به گزارش ايرنا، برگزاري انتخابات پارلماني هر چند كه روند حركت صربستان را در عرصه هاي مختلف از جمله در مراحل پيوستن به اتحاديه اروپا و حل و فصل مساله كوزوو آهسته كرد ولي موجب بالا بردن اعتبار كشور در سطح جهاني و سرازير شدن سرمايه هاي خارجي شد.
پيروزي بزرگ حزب پيشرو صربستان به رهبري 'آلكساندر ووچيچ' نخست وزير كنوني صربستان كه نزديك به 50 درصد از آراي مردم را در انتخابات بدست آورد در صحنه سياسي داخلي موجب شد كه رهبران دو حزب مناطق متحد صربستان و حزب دمكراتيك صربستان به خاطر عدم آراي كافي و راه نيافتن به پارلمان از مقام هاي خود استعفا دهند.
حزب پيشرو اگر چه با برخورداري از 158 كرسي در مجلس به تنهايي مي توانست دولت جديد را تشكيل دهد ولي براي اينكه ثابت كند هدف اصلي اين حزب به دست گرفتن قدرت در كشور نيست با چند حزب ديگر ائتلاف و از افراد غير حزبي نيز در چند پست وزارتي استفاده كرد.
همانطور كه انتظار آن مي رفت حزب پيشرو توانست اعتماد بسياري از مردم را براي تشكيل دولت جلب كند و با اين اقدام نشان داد سياست هاي اين حزب در گذشته از جمله مبارزه با فساد مالي و تبهكاري و همچنين جذب سرمايه داران خارجي موفق بوده است.
** پيشرفت هاي اقتصادي صربستان
سياست نزديكي با كشورها كه از اولويت هاي دولت آلكساندر ووچيچ در نجات كشور از معضلات و ورشكستگي اقتصادي كشور بود نتايج مثبتي را براي صربستان به بار آورده است.
شروع روند كاهش درصد بيكاري و روانه شدن شركت هاي خارجي بسوي صربستان نشان مي دهد كه اين كشور در مسير جلب سرمايه داران خارجي و مبارزه با فساد مالي موفق بوده و به گفته نخست وزير اين كشور مردم مي توانند در سال 2016 در انتظار زندگي بهتري باشند.
اقدام هاي مختلف دولت در رابطه با مبارزه با فساد مالي و دستگيري اعضاي گروه هاي جنايي سازمان يافته و افرادي كه در پولشويي دست داشته اند و به طرق مختلف زيان هاي مالي زيادي را به بودجه كشور وارد كرده اند از كارهاي مهم دولت براي جلب سرمايه داران خارجي در سال 2014 به شمار مي رود.
يكي از مشكلات كليدي دولت صربستان در سال 2014 تجديد ساختار 150 كارخانه و شركت بزرگ در كشور بود كه در آنها حدود 100 هزار نفر مشغول كار هستند و در اين مورد دولت با سرمايه گذاري مستقيم و يا مشاركت با سرمايه گذارهاي خارجي گام هاي بزرگي را در بهبود و دوباره فعال شدن اين شركت ها انجام داده است.
در اين راستا، دولت صربستان با تصويب قوانين جديد در زمينه قانون كار و ايجاد فضاي مساعد براي ورود سرمايه گذاري هاي خارجي و آسان كردن شرايط براي ثبت شركت هاي خارجي و اجازه كار كه تمامي اين اقدامات در راستاي بهبود اقتصادي و بالا بردن سطح استاندارد زندگي است، قدم بزرگي برداشته است.
اقتصاد صربستان كه به خاطر جنگ هاي بالكان در دهه نود ميلادي و بمباران اين كشور توسط هواپيماهاي ناتو و چندين سال انزوا و تحريم با بحران شديدي مواجه بوده است، اكنون در مسير رشد صنايع داخلي و افزايش صادرات قرار گرفته است، اما تمامي اين اقدامات و پيشرفت ها در حدي نيستند كه بتوانند در حال حاضر مشكلات رفاهي و بيكاري بالاي مردم را در زماني كوتاه حل و فصل كنند.
يكي از معيارهاي دولت صربستان در راستاي بهبود وضعيت اقتصادي كشور صرفه جويي در تمامي نهادها از جمله محدود كردن بهره مندي وزيران از امكانات دولتي و همچنين كاهش ده درصد از دريافتي حقوق بگيران دواير دولتي و بازنشستگان است.
هر چند كه سياست صرفه جويي دولت صربستان نارضايتي گروههايي از مردم را به همراه داشته ولي تنها راه براي نجات كشور از ورشكستگي و دريافت وام از صندوق بين المللي پول و بانك جهاني به شمار مي رود.
از سوي ديگر صربستان كه در زمان يوگسلاوي روابط بسيار خوب و نزديكي با كشورهاي عضو جنبش غير متعهدها داشت، به خاطر وقايعي كه در منطقه بالكان در دهه نود ميلادي اتفاق افتاد جايگاه سياسي خود را در اين زمينه از است داد و اكنون در حال احياي اين روابط و برقراري همكاري هاي گذشته با اين كشورها بخصوص كشورهاي منطقه خاورميانه و آسياي مركزي است و تحول نقش اساسي را ايجاد ثبات و امنيت خاطر براي سرمايه گذاران خارجي دارد.
**صربستان و مساله انرژي
صربستان كه گاز مورد نياز خود را تنها از روسيه و از طريق اوكراين و مجارستان تامين مي كند براي ساخت خط لوله گاز روسيه به نام «جريان جنوب» كه از طريق كشورهاي بالكان به اروپاي غربي كشيده مي شود ابراز علاقمندي كرده و در اين رابطه قرار دادي را با شركت گازپروم روسيه به امضا رسانده است.
يا بحران اوكراين و تحريم روسيه از طرف اتحاديه اروپا، بلغارستان كه عضو اتحاديه اروپا است احداث خط لوله گاز جريان جنوب كه بخشي از آن از اين كشور عبور مي كند را متوقف كرد.
تصميم دولت بلغارستان در متوقف كردن احداث خط لوله گاز جريان جنوب كه به درخواست كميسيون اروپا انجام شد نگراني كشورهاي بالكان بخصوص صربستان را موجب شد.
مقامات روسيه با آگاه بودن به اين امر كه غرب به گاز روسيه نياز دارد به دنبال متوقف كردن احداث خط لوله جريان جنوب از طرف بلغارستان اعلام كردند كه مسكو از ساختن اين خط فعلا منصرف شده است. به دنبال چنين اظهاراتي مقامات بلگراد هياتي را براي مذاكره در اين مورد به مسكو اعزام كردند.
خط لوله گاز جريان جنوب كه ارزش احداث آن بيش از 1.9 ميليارد يورو برآورد شده است، بزرگترين سرمايه گذاري در صربستان به شمار مي رود كه موجب افزايش توليد ناخالص داخلي اين كشور به ميزان 5 درصد مي شود.
ظرفيت بخشي از خط لوله جريان جنوب كه از طريق صربستان مي گذرد، حدود 40 ميليارد مترمكعب گاز در سال و طول اين خط لوله در اين كشور 400 كيلومتر خواهد بود و به اين دلايل صربستان تلاش دارد كه اين طرح هر چه زودتر عملي شود.
انتظار مي رود كه اين بخش از خط لوله گاز جريان جنوب كه از صربستان عبور مي كند، ديگر كشورهاي منطقه از جمله جمهوري صربسكا در بوسني و هرزگوين، مجارستان، كرواسي، يونان و اسلووني را نيز در بر بگيرد.
خط لوله گاز جريان جنوب روسيه كه تا اروپاي غربي ادامه خواهد داشت، براي اروپا نيز اهميت راهبردي بسيار زيادي دارد كه بر اساس پيش بيني هايي كه قبلا انجام شده بايد تا سال 2016 ميلادي مراحل اوليه آن مورد بهره داري قرار بگيرد.
** مراحل الحاق صربستان به اتحاديه اروپا در سال 2014
عضويت در اتحاديه اروپا نه تنها براي كشورهاي منطقه بالكان غربي به لحاظ اقتصادي مهم است بلكه در جهت منافع اتحاديه اروپا نيز به شمار مي رود و به همين خاطر بروكسل تلاش دارد كه اين كشورها را به رغم مشكلات مالي آنها در خانواده خود بپذيرد.
كشورهاي بالكان غربي بخصوص صربستان از لحاظ منابع آب و زمين هاي حاصلخيز براي كشاورزي و همچنين از لحاظ موقعيت راهبردي و جغرافيايي براي اتحاديه اروپا بسيار مهم هستند.
اگر به كشورهاي روماني و بلغارستان در بالكان و كشورهاي بزرگ صنعتي در اتحاديه اروپا ازجمله ايتاليا و يونان توجه شود، مشاهده مي شود كه دوره شكوفايي اقتصادي اتحاديه اروپا به پايان رسيده و بيكاري و بدهي هاي سنگين بسياري از اعضاي اين اتحاديه گواه اين مطلب است.
كشورهاي منطقه بالكان غربي از جمله صربستان كه با معضلات اقتصادي رو به رو هستند عضويت در اتحاديه اروپا را براي تقويت و بهبود وضعيت اقتصادي دولت هاي خود امري مهم و حياتي مي دانند.
بايد به اين موضوع نيز اشاره كرد كه عضويت در اتحاديه اروپا براي صربستان براي حفظ تعادل نسبي در صادرات و واردات و ارائه طرح هاي توسعه اي كه مي توانند فرصت هاي شغلي جديد را در كشور ايجاد كنند بسيار مهم و از اولويت هاي اصلي دولت بلگراد در سال 2014 ميلادي بوده و انتظار مي رود كه اين روند در سال هاي آينده نيز ادامه يابد.
با اين وجود به نظر مي رسد صربستان در روند عضويت در اتحاديه اروپا حداقل تا سال 2020 ميلادي در راهروي انتظار اين اتحاديه منتظر بماند.
نخستين كنفرانس بين دولتي ميان اتحاديه اروپا و صربستان كه به منزله شروع رسمي مذاكرات بروكسل و بلگراد در مراحل پيوستن صربستان در اتحاديه اروپا تلقي مي شود در 21 ژانويه 2014 امسال در بروكسل برگزار شد.
'توميسلاو نيكوليچ' رييس جمهور صربستان اخيرا به واقعيت هايي اشاره كرد و گفت كه بروكسل به رسميت شناختن استقلال كوزوو از طرف صربستان را در مراحل عضويت صربستان در اتحاديه اروپا مشروط خواهد كرد.
اين امر با قانون اساسي صربستان و تمايلات بلگراد كاملا مغايرات دارد، زيرا كه صربستان تحت هيچ شرايطي حاضر نيست اعلام يكجانبه استقلال كوزوو را به رسميت بشناسد.
وي به اختلاف نظر بين كشورهاي عضو اتحاديه اروپا در رابطه با اعلام يكجانبه استقلال كوزوو اشاره كرد و گفت: موضع صربستان در رابطه با كوزوو تغيير نمي كند و در مذاكرات براي عادي سازي روابط بلگراد و پريشتينا موضوع سرنوشت سياسي كوزوو هيچگاه موضوع بحث نبوده است.
از سوي ديگر صربستان با هدف بهبود وضعيت اقتصادي خود همكاريهاي نزديكي را با كشور چين ايجاد كرده است.
در اجلاس چين كه با شركت 16 كشور اروپاي مركزي و شرقي كه در ماه دسامبر سال جاري ميلادي در بلگراد برگزار شد بين بلگراد و پكن 13 تفاهم نامه همكاري در عرصه هاي مختلف زيرساختاري از جمله ساخت نيروگاه حرارتي و همچنين نوين سازي راه آهن بلگراد تا بوداپست به امضا رسيد.
چين در اين اواخر علاقه مندي خود را براي سرمايه گذاري در منطقه بالكان غربي نشان داده و اكنون حدود 10ميليارد دلار در زمينه هاي مختلف در كشورهاي اين منطقه سرمايه گذاري كرده و خواهان افزايش آن تا 100 ميليارد دلار است.
همچنين در جريان سفر ولاديمير پوتين رييس جمهور روسيه به صربستان كه به مناسبت هفتادمين سالگرد آزادي بلگراد از اشغال آلمان نازي صورت گرفت هفت توافق نامه همكاري در زمينه هاي مختلف بين دو كشور امضا شد.
صربستان نيز با امارات متحده عربي روابط بسيار خوبي دارد به طوريكه 49 درصد از سهام شركت هواپيمايي مسافربري «اير صربيا» متعلق به اين كشور است. امارات متحده عربي همچنين ضمن اعطاي وام 3 ميليار دلاري با شرايط بسيار مناسب در طرحهاي كشاورزي و نظامي با صربستان همكاري چشمگيري دارد.
** گسترش حضور صربستان در ماموريت هاي صلح چند مليتي
صربستان در سال 2014 حضور خود در ماموريت هاي صلح بين المللي زير نظر سازمان ملل متحد و اتحاديه اروپا را افزايش داد و اكنون اين كشور در مناطق مختلف بحراني حدود 500 نيرو دارد.
شركت در ماموريت هاي چند مليتي براي ارتش صربستان از جهات مختلف حائز اهميت است و واحدهاي نظامي اين كشور بر اساس بالاترين استانداردهاي جهاني براي شركت در اين عمليات ها آموزش ديده اند.
ارتش اين كشور در طي سال 2014 ميلادي با موفقيت در ماموريت هاي صلح سازمان ملل در تيمور شرقي، بروندي، چاد و جمهوري آفريقاي مركزي شركت داشتند و نيروهاي ارتش صربستان در حال حاضر در هفت ماموريت صلح سازمان ملل و سه ماموريت زير نظر اتحاديه اروپا در كشورهاي ليبريا، ساحل عاج، كنگو، لبنان، قبرس، جمهوري آفريقاي مركزي، سومالي و اوگاندا انجام وظيفه مي كنند.
** همكاري هاي نظامي صربستان با كشورهاي خارجي
صربستان كه سياست بي طرفي نظامي دارد در هيچ پيمان نظامي عضويت ندارد ولي با بيش از 60 كشور جهان در امور آموزش نظامي نيروها، تبادل تجربيات و برگزاري رزمايش هاي مختلف همكاري نزديكي دارد.
رزمايش مشترك ده روزه نيروهاي مسلح صربستان و 6 كشور اروپايي و آمريكا كه در آن نيروهاي مسلح صربستان، بلغارستان، روماني، جمهوري آذربايجان، مقدونيه، كرواسي و آمريكا شركت داشتند از زمره همكاري هاي صربستان با كشورهاي خارجي در زمينه دفاعي به شمار مي رود.
در اين تمرينات كه مجموعا 270 نيرو از كشورهاي مختلف شركت داشتند تمرينات آموزشي براي شركت در ماموريت هاي صلح باني بين المللي انجام شد.
آموزش هاي ويژه براي هدايت وسايل نقليه موتوري، دفاع بدون استفاده از سلاح، كنترل تجمعات و همچنين عمليات حفظ صلح، ارائه كمك در عين عمليات، خنثي سازي بمب و عمليات شناسايي توسط شركت كنندگان از جمله تمرينات در اين رزمايش اعلام شده بود.
نيروهاي مسلح صربستان نيز در راستاي تمرينات مشترك نظامي در سال 2014 ميلادي رزمايش مشتركي را با نيروهاي مسلح فدراسيون روسيه در شمال غربي اين كشور با هدف تقويت همكاري هاي نظامي دو جانبه برگزار كردند.
روسيه در اين مانور نظامي با 3 هواپيماي «ايلوشين 76» شش خودرو زره پوش را كه براي اولين بار در صربستان به نمايش گذاشته شد بر زمين فرود آورد.
هدف از اين رزمايش نظامي كه در آن 207 نيرو از نيروهاي مسلح روسيه و 197نيرو از ارتش صربستان شركت داشتند تقويت توانايي نيروهاي نظامي طرفين در اجراي عمليات ضد تروريستي در ماموريت هاي چند مليتي گزارش شده است.
صربستان از مهمترين كشورهاي توليد كننده سلاح و تجهيزات نظامي در جهان به شمار مي رود كه در سال 2014 ميلادي صادرت صنايع نطامي خود را درسطح مطلوبي افزايش داد.
صربستان در سال 2014 با تصويب قانوني براي تجارت سلاح در پارلمان به آن دسته از كشورهايي ملحق شد كه وظايف بين المللي خود را در زمينه انتقال تسليحات متعارف انجام مي دهند و در چارچوب سياست هاي كشور، استانداردهاي خود را در اين زمينه با اتحاديه اروپا منطبق كرد.
در رابطه با پيشرفت صنايع نظامي صربستان و جايگاه آن در نهادهاي بين المللي، اخيرا اتحاديه نظامي آزاد و مستقل ارتش صربستان (ASNS) در نشست انجمن اتحاديه هاي نظامي اروپا (EUROMIL) كه در 17 و 18 اكتبر امسال در شهر رم ايتاليا برگزار شد، به عضويت كامل اين سازمان در آمد.
**گام هاي صربستان براي حل مساله كوزوو و رفع بن بست سياسي
مذاكرات عادي سازي روابط بلگراد و پريشتينا با وساطت اتحاديه اروپا كه تا كنون 22 مرتبه انجام شده است به خاطر برگزاري انتخابات پارلماني و تشكيل نشدن دولت جديد در كوزوو تا 6ماه پس از انتخابات راكد ماند.
اختلافات سياسي بين احزاب مخالف و حزب ائتلافي حاكم در كوزوو بر سر قدرت پس از انتخابات زود هنگام پارلماني در 18 خرداد امسال موجب شد كه چرخش هاي سياسي و اقتصادي در كوزوو متوقف شود و به مراحل ائتلاف اروپايي كوزوو و صربستان و همچنين مذاكرات براي عادي سازي روابط بلگراد و پريشتينا لطمه وارد شود.
تشكيل نشدن نهادهاي جديد اجرايي در كوزوو در 6 ماه گذشته پس از برگزاري انتخابات زودهنگام پارلماني لطمه زيادي را به لحاظ اقتصاد و سياسي به كوزوو وارد كرد.
پس از گذشت 6 ماه از انتخابات پارلماني سرانجام در اوايل ماه دسامبر سال 2014 نمايندگان مجلس كوزوو با 73 راي موافق، 38 راي مخالف و 2 راي ممتنع به كابينه عيسي مصطفي نخست وزير جديد راي اعتماد دادند.
كوزوو منطقه اي در جنوب اروپا و در شبه جزيره بالكان، در سال 2008 از صربستان اعلام استقلال كرد.
اعلام استقلال اين سرزمين باعث اختلاف و دو دستگي كشورها شده است.
تاكنون 108 كشور از جمله آلمان، آمريكا و بريتانيا استقلال كوزوو را به رسميت شناخته اند و برخي ديگر مانند روسيه، يونان، چين و اسپانيا از به رسميت شناختن كوزوو به عنوان كشوري مستقل خودداري كرده اند.
صربستان اعلام استقلال كوزوو را قبول ندارد و آن را در تضاد با منشور سازمان ملل و اصول حقوق بين الملل مي داند.
بر اساس قطعنامه 1244 شوراي امنيت سازمان ملل متحد در ژوئن سال 1999 ميلادي، هيات غيرنظامي سازمان ملل قيموميت كوزوو را بر عهده گرفته و نيروهاي ناتو موسوم به نيروهاي كي فور با هدف برقراري امنيت در اين منطقه مستقر هستند.
صربستان به مفاد قطعنامه 1244 شوراي امنيت سازمان ملل كه در آن كوزوو بخشي از سرزمين صربستان شناحته شده است، تاكيد دارد و در اين رابطه از حمايت روسيه و چين به عنوان دو عضو دائم در شوراي امنيت سازمان ملل برخوردار است.
كوزوو در سال 2014 ميلادي با عضويت دائم در كميسيون اروپا در آستانه عضويت در شوراي اروپا قرار گرفت.
كوزوو تلاش دارد كه در نشست آتي مجمع عمومي سازمان ملل متحد از وضعيت ناظر در اين سازمان جهاني برخوردار شود.
**افتتاح مسجد در پادگان نظامي ارتش صربستان در بلگراد
افتتاح مسجد براي نيروهاي نظامي مسلمان در پادگان ارتش صربستان در پايتخت اين كشور كه با حضور وزير دفاع، رييس ستاد مشترك ارتش، رييس العلماي جامعه اسلامي صربستان و ديگر مقامات ارشد و مذهبي برگزار شد از جمله وقايع مهم براي ارتش صربستان و هم براي مسلمانان اين كشور به شمار مي رود.
نمايندگان جوامع مذهبي از سال 2013 ميلادي پس از گذشت 70 سال مجددا به عنوان افسر روحاني در واحدهاي مختلف ارتش صربستان مستقر شدند.
بر اساس قانون جديد در ستاد مشترك ارتش صربستان از مذهب ارتدكس 5 روحاني و از كاتوليك و جامعه اسلامي هر كدام يك روحاني در واحدهاي مختلف ارتش مستقر شدند.
افسران روحاني حق حمل سلاح و يا فرماندهي در ارتش ندارند.
وظايف افسران روحاني در واحدهاي مختلف ارتش صربستان صرفا جنبه معنوي دارد و به عنوان مشاور مذهبي در واحدهاي زير نظر خود عمل مي كنند.
افسران روحاني در هنگام فعاليت خود در واحدهاي مختلف ارتش اونيفورم نظامي با علامت متمايز ديني مي پوشند.
حضور روحانيون در ارتش صربستان سابقه طولاني دارد. تا سال 1918 ميلادي در ارتش پادشاهي صربستان افسر روحاني وجود داشت كه در بخش هاي مختلف فعاليت مشورتي داشتند.
**موفقيت هاي ورزشي صربستان
صربستان در زمينه ورزشي نيز در سال 2014 ميلادي به موفقيت هاي بزرگي در صحنه بين المللي دست يافت. نوواك جوكوويچ تنيس باز بزرگ صربستان كه مقام اول را در جهان دارد امسال نيز در مسابقات مختلف از جمله ويمبلدون به مقام قهرماني دست يافت.
كسب مقام دوم در رقابت هاي جهاني بسكتبال و مقام اولي تيم واترپلوي صربستان در مسابقات واترپلوي اروپا از جمله وقايع مهم ورزشي صربستان در سال جاري ميلادي به شمار مي روند.
همچنين صربستان در سال 2014 ميلادي در رشته هاي واليبال، تيراندازي، قايقراني، دو ميداني و ورزش هاي رزمي نيز درخشش خوبي را در اروپا و جهان داشته است.
اروپام**2**436** 1583 **
بلگراد-ايرنا- صربستان در سال 2014 با اتخاذ چند تصميم مهم از جمله ايجاد تغييراتي در قانون كار و امور اجرايي، فضاي مناسبي را براي جذب سرمايه گذاري خارجي فراهم كرد و موفق شد كشور را از ورشكستگي اقتصادي نجات دهد.