۳۰ آذر ۱۳۹۳، ۱۹:۲۶
کد خبر: 81434322
T T
۰ نفر
تولید صدای مزاحم روشی غیرشیمیایی برای مقابله با آفت زنجره مو

تهران - ایرنا - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌ پزشكی كشور گفت: طرح تحقیقاتی انجام شده بر روی آفت زنجره مو نشان داد بهترین روش مقابله غیرشیمیایی،تولید صدای مزاحم و یا اختلال صوتی در باغ است.

حسین فرازمند روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار كرد: زنجره مو( Cicadatra alhageus ) از گذشته در ایران وجود داشته و در حال حاضر در بسیاری از مناطق موكاری به صورت آفت مهم مو درآمده و تقریبا در سراسر كشور پراكنده است و خسارت آن بسیار زیاد است به گونه ای كه در برخی مناطق موكاری میزان خسارت این آفت به 40 تا 50 درصد می رسد.

وی گفت: برای مقابله غیر شیمیایی با آفت زنجره مو سال 89 طرح تحقیقاتی ' بررسی مقدماتی ایجاد اختلال در تخم ریزی زنجره مو از طریق پخش سیگنال‌ های صوتی ' در موسسه تحقیقات گیاه پزشكی كشور تعریف شد.

وی كه خود مجری این طرح است افزود: اكنون تركیب شیمیایی برای مقابله با آفت زنجره مو ثبت نشده است از این رو مبارزه غیر شیمیایی مورد توجه قرار گرفت.

فرازمند ادامه داد: یك دوره زندگی این آفت از تخم ریزی تا تبدیل شدن به آفت 4 سال زمان می برد كه در این زمان در زیر خاك قرار دارد و قابل رویت نیست كه از ریشه گیاه و در دوره شفیره ای ( خارج شدن از تخم )از سرشاخه های گیاه تغذیه می كند كه به مرور موجب از بین رفتن درخت مو می شود.

وی گفت: جنس نر این آفت با بروز صدایی مانند آواز، توجه جنس ماده را جلب می كند كه در این روش با ایجاد اختلال به وسیله اصوات مزاحم ، جنس ماده در شناسایی صدا دچار اختلال می شود و بر این اساس تخم ریزی هم انجام نمی شود.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشكی افزود: با استفاده از دستگاه و تولید طول موج های صوتی ، فركانس های مزاحم صوتی ایجاد و در فضا پخش می شود.

وی گفت: در این تحقیق، تاثیر دامنه ‌های مختلف تولید فركانس اختلال صوتی، در منطقه نجف آباد اصفهان، مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد كه پخش سیگنال صوتی در محدوده فركانسی 4 تا 8 كیلوهرتز سبب ایجاد اختلال در فراخوانی جنس نر و در نتیجه كاهش میزان تخم ‌ریزی آفت روی شاخه‌ های درختان انگور شده است.

فرازمند با بیان اینكه اكنون در صدد آغاز فاز دوم این طرح هستیم اظهار كرد: در فاز دوم تعداد دستگاه های تولید صوت به نسبت وسعت باغ و زمان ایجاد صدا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشكی گفت: این یك روش كاملا دوستدار محیط زیست است زیرا هیچ گونه سموم شیمیایی در آن استفاده نمی شود.

علمی ( 4 ) **9014**1440
۰ نفر