای اخیر بودند.
**مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری: انقلاب اسلامی به بركت مردان بزرگی چون آیت الله مهدوی كنی به بار نشست، به تثبیت رسید، ادامه یافت و فراگیر شد. آیت الله مهدوی كنی در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، دینی و مدیریتی چهره ای شاخص و معیار بود.
**محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: مهمترین شاخصه آیتالله مهدوی كنی این بود كه همواره مسیر اعتدال را حفظ می كردند. ایشان هم در دوره قبل از انقلاب و هم در سالهای بعد از انقلاب، خدمات قابل توجهی در راستای اهداف انقلاب اسلامی انجام دادند. آیتالله مهدوی كنی همواره همراه امام خمینی و رهبر معظم انقلاب بودند.
**علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی: آیت الله مهدوی كنی در پاسداری از ارزش های انقلاب و نظام همواره صریح و با قاطعیت و بصیرت موضعگیری می كرد كه همین ویژگی باعث شد تلقی همه جناح های سیاسی از وی بعنوان مصلح و طراز وفاق باشد.
**محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام: آیتالله مهدوی كنی از یاران وفادار امام خمینی و ستونهای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی بودند.
**محمدحسین ابوترابیفرد نایب رییس مجلس شورای اسلامی: اعتقاد به راه و تفكر سیاسی امام خمینی از شاخصههای آیت الله مهدوی كنی بود و ایشان با علم، بصیرت و وارستگی و به دور از تعلقات مادی از امام خمینی پیروی میكرد. بعد از ارتحال امام خمینی، آیتالله مهدوی كنی بازوی قدرتمند رهبری بود و همواره از ایشان حمایت و تبعیت می كرد.
**سید محمدعلی شهیدی رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران: ما طلبهها آیتالله مهدوی كنی را سلمان زمان میدانستیم و از این دست افراد در جامعه كم هستند. آیتالله مهدوی كنی همواره آنچه ولایت تشخیص میدهد با حریت و آرامش تبعیت می كرد. ایشان تعبد بینظیری به امام خمینی و پس از آن به رهبری داشتند.
**غلامعلی حداد عادل رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی: آیتالله مهدوی كنی یك روحانی تمام عیار بود یعنی همه خوبیهایی كه یك روحانی مسلمان باید داشته باشد ایشان داشت. تقوا، فقاهت، علم، شجاعت و مبارزه از خصوصیات رییس مجلس خبرگان رهبری بود. از اینها بالاتر بصیرت است كه آیتالله مهدوی كنی از آن برخوردار بود. علامت بصیرت، اطاعت از امام و حمایت از رهبری است.
**سردار محمدرضا نقدی رییس بسیج مستضعفین: ایشان با تمام وجود در مسیر انقلاب اسلامی و ولایت فقیه و همیشه در خدمت به نظام و انقلاب اسلامی پیشقدم بود. آیتالله مهدوی كنی از شخصیتهای برجسته و مهم كشور به حساب میآمد و هرگز نمیتوانیم خود را با مواضع انقلابی این عالم برجسته بسنجیم. ایشان فردی با اخلاص و انقلابی بود و همیشه در مسیر ولایت و انقلاب قرار داشت.
**سید مرتضی محمودی گلپایگانی امام جمعه ورامین: آیت الله مهدوی كنی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی همواره در كنار امام راحل و نهضت انقلاب اسلامی قرار داشت و بسیاری از دردها و رنج های زندان های مخوف شاه را تحمل كرد. استقامت و بصیرت آیت الله مهدوی كنی در جریان مبارزات انقلابی ملت ایران برای به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی مثال زدنی بود و هیچگاه ذره ای از مسیر رهبری و ولایت جدا نشد به همین خاطر همواره یكی از تكیه گاه های امام و رهبری به شمار می رفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز آیت الله مهدوی كنی در عرصه های مختلف علمی، فرهنگی، دانشگاهی و سیاسی منشأ خدمات كم نظیری به نظام اسلامی بود به همین خاطر همواره مورد وثوق رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار داشت.
در ادامه به زندگی نامه این روحانی فقید می پردازیم و هدف از انتشار این زندگی نامه، آشناشدن مخاطبان با حیات، اندیشه و فعالیت های رییس فقید مجلس خبرگان است.
آیت الله محمدرضا مهدوی كنی در چهاردهم مرداد 1310 هجری خورشیدی در روستای كن دیده به جهان گشود. او پس از گذراندن دوره ی دبستان در این روستا به تهران رفت و در مدرسه ی علمیه ی لُرزاده مشغول به تحصیل شد و از كلاس درس آیت الله علی اكبر برهان بهرههای علمی و اخلاقی فراوانی برد.
این عالم فقید در 17 سالگی برای ادامه ی تحصیل راهی قم شد و از وجود استادان بنامی همچون آیات عظام علی مشكینی، حاج شیخ عبدالجواد سده ای(جبل عاملی)، شهید صدوقی، سید محمد باقر سلطانی، حاج میرزا محمد مجاهدی، سید ابوالحسن رفیعی قزوینی، میرزا ابوالحسن شعرانی، علامه طباطبایی، سید حسین بروجردی، امام خمینی، سید محمدرضا گلپایگانی و ...كسب فیض كرد.
رییس دانشگاه امام صادق(ع) پس از ورود به حوزه ی علمیه و آشنایی با دیدگاه های امام خمینی و مشاهده ظلم و ستمی كه در حق اسلام، عالمان و مردم روا میشد، راه و روش سیاسی معمار بزرگ انقلاب را برای مبارزه با طاغوتیان زمانه برگزید.
این مجاهد راه حق فعالیت های سیاسی بسیاری در طول عمر پربركتش انجام داد و از آن میان می توان به عضویت در مجمع سیاسی ای اشاره كرد كه افرادی همچون آیات عظام علی پهلوانی تهرانی(سعادتپرور)، محمد محمدی گیلانی، عباس محفوظی، سید حسین خادمی اصفهانی، سید ابوالحسن شمس آبادی، حاج شیخ عباس ورامینی و ... در آن حضور داشتند.
این مجمع بخشی از فعالیتهای خود را به تحلیل و بررسی جایگاه اقتصاد و حكومت اسلامی در كشور می پرداخت كه در نهایت سبب تشكیل هسته ای چون جامعه روحانیت مبارز تهران شد.
عضو شورای انقلاب در 1342 هجری خورشیدی امامت جماعت مسجد جلیلی را در میدان فردوسی پذیرفت و در این مسجد به فعالیت های گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سیاسی پرداخت. اصرار او بر ارایه ی دیدگاههای امام خمینی و فعالیتهای سیاسی علیه رژیم سبب بازداشت و تبعید این روحانی برجسته در 1353 هجری خورشیدی به وسیله ی حكومت شد. وی در كمیته ی مشترك ضد خرابكاری و ساواك مورد بازجویی و شكنجههای بسیاری قرار گرفت.
بخشی از اتهام هایی كه ساواك به آیت الله مهدوی كنی وارد كرد، ارتباط با مبارزان ضد رژیم شاه و كمك مالی به خانواده ی زندانیان بود. در نهایت او به چهار سال زندان محكوم شد اما پس از گذر 2 سال توانست به همراه برخی دیگر از زندانیان سیاسی آزاد شود.
رییس جامعه روحانیت مبارز تهران پس از پیروزی انقلاب از طرف امام خمینی مسوولیتهای فراوانی همچون سرپرستی كمیته ی انقلاب اسلامی، فقیه شورای نگهبان قانون اساسی، نمایندگی امام خمینی در هیات حل اختلاف مسوولان نظام و وزیر كشور در كابینه شهید رجایی و شهید باهنر را بر عهده گرفت.
عضویت در حلقه ی نخستین شورای انقلاب، عضویت در كمیته ی استقبال از امام خمینی، مسوول ستاد كمكرسانی به مردم مناطق بمباران شده، عضویت در ستاد انقلاب فرهنگی، ریاست مركز رسیدگی به امور مساجد، عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی، بنیانگذار و دبیر كل جامعه ی روحانیت مبارز، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، ریاست دانشگاه امام صادق(ع)، تولیت حوزه ی علمیه مروی و رییس مجلس خبرگان رهبری از جمله فعالیت های اجرایی او محسوب می شود.
آیت الله مهدوی كنی از خویش آثار علمی ارزشمندی به یادگار گذاشته است كه از آن میان می توان به تقریرات درسهای خارج فقه آیات عظام بروجردی و خمینی، نقطه های آغاز در اخلاق عملی، اصول و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن، بیست گفتار و شرح دعای افتتاح اشاره كرد.
سرانجام آیت الله محمدرضا مهدوی كنی رییس فقید مجلس خبرگان رهبری پس از تحمل ماه ها بیماری در بیست و نهم مهر 1393 هجری خورشیدی در بیمارستان شهید رجایی تهران به دیار حق شتافت.
* گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9128**2002**9131
تهران- ایرنا- آیت الله مهدوی كنی رییس مجلس خبرگان رهبری كه امروز (سه شنبه) دارفانی را وداع گفت از دیدگاه شخصیت های گوناگون، روحانی معتدلی بود كه سال ها در راه برقراری آرمان های انقلاب اسلامی تلاش و خدمت كرد و با پذیرش مسوولیت های مختلف سیاسی و علمی در مسیر اعتدال و بصیرت گام برداشت و نام خویش را در تاریخ این مرز و بوم جاودانه ساخت.