۱۴ دی ۱۳۹۳، ۱۰:۴۲
کد خبر: 81450026
T T
۰ نفر
تسهیلات جدید بنیاد ملی نخبگان برای افزایش سهمیه خدمت نظام وظیفۀ دانش‌آموختگان برتر دانشگاه ها

تهران - ایرنا - معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد ملی نخبگان در آیین‌نامه جدید شناسایی و پشتیبانی از دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی از افزایش سهمیه و تنوع فرصت خدمت نظام وظیفه تخصصی دانش آموختگان برتر كشور خبر داد.

به گزارش ایرنا از بنیاد ملی نخبگان، دكتر غلامعلی منتظر گفت: بنیاد ملی نخبگان تسهیلات جدیدی برای افزایش سهمیه خدمت نظام وظیفۀ دانش‌آموختگان برتر دانشگاه‌های كشور و نیز استفاده از توانایی‌های تخصصی برگزیدگان دانشگاهی در خدمت نظام وظیفه به تصویب رسانده است.

وی یادآورشد: در آیین‌نامه جدید، دانش‌آموختگان برتر دوره كارشناسی ارشد و دكتری می‌توانند درخواست خود را برای گذراندن دوره نظام وظیفه تخصصی ارائه دهند، دو اتفاق مهم در حال رخ دادن است، اول اینكه با توجه به رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر «سعۀ دایره نخبگانی» بنیاد تعداد افراد مشمول این تسهیل را به شدت افزایش داده است و نكته دوم اینكه طی جلسات متعدد با ستاد كل نیروهای مسلح برنامه‌ریزی جدیدی در حال انجام است كه مشمولان بتوانند فعالیت تحقیقاتی جدی را در مدت خدمت نظام وظیفه در مدتی حدود نیم دورۀ خدمت سایر مشمولان انجام دهند و به این ترتیب خدمت نظام وظیفه تخصصی خود را به پایان برسانند، ضمن اینكه نهادهای دیگر (به جز نهادهای وابسته به وزارت دفاع) نیز می‌توانند از خدمات تخصصی دانش‌آموختگان برتر برخوردار شوند.

معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد ملی نخبگان افزود: انتخاب افراد در دانشگاه‌های برتر (دانشگاه‌های دارای سهمیه) توسط خود دانشگاه انجام می‌پذیرد.

دكتر منتظر یادآور شد : دانش‌آموختگان سایر دانشگاه‌ها نیز می‌توانند درخواست خود را به بنیاد نخبگان استان محل تحصیل خود ارائه دهند و پس از بررسی سوابق فعالیت‌های نخبگانی این افراد، و در صورت كسب امتیازات لازم می‌توانند از تسهیل نظام وظیفه تخصصی برخوردار شوند؛ این اقدام به دلیل نگاه ملی بنیاد به موضوع نخبگان است.

وی بیان كرد: افراد باید احساس كنند اگر تلاش كنند، بدون در نظر گرفتن محل تحصیل و سكونت خود می‌توانند از تسهیلات بنیاد استفاده كنند و این تسهیلات فقط مخصوص عده‌ای معدود و دانشگاه‌های بزرگ نیست.

وی یادآور شد: نگاه بنیاد به این موضوع استفاده از توانمندی تخصصی برجستگان علمی دانشگاه‌ها است تا بدین ترتیب كشور از دانش و توان آنها بهره‌مند شود و از سوی دیگر آنان نیز در طی دوره خدمت نظام وظیفه به دركی جدید از مسائل واقعی كشور دست یابند به همین دلیل هدف معافیت از خدمت نیست كه اصالتا در قاموس تلاش و جهاد علمی معنا ندارد بلكه هدفمند كردن و اثرگذاركردن دوران نظام وظیفه است و طبعا در پایان دوره هم به مشمولان كارت پایان خدمت (و نه معاف از خدمت) اعطا می‌شود.

وی افزود: این نگاه منبعث از نگرش توانمندسازی و هدایتگری بنیاد است، مدت خدمت نظام وظیفه تخصصی كمتر از نصف مدت نظام وظیفه معمولی نیست و افراد باید در طول این مدت، پروژه مورد نیاز كشور را با اولویت نیازهای دفاعی (كه طیف گسترده‌ای از نیازهای كشور را در بر‌می‌گیرد) به انجام برسانند. نكته مهم دیگر این است كه دانشجویان دوره دكتری نیز پس از دفاع موفقیت آمیز از طرح پژوهشی رساله (پروپوزال) می توانند از این تسهیل بهره‌مند شوند.

منتظر گفت: هدف بنیاد، ایجاد محیطی برای بهره‌مندی جامعه از تخصص افراد مستعد در حوزه‌های تخصصی است و به همین دلیل در آیین‌نامه جدید «شناسایی و پشتیبانی از دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی» برنامه‌ریزی شده تا از توان آنان در محیط‌ های تخصصی در قالب طرح‌های پژوهشی، فناورانه، فرهنگی و مدیریتی در چارچوب نظام وظیفه استفاده شود.

وی ادامه داد: با این رویكرد بنیاد، در پی توانمندتر كردن افراد با گذراندن دوره نظام وظیفه تخصصی است و این نگاه نشأت گرفته از نگرش توانمندسازی و هدایتگری بنیاد است.

منتظر یادآورشد: تغییر ساختارو تغییرمقررات و آیین‌نامه‌های بنیاد در راستای اهداف تعیین شده سند راهبردی در امور نخبگان است، در نگاه جدید، بنیاد ملی نخبگان از یك نهاد رفاهی به یك نهاد هدایتگر و توانمندكننده در حال تبدیل شدن است.

معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد ملی نخبگان افزود: در دوره جدید، بنیاد نهادی حاكمیتی سیاستگذار و هدایت‌كننده در حوزه منابع انسانی برگزیده كشور و در نهایت نظارت‌كننده است، چشم‌انداز بنیاد ملی نخبگان تحقق فرمایش مقام معظم رهبری یعنی سپردن مدیریت تحول كشور به نخبگان است.

وی با اشاره به اینكه برای پیشرفت كشور باید علم، فناوری، اقتصاد، مدیریت و غیره با سرعت حركت كنند، خاطرنشان كرد: نقش بنیاد ملی نخبگان تربیت، توانمندسازی و هدایتگری است .

منتظر با تاكید بر لزوم نگاه نسلی در حوزه نخبگان گفت: در موضوع منابع انسانی باید نگاه بلند مدت و نسلی داشت، با این نگاه می‌توان انتظار داشت در چند دهه آینده مسؤولان كشور افرادی باشند كه در فرایند توانمندسازی نخبگان و صاحبان استعداد برتر رشد كرده و برای اثرگذاری مثبت در جامعه آماده هستند.

وی با بیان اینكه باید هریك ازساحت‌های اجتماعات نخبگانی و نیازهای هر اجتماع شناسایی شوند، افزود: درجامعه دانشگاهی سه اجتماع نخبگانی اعم اجتماع دانشجویان، اجتماع دانش‌آموختگان و اجتماع استادان وجود دارد كه هركدام از این اجتماعات با توجه به شرایط خاص خود اقتضائات خاصی دارند و بنیاد موظف است زمینه مناسب برای رشد، ارتقا و اثرگذاری هر اجتماع را فراهم آورد.

وی اظهاركرد: بنیاد ملی نخبگان در پی توانمندسازی دانشجو برای رشد بیش از پیش و اثرگذاری مثبت است و در موضوع اعضای هیات علمی بیشتر به دنبال فراهم كردن شرایط در جهت اثرگذاری این افراد در جامعه تخصصی مرتبط با آنان است.

دكتر منتظر با عنوان اینكه یكی از اجتماعات نخبگانی مهم اجتماع دانش‌آموختگان برتر در مقاطع مختلف كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكتری است، بیان كرد: فعالیت‌های نخبگانی دانشجو در دوره تحصیل در ساحت‌های آموزشی، پژوهشی و فناورانه و فرهنگی- اجتماعی است و به همین دلیل در پایان دوره تحصیل، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی مجموع فعالیت‌های نخبگان افراد را ملاك اصلی برای انتخاب دانش‌آموخته برتر عنوان كرد و ادامه داد: برای شناسایی دانش‌آموختگان برتر ملاك اصلی مجموع فعالیت‌های افراد در طول دوران تحصیل است كه مصادیق آنها در مقررات جدید لحاظ شده است. فرد پس از جمع امتیازهای خود كه از مجموع فعالیت‌های نخبگانی در طول دوران تحصیل كسب شده است، با دیگر افراد سنجیده می‌شود و در صورت كسب رتبه، می‌تواند از تسهیلات در نظر گرفته شده برای دانش‌آموخته برتر برخوردار شود.

وی ادامه داد: طبق آئین‌نامه دانش‌آموختگان، دانشگاه‌ها به دو دسته دانشگاه‌های برتر و سایر دانشگاه‌ها تقسیم شده‌اند، دانش‌آموختگان دانشگاه‌های برتر با یكدیگر سنجیده می‌شوند و ارزشیابی فعالیت‌های نخبگانی در سه زمینه آموزشی، پژوهشی- فناورانه، فرهنگی-اجتماعی در دانشگاه محل تحصیل افراد انجام می‌پذیرد، به همین دلیل بنیاد برای هر یك از این دانشگاه‌ها سهمیه‌ای را در نظر خواهد گرفت تا خود دانشگاه، به عنوان مرجع اصلی تربیت دانش‌آموختگان، برترین‌های خود را در هر یك از مقاطع تحصیلی معرفی كند.

معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد ملی نخبگان گفت: مجموع تسهیلاتی كه برای افراد در نظر گرفته شده است در دو دسته «توانمندسازی و هدایت» و «اشتغال‌زایی و اثرگذاری» تقسیم بندی شده است.

دكتر منتظر ادامه داد: در حوزه هدایت و توانمندسازی چهار تسهیل قرار گرفته است: 1- ادامه تحصیل 2- پسادكتری (ویژه دانش‌آموختگان دوره دكتری) 3- نظام وظیفه تخصصی 4- تسهیلات فرهنگی.

وی افزود: اگر دانش‌آموخته كارشناسی ارشد قصد ادامه تحصیل داشته باشد می‌تواند از بورس ادامه تحصیل شهید احدی استفاده كند، به عبارت دیگر شخص متقاضی استفاده از بورس ادامه تحصیل، با ارائه درخواست خود، در زمره متقاضیان استفاده از بورس تحصیلی قرار می‌گیرد و در صورت كسب رتبه لازم می‌تواند از این بورس استفاده كندن از طرف دیگر بنیاد ملی نخبگان تعاملات لازم با وزارت علوم، همچنین وزارت بهداشت را انجام داده است و هزینه تحصیل این افراد در دوره دكتری از سوی بنیاد به دانشگاه‌ها پرداخت خواهد شد.

معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد ملی نخبگان پیرامون تسهیل دوره پسا دكتری عنوان كرد: دوره پسادكتری ویژه دانش‌آموختگان برتر دوره دكتری نیز كه تحت عنوان جایزه شهید چمران اعطا می‌شود در این دسته قرار گرفته است، فرد می‌تواند در یك دوره یك و حداكثر دو ساله زیر نظر استاد میزبان در یكی از دانشگاه‌ها به فعالیت علمی بپردازد كه البته برخورداری از این تسهیل نیز منوط به كسب رتبه لازم در مقایسه با دیگر متقاضیان استفاده از این تسهیل است، طبق این آئین‌نامه استاد میزبان باید در مرتبه دانشیاری به بالا و دارای سوابق علمی برجسته مورد تائید بنیاد ملی نخبگان باشد. وی گفت: بنابراین با این شیوه اجرا، عملا استاد برجسته نیز مورد حمایت قرار خواهد گرفت، زیرا امكان پذیرش پژوهشگر پسادكتری را برای توسعه فعالیت‌های علمی‌شان خواهند داشت، ضمن اینكه حق‌الزحمه پژوهشگر پسادكتری معادل حقوق استادیار به علاوه حق بیمه توسط بنیاد ملی نخبگان پرداخت می‌شود تا علاوه بر گذراندن دوره‌ای علمی بتوانند از حقوق و سابقه‌كار نیز بهره‌مند شوند.

علمی (2) ** 9340**1440
۰ نفر