اين كشاورزان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا عنوان كردند: با توجه به فصل برداشت پنبه در سال جاري و وجود بيش از 15 هزار تن پنبه محلوج تصفيه شده در كارخانه هاي پنبه اين شهرستان، واردات بي رويه اين محصول و كاهش قيمت آن، كشت اين محصول را با عدم توجيه اقتصادي مواجه كرده است.
آنان با بيان اينكه سطح كشت اين محصول در رشتخوار 4 هزار و 500 هكتار است و براي جمعيت بسياري اشتغال ايجاد كرده است افزودند: وضعيت اقتصادي كشت و كار اين محصول گران بها در سالهاي اخير كشاورزان اين شهرستان را با مشكل روبرو ساخته است.
يك كشاورز پنبه كار رشتخوار هم گفت: افزايش هزينه هاي توليد، كاهش نرخ خريد وش از كشاورزان و منفعت طلبي بيش از حد و افسار گسيخته واسطه ها در اين آشفته بازار، وضعيت ناگوار براي كشاورزان توليد كننده پنبه در شهرستان رشتخوار فراهم كرده است.
محمود سالاري افزود: كشاورزان ديگر رغبتي به كشت اين محصول ندارند و روند كاهش مستمر سطح زير كشت پنبه در استان خراسان رضوي به ويژه شهرستان رشتخوار، آينده اين محصول در اين شهرستان را به خطر انداخته است.
وي با ذكر اينكه طي چند سال آينده دشت هاي سفيد پنبه در اين شهرستان به خاطره ها خواهد پيوست گفت: وضع تعرفه گمركي اندك دو درصدي براي ورود محلوج وارداتي آن هم در زمان برداشت محصول پنبه در استان خراسان رضوي و رشتخوار آتش بر خرمن پنبه اين شهرستان است كه باعث از بين رفتن دسترنج چندين ماهه كشاورزان مي شود.
يك پنبه كار در آهنگران نيز گفت: صفر كردن تعرفه واردات پنبه كمر كشاورزان را در آستانه برداشت اين محصول شكست و پنبه توليدي كشاورزان روي دست آنان باقي ماند.
هادي شادفر افزود: علاوه بر آن هزاران تن پنبه محلوج (تصفيه شده) نيز از سال گذشته روي دست پنبه كاران و مالكان كارخانه هاي پنبه پاك كني رشتخوار مانده است.
وي اظهار كرد: امتناع نساجي ها از خريد پنبه، كاهش شديد قيمت، بي توجهي و حمايت نكردن مسئولان، باعث شده است اين محصول روي دست كشاورزان تلنبار شود.
وي گفت: توليدكنندگان پنبه و محلوج در جنگل، با اين هدف كه هم از اين طريق امرار معاش كنند و هم صنايع نساجي داخلي را از دراز كردن دست به سوي كشورهاي ديگر بي نياز نمايند، با دستان پينه بسته و تحمل مشقت هاي فراوان، به توليد پنبه پرداختند ولي اكنون اين محصول در برابر چشمانشان نابود مي شود.
عضو انجمن صنفي امور كشاورزي شهرستان رشتخوار نيز در گفت و گو با ايرنا گفت: كشاورزان پنبه كار جنگل از توابع رشتخوار با توجه به كاهش قيمت خريد تضميني پنبه در سال جاري دست از برداشت محصول پنبه برداشته اند.
سيد حسن حسيني گفت: كاهش قيمت اعلام شده تضميني در سال جاري نسبت به سال گذشته، اراضي زير كشت اين محصول را از 7500 هكتار به 4500 هكتار كاهش داده است.
وي خاطر نشان كرد: ورود دلالان و واسطه ها در فصل برداشت پنبه از اراضي شهرستان رشتخوار كه اغلب مربوط به بخش جنگل است، باعث غارت دسترنج كشاورزان پنبه كار شده است.
وي افزود: قيمت خريد تضميني پنبه در سال گذشته 29 هزار ريال اعلام شده بود كه اين مبلغ در سال جاري به 22 هزار ريال كاهش يافت.
به گفته وي اين امر موجب دست كشيدن كشاورزان از برداشت پنبه و دلسرد شدن آنان از كارهاي كشاورزي شده است.
حسيني گفت: ادامه اين روند سطح زير كشت محصولات كشاورزي را در سال آينده نيز كاهش خواهد داد.
وي خواستار تجديد نظر در قيمت خريد تضميني پنبه در استان خراسان رضوي شد.
مدير جهاد كشاورزي رشتخوار هم در اين زمينه گفت: وضعيت صنايع پنبه پاك كني در اين شهرستان وخيم است و ماشين آلات فرسوده توان رقابت محصول پنبه اين شهرستان را با محلوج وارداتي سلب كرده است.
محمد رضا عباسپور افزود: تجار و كارخانجات نساجي نيز تمايلي براي خريد محلوج داخلي از كارخانجات پنبه پاك كني ندارند.
وي با بيان اينكه برداشت پنبه از سطح 4 هزار و 500 هكتار اراضي اين شهرستان آغاز شده است اظهار كرد: پايين بودن ضريب مكانيزاسيون در مراحل كاشت، داشت و برداشت پنبه موجب افزايش هزينه هاي توليد شده است.
وي افزود: تعرفه واردات محلوج بايد اصلاح شده و كارخانجات پنبه پاك كني و صنايع جنبي آن نيز بايد نوسازي شود.
وي خاطر نشان كرد: قيمت خريد تضميني پنبه بايد افزايش يابد تا شاهد رونق دوباره طلاي سفيد در استان خراسان رضوي به ويژه شهرستان رشتخوا به عنوان دومين توليد كننده پنبه اين استان باشيم.
2718 / 664
مشهد - ايرنا - جمعي از كشاورزان رشتخوار گفتند: برداشت پنبه اين شهرستان به خاطر واردات بي رويه و كاهش قيمت آن براي آنان مقرون به صرفه نيست.