۳ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 8141494
T T
۰ نفر
الجزایر خواستار بی طرفی واشنگتن و پاریس درباره منازعه صحرای باختری شد ......................................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 03/02/86 خارجی.سیاسی.الجزایر.پاریس.
مسئول امورآفریقا و مغرب عربی وزارت خارجه الجزایر روزدوشنبه خواستار بی طرفی فرانسه و آمریکا در رای گیری شورای امنیت در زمینه گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره صحرای باختری شد.
به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه فرامنطقه ای "الشرق الاوسط" چاپ لندن، "عبدالقادر مساهل" به این روزنامه گفت که دولتش از موضع پاریس و واشنگتن در حمایت از طرح مغرب درباره مازعه صحرای باختری شگفت زده شده است.
قرار است "بان کی مون" دبیرکل سازمان ملل متحد 27 آوریل (7 اردیبهشت ) گزارش خود را درباره اوضاع دارفور به شورای امنیت ارائه دهد.
در این گزارش، مذاکرات بدون قید و شرط بین مغرب و جبهه پولیساریو برای دستیابی به راه حل عادلانه و دائمی مورد قبول دو طرف و تضمین حق ملت صحرای باختری در تعیین سرنوشت درخواست شده است.
"محمد عبدالعزیز" رهبر جبهه پولیساریو فروردین سال جاری، فرانسه و اسپانیا را به سبب حمایت از مغرب در زمینه اعطای خودمختاری به صحرای باختری و باقی ماندن این منطقه تحت حاکمیت رباط مورد انتقاد قرار داد.
مغرب مدتی قبل طرح اعطای خودمختاری به صحرای باختری و باقی ماندن این منطقه تحت حاکمت خود را به سازمان ملل متحد ارائه داد که با حمایت فرانسه واسپانیا مواجه شد.
جبهه پولیساریو نیز فروردین ماه امسال طرح پیشنهادی خود برای حل مشکل صحرای باختری را به دبیرکل سازمان ملل متحد ارائه داد.
برگزاری همه پرسی برای تعیین سرنوشت صحرای باختری، اعطای تضمین های مربوط به حقوق و وظایف مغربی های مقیم صحرا، امکان اعطای ملیت صحرا به این افراد، توافق در زمینه اقداماتی که اجازه بهره برداری مشترک از منابع طبیعی را می دهد، صرف نظر کردن متقابل هر دو طرف مغربی و صحرا از درخواست هرگونه غرامت به دلیل خسارات مادی ناشی از درگیری طولانی مدت دو طرف، آمادگی پولیساریو برای ورود به مذاکرات مستقیم با مغرب، از جمله موارد مطرح شده در طرح پولیساریو است.
این درحالی است که محمد ششم پادشاه مغرب، فروردین 1385 شورای سلطنتی مشورتی امور صحرا مرکب از رهبران قبایل و نمایندگان صحرا و سازمان های غیردولتی را برای حل مشکل این منطقه و اعطای خودمختاری به آن تشکیل داد.
منطقه صحرای باختری که درحاشیه اقیانوس اطلس و بین کشورهای مغرب، الجزایر و موریتانی محصوراست از سال 1976 میلادی پس از خروج استعمارگران اسپانیا همواره برای دستیابی به استقلال دچار بحران و درگیری است.
درحالی که جبهه پولیساریو براستقلال این منطقه تاکید دارد، دولت مغرب آن را بخشی از خاک خود می داند و مناطق مهم صحرای باختری را نیز به تصرف درآورده است.
درگیری و مهاجرت های ناشی از آن، موجب شده تاجمعیت منطقه با 266 هزار کیلومترمربع وسعت در چهاردهه گذشته کاهش یافته و از 750 هزار سکنه درسال 1970 به کمتر از یکصد هزار نفر درحال حاضر رسیده است.
صحرای باختری که از شمال به مغرب، از جنوب و شرق به موریتانی، از غرب به اقیانوس اطلس و در بخش شمال شرقی با الجزایر همسایه است، پس از خروج استعمارگران اسپانیا در سال 1976 به استقلال دست یافت و جبهه پولیساریو اداره این منطقه ژئو استراتژیک را بدست گرفت.
دولت وقت مغرب پس از خروج اسپانیا از صحرای باختری تلاش کرد تا این منطقه و نیز موریتانی را به خاک خود ضمیمه کند.
ازسوی دیگر الجزایر نیز به دولت موریتانی کمک کرد تا از تمامیت ارضی و حاکمیت خود در برابر مغرب دفاع کند و همین موضوع اختلاف میان رباط و الجزیره را شدیدتر کرد.
اقدام سال 1968 الجزایر در چاپ اسکناس های موریتانی برای حمایت بیشترازموریتانی درمقابله با سلطه طلبی مغرب، خشم دولت وقت رباط را تشدید کرده بود.
مترجمام/2312 شماره 181 ساعت 36:18 تمام انتهای پیام I03.18-36-17
۰ نفر