۲۵ آذر ۱۳۹۳، ۱۱:۱۸
کد خبر: 81428049
T T
۰ نفر
دانشگاه ها موتور پیشران توسعه كشور هستند

تهران-ایرنا-معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت:دانشگاه ها موتور پیشران توسعه كشور و محور تحول صنعت و مدیریت دولت هستند.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر 'وحید احمدی' روز سه شنبه در پانزدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر كشور كه در سالن اجلاس سران درحال برگزاری است، گفت:این جشنواره می تواند گام موثری درتحقق بخشی ازاهداف و سیاست های كلی علم و فناوری ابلاغ شده ازسوی مقام معظم رهبری باشد.

وی ادامه داد:در سیاست های ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری تقویت عزم ملی و افزایش درك اجتماعی نسبت به اهمیت توسعه علم و فناوری، ارتقا روحیه نشاط امید،خودباوری،نوآوری،كار جمعی، شناسایی نخبگان، گسترش حمایت های هدفمند و معنوی ازنخبگان و نوآوران عرصه علم و فناوری تاكید شده است.

احمدی با اشاره به اینكه در آغاز تدوین برنامه ششم قرار داریم، گفت:این سوال مطرح است كه كسب مرجعیت علمی و فناوری و ارتقا جهانی كشور در علم و فناوری و تبدیل ایران به قطب علم و فناوری درجهان اسلام چگونه می تواند تحقق یابد؟

معاون پژوهشی وزارت ادامه داد:كسب ثروت به منظور بهبود وضع زندگی و رفاه عمومی فقط در گرو نگرش نو به فرایند پژوهش و تولید فناوری است،

نگرشی كه كل ساختار نظام علمی و مدیریت كشور را دگرگون می سازد.

وی خاطر نشان كرد: در كشورهای غربی توسعه یافته با انقلاب صنعتی ساختار مدیریتی كشور بر دو محور حكومت و صنعت استوار بود اما در دو دهه اخیر محور سومی به این ساختار اضافه شد و به این نتیجه رسیدند كه صنعت و حكومت تنها محور توسعه كشور نیستند، بلكه به محور سومی نیاز است كه آن دانشگاه است.

احمدی ادامه داد:كشورهای غربی با ورود به دنیا و عرصه عقلانیت و نوآوری در جهان فعلی به این نتیجه رسیده اند كه صنعت صرفا نمی تواند ابزار توسعه باشد بلكه صنعتی كه مبتی بر نوآوری باشد می تواند به توسعه برسد و در این زمینه دانشگاه ها مظهر خلاقیت هستند.

احمدی با اشاره به حضور فناوری های نو مانند نانو، فناوری اطلاعات و ارتباطات (IT) و سایر حوزه ها گفت:ساختار توسعه تغییر كرده و نوآوری خلاقیت كه مظهر در دانشگاه ها است موتور پیشران توسعه است.

معاون پژوهشی وزارت علوم گفت:در سال های اخیر شاهد رشد قابل توجهی در رشد تولید علمی بوده ایم و رشد كمی قابل توجهی نیز در مراكز پژوهشی دولتی و غیردولتی داشته ایم،به طوری كه طبق آمار هزار مركز پژوهشی و مراكز رشد داریم.

احمدی با بیان اینكه رشد خوب تولید علمی در ایران گفت:طبق آمار اسكوپوس در سه سال اخیر ایران در زمینه تولید مقالات علمی در جهان رتبه 17 و در منطقه رتبه اول را داشته است؛این درحالی است كه در پایگاه ISI رتبه 20 و در منطقه رتبه دوم را دارد.

معاون پژوهشی وزیر علوم خاطر نشان كرد: در سال های اخیر با ورود تحصیل كردگان دانشگاهی به حوزه صنعت وضعیت بهتری داریم اما مشكل اصلی كه همانا گرایش به سمت به كار گیری فناوری های نوین و عدم وجود نظام رقابتی است همچنان باقی است.

وی ادامه داد:عدم گرایش به سمت به كار گیری فناوری نوین و عدم وجود نظام رقابتی باعث شده فاصله زیادی با تركیه یا مالزی داشته باشیم و نیز بازار داخلی را با زور درحال نگهداری هستیم.

وی در زمینه میزان تحقیق و توسعه انجام شده توسط صنعت و تجارت گفت: ایران در این زمینه رتبه 59 را در جهان دارد و در زمینه میزان اعتبارات تحقیق و توسعه توسط صنعت و تجارت رتبه 51 در جهان را دارد این درحالی است كه سهم اعتبارات تحقیق و توسعه از تولید ناخالص ملی رتبه بالای 41 را در جهان دارد.

معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال های 2013 و 2014 گفت: ظرفیت كشور برای نوآوری در سال 2013 میلادی 58 و در سال 2014 میلادی 59 بوده است .

وی ادامه داد: ایران در زمینه كیفیت علمی مراكز پژوهشی در سال 2014 رتبه 43 در جهان را داشته است و از میان 140 كشور جهان در زمینه همكاری تحقیقاتی میان دانشگاه ها و مراكز صنعتی در سال 2013 رتبه 87و در سال 2014 رتبه 90 را داشته است.

احمدی گفت: در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، مدیریتی، سیاست داخلی و خارجی، رسانه ها، صدا و سیما، تبلیغاتی، توریسم و حقوقی مشكلات و چالش های بسیار زیادی داریم .

وی با اشاره به اینكه 40 درصد بدنه دانشگاهی اختصاص به علوم انسانی دارد گفت: دولت باید با تنظیم سازو كارها و تدوین اعتبارات نقش ایفا كند.

وی افزود:اگر دولت نتواند جایگاه بین المللی كشور را تامین كند رقابت معنی پیدا نمی كند و در این راستا در وزارت علوم و شورای عتف این نگرش را ایجاد كردیم.

وی از جمله اقدامات انجام شده در این راستا در معاونت پژوهشی وزارت علوم به توسعه كیفی مراكز رشد، برنامه ریزی جهت ایجاد پارك های علمی و تخصصی مانند برق انرژی، برنامه ریزی برای ورود دانشگاه ها به نسل سوم دانشگاه ها و حمایت از نقش آفرینی هر چه بیشتر انجمن ها و قطب های علمی و ساماندهی طرح های كلان ملی اشاره كرد.

مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر سال 93 كه با حضور دكتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، محمد فرهادی وزیر علوم،تحقیقات و فناوری، حداد عادل رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، حجت الاسلام احمدی عضو شورای انقلاب فرهنگی، روسای دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارك های علم و فناوری در سالن اجلاس سران برگزار شد.

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سال 1379 به منظور ترویج فرهنگ پژوهش، چهارمین هفته آذرماه را با توجه به نامگذاری 25 آذرماه به نام روز پژوهش از سوی شورای فرهنگ عمومی، هفته پژوهش نام نهاد و مسئولیت برگزاری این هفته را به معاونت پژوهشی این وزارتخانه سپرد.

به همین منظور، ستاد برگزاری هفته پژوهش و فناوری، همه ساله برنامه های متعددی را با همكاری سازمان ها، نهادها، دانشگاه ها و موسسات مرتبط با پژوهش و فناوری برگزار می كند.

در همین راستا امسال نیز پانزدهمین نمایشگاه هفته پژوهش از 23 تا 26 آذر در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران و مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر سال نیز امروز 25 آذر در محل سالن اجلاس سران برگزار شد.

علمی(3)**2038**ن.پ1440
۰ نفر