با توجه به نگرانی هایی كه در این باره وجود دارد، چرا بعضی از كشورها در حال آزمایش این گونه تسلیحات هستند؟ ایالات متحده تسلیحات مافوق صوت را به دو دلیل می سازد: اول، ما می خواهیم مردم را بدون هراس از ایجاد جنگی اتمی، سریع تر بكشیم و دوم، ما می خواهیم توانایی مقابله با سیستم های دفاعی رقبایمان را داشته باشیم. این دو توجیه با یك دلیل دیگر در تضاد هستند و آن، اینكه چین، روسیه و حتی هند هم به دنبال سیستم های مشابهی هستند، به همین دلیل باید مراقب باشیم تا این تكنولوژی به دست رقبا نیفتد.
تسلیحات مافوق صوت چه هستند؟
اصطلاح مافوق صوت به طور كلی به تلسیحات تهاجمی دوربردی گفته می شود كه با سرعتی بیش از 5 ماخ حركت می كنند. این سیستم با تسلیحات دوربرد زمین به زمین كه تنها تا 60 مایل برد دارند و موشك های كروز سنتی همانند تاماهاك كه كمتر از سرعت صوت حركت می كنند، متفاوت است. موشك های با برد متوسط همانند موشك های بالستیك با دقت هدایت بالا (مانند موشك های چین و روسیه) سلاح های مافوق صوت هستند. ایالات متحده این گونه موشك ها را تولید نمی كند، اما توانایی ساخت آنها را دارد.
ابالات متحده به دنبال كار بر روی سلاح مافوق صوت پیشرفته ای است كه دوربرد باشد و شكل حامل موشك آن شبیه موشك های بالستیك نباشد. حامل مافوق صوت چین هم به نظر می رسد به دنبال شكست سیستم دفاع موشكی ایالات متحده است. ظاهراً روسیه هم به دنبال سیستم های مافوق صوتی است كه شامل موشك های هوایی و دریایی است كه بتواند اهداف زمینی و دریایی را مورد هدف قرار دهد.
چرا باید این سلاح را داشت؟
تسلیحات مافوق صوت، برای ایالات متحده این امكان را به وجود می آورد تا هر شخصی را در هرجایی در كمترین بازه زمانی بكشد. این قابلیت یكی از اهداف كلیدی سیاست امنیتی ایالات متحده همزمان با ظهور القاعده در اواخر دهه 1990 است. این تسلیحات از شكست تسلیحات سنتی برای مقابله با وقوع حملات 11 سپتامبر قبل از انجامش، جلوگیری می كند. اخیراً ایالات متحده به دنبال استفاده از این سیستم برای از بین بردن مهمات هسته ای یا شیمیایی قبل از شلیك آنها است.
روسیه و چین با انگیزه های متفاوتی روبه رو هستند. روس ها هم مطمئناً به دنبال قابلیت هدف قرار دادن تسلیحات قبل از شلیك آنها هستند، اما آنها به ندرت نیاز به حمله در سراسر جهان در مدت زمان بسیار كوتاه دارند. به طور مشابه چینی ها هم بیشتر تمایلات محلی دارند. منطق پشت تمایلات چینی ها و روس ها به قابلیت های ضد دسترسی و نیاز به مقابله با آمریكایی ها نهفته است. حامل های موشك مافوق صوت می تواند به ایالات متحده قدرتی بازدارنده بدهد.
این تسلیحات چه زمانی به میدان جنگ می آیند؟
تاكنون آزمایش تسلیحات مافوق صوت پیشرفته خوب پیش نرفته است. تلاش اخیر ارتش ایالات متحده برای آزمایش حامل موشك مافوق صوت، نافرجام بود و چهار ثانیه پس از پرتاب منفجر شد. چینی ها هم اوضاع بهتری ندارند، آزمایش های آنها هم با مشكلات مختلفی روبه رو بوده است. از سیستم تسلیحاتی روسیه اطلاعات چندانی وجود ندارد، اما فروپاشی اقتصاد این كشور می تواند بر این مسئله تاثیر بگذارد.
تاثیر این تسلیحات چیست؟
اوضاع جهان زمانی كه چند قدرت دارای تسلیحات مافوق صوت باشند، چگونه خواهد بود؟ تا حدود زیادی شبیه وضعیت همین امروز خواهد بود، به جز چند قدرت كه از مزایای این دستاورد می توانند استفاده كنند. تسلیحات مافوق صوت به گسترش قدرت كشورهای قدرتمند كمك می كند. اگر شما بخواهید به سوال آیا آمریكا ناامن است؟ پاسخ دهید باید بگویید كه چون ما نمی توانیم هر كسی را در هر جایی در كمتر از یك ساعت بكشیم، ناامن هستیم. به همین دلیل فایده تسلیحات مافوق صوت همین است.
نتیجه گیری
ما می توانیم انتظار داشته باشیم كه ایالات متحده، چین، روسیه و حتی هند به توسعه تسلیحات مافوق صوت ادامه دهند. هر كشوری بنا بر اهداف خودش به دنبال این تسلیحات است.
منبع: دیپلماسی ایرانی / نشنال اینترست
اول **
تهران - ایرنا - سایت خبری دیپلماسی ایرانی می نویسد :براساس نظر برخی از تحلیلگران، توسعه تسلیحات مافوق صوت باعث به وجود آمدن رقابت تسلیحاتی جدیدی می شود كه خطر تشدید اوضاع هسته ای را هم دربردارد.