به گزارش ایرنا، نصرت الله سیفی مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت در اردیبهشت ماه سال جاری در گفت و گو با ایرنا از تهیه طرحی برای جایگزینی یارانه نقدی خبر داده بود كه براساس آن، كارت اعتباری انرژی با عنوان 'سهمیا' با قابلیت فروش سهمیه های سوخت به خانوارها داده می شود.
انتشار این خبر با واكنش های مختلفی مواجه شد و برخی اقدام به تكذیب وجود چنین طرحی كردند و برخی منابع نیز سهمیا را صرفا یك ایده و طرح انتزاعی دانستند.
پس از این فراز و نشیب ها و پس از تكذیبیه های بسیار، در روزهای اخیر منابع رسمی وزارت نفت از برنامه ریزی برای اجرای آزمایشی این طرح در منطقه آزاد قشم خبر داده اند.
به گزارش منابع رسمی وزارت نفت، تاكنون دو جلسه هم اندیشی طرح مطالعاتی كارت انرژی در شركت بهینه سازی مصرف سوخت برگزار و طی آن برنامه ریزی شده این طرح ابتدا به صورت پایلوت در مناطق آزاد قشم و ارس اجرایی شود.
مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت در این خصوص اعلام كرده است، شركت بهینه سازی مصرف سوخت به نمایندگی از وزارت نفت، بررسی و امكانسنجی اجرای طرح مطالعاتی كارت انرژی را با هدف اختصاص اعتبار انرژی به هر ایرانی در دستور كار قرار داده است.
سیفی درباره نحوه اجرای این طرح، اظهار داشته است: این طرح در سطح كلان، در پی اجرای قانون هدفمند كردن یارانه ها بدون ایجاد تغییری در قانون است تا از سویی زمینه را برای اجرای قانون اصلاح الگوی مصرف نیز فراهم كرده و از سوی دیگر از تزریق بیش از حد نقدینگی به جامعه جلوگیری كند.
وی گفت: مطابق قانون هدفمندی یارانه ها، باید ٥٠ درصد از منابع ناشی از آزادسازی قیمت كالاهای مشمول یارانه جهت رفاه مردم هزینه شود و این در حالی است كه با توجه به حجم نقدینگی تزریق شده به جامعه در سالهای گذشته، تامین منابع طبق این ساز و كار با مشكلاتی مواجه شده است.
وی با بیان اینكه قیمت حامل های انرژی باید به سمت آزاد شدن حركت كند، تصریح كرد: در طرح كارت انرژی، اعتبار انرژی به هر ایرانی مطابق با استانداردهای معیار مصرف اختصاص می یابد و پرداخت قبوض آب، برق، گاز یا خرید بنزین، گازوییل، نفت، گاز و ... از محل كارت اعتباری انجام می شود.
سیفی در تشریح مزیت های اجرای این طرح، گفت: مزیت های اجرای این طرح را می توان در چهار جنبه اقتصادی، فنی، اجتماعی و زیست محیطی و سیاستی و امنیتی برشمرد كه كنترل تورم، جلوگیری از توزیع بی رویه نقدینگی، واقعی شدن قیمت انرژی، ارتقا توان صادراتی، ارتقا بهره وری انرژی و كمك به توزیع صحیح یارانه انرژی از جمله مزیت های طرح از بعد اقتصادی است.
وی همچنین ایجاد كسب و كارهای جدید، توزیع عادلانه سهم انرژی از ثروت ملی، تقویت فرهنگ بهینه سازی، توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و كاهش انتشار آلاینده ها را از مزیت های اجتماعی و زیست محیطی طرح برشمرد و گفت: از جنبه مزایای فنی نیز می توان به مواردی مانند كمك به ارتقا و روزآمدكردن استانداردهای معیار مصرف، ارتقا فناوری های مرتبط با بهره وری انرژی، استانداردسازی قیمت سوخت، هدفمند كردن مصرف انرژی و اختصاص سهمیه انرژی به افراد به جای خودروها اشاره كرد.
سیفی خاطرنشان كرد: از بعد سیاسی و امنیتی، اجرای این طرح می تواند به تحقق اهداف كلان اصلاح الگوی مصرف و كاهش قاچاق انرژی كمك كند و ایجاد ابزار اندازه گیری و پایش مصرف انرژی و ارتقا پدافند غیرعامل نیز از دستاوردهای غیرمستقیم اجرای این طرح خواهد بود.
گفتنی است، مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت در اردیبهشت ماه سال جاری در گفت و گو با ایرنا در خصوص كارت اعتباری انرژی (سهمیا) گفته بود: 'سهمیا' مخفف سامانه هوشمند مدیریت یارانه ایرانیان است و تعدادی كارت اعتباری انرژی نیز به صورت نمونه تهیه شده است.
وی اظهار داشته بود: از طریق این كارت اعتباری، افراد می توانند اقدام به مدیریت سوخت كنند به نحوی كه قادر می شوند نوع سوخت را به سوخت مورد نیاز خود تبدیل كنند.
سیفی خاطرنشان كرد: در حال حاضر یارانه بنزین به خودروها داده می شود به طوری كه فردی كه صاحب چهار یا پنج خودرو است به اندازه تعداد خودروهای خود از یارانه بنزین 700 تومانی استفاده می كند اما فرد فاقد خودرو از این یارانه محروم است، اما در طرح كارت اعتباری انرژی، قرار است یارانه به فرد پرداخت شود.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی، روستاییان نیز كه فاقد خودرو هستند از یارانه بنزین استفاده نمی كنند اما در مقابل افراد ثروتمند شهرنشین كه دارای چند خودرو هستند از یارانه بنزین بهره مند می شوند.
سیفی گفت: در طرح كارت اعتباری انرژی، میزان مشخصی از سهمیه سوخت های مختلف در اختیار افراد قرار دارد و آنها می توانند از طریق صرفه جویی و جایگزینی سوخت، به مدیریت مصرف خود بپردازند.
مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت در خصوص میزان سهمیه های سوخت در كارت های اعتباری انرژی، گفت: این سهمیه ها براساس الگوی اصلاح مصرف و اقلیم و شرایط آب و هوایی مناطق مختلف كشور تعیین می شوند.
سیفی افزود: به عنوان مثال به طور متوسط روزانه 67 میلیون لیتر بنزین در كشور مصرف می شود كه اگر آن را بین 73 میلیون درخواست كننده یارانه تقسیم كنیم برای هر فرد 25 لیتر در ماه بنزین در نظر گرفته می شود كه به حساب كارت اعتباری انرژی سرپرست خانوار واریز می شود.
مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت ادامه داد: براین اساس سهمیه ماهانه یك خانوار چهار نفره حدود یكصد لیتر بنزین می شود.
وی خاطرنشان كرد: سهمیه آب، گاز مصرفی و سایر سوخت ها نیز براساس مدل های خاصی كه مشخص شده اند تعیین شده و در كارت آنها شارژ می شود.
مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت در خصوص نحوه قیمت گذاری حامل های انرژی در كارت اعتباری انرژی، گفت: ملاك قیمت گذاری می تواند قانون هدفمندی یارانه ها باشد كه مصوب مجلس شورای اسلامی است.
وی با بیان اینكه برای همه حامل های انرژی، سهمیه ای در نظر گرفته خواهد شد، اضافه كرد: هنوز مبلغ دقیقی كه باید در كارت های اعتباری انرژی شارژ شود، مشخص نشده است، اما می توان برای یك خانواده چهار نفره به میزان یك میلیون تومان، شارژ در نظر گرفت.
سیفی با تاكید براینكه كارت اعتبار انرژی، پول نقد به شمار نمی رود، گفت: این كارت، فقط اعتباری مشخص برای پرداخت هزینه سوخت به شمار می رود به هیچ وجه به معنای پرداخت پول نقد نیست.
مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت خاطرنشان كرد: كارت اعتباری انرژی را تنها می توان برای پرداخت قبوض و هزینه مصرف سوخت مورد استفاده قرار داد.
وی گفت: خانواده ها در صورت صرفه جویی می توانند شارژ سوخت های خود را ذخیره كنند یا اینكه آن را كارت به كارت كرده و به كارت اعتباری شخص دیگری كه نیاز دارد منتقل كنند.
سیفی اظهار داشت: مزیت دیگر این طرح این است كه افراد می توانند در صورت صرفه جویی، شارژ سوخت استفاده نشده خود را به فروش برسانند.
مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت افزود: در نظر داریم امكان فروش شارژ سوخت در بورس انرژی را فراهم كنیم كه براساس آن افراد می توانند سهمیه های سوخت خرد را در بورس انرژی بفروشند و كسانی كه نیاز به سهمیه های زیاد دارند این سهمیه های خرد را خریداری كنند.
وی خاطرنشان كرده بود: زیرساخت های فنی برای اجرای این طرح آماده است و حداكثر در ظرف 6 ماه می توان آن را فراهم كرد.
اقتصام(5)2022**1558
تهران - ایرنا - با اجرای آزمایشی پروژه جدید ساماندهی مصرف سوخت در مناطق آزاد قشم و ارس، روند اجرایی كردن طرح كارت اعتباری انرژی موسوم به سهمیا آغاز می شود.