۲۰ دی ۱۳۹۳، ۱۱:۱۴
کد خبر: 81458238
T T
۰ نفر
استاندار اصفهان: نبود مدیریت به هم پیوسته منابع آب مشكل اصلی زاینده رود است

اصفهان - ایرنا - استاندار اصفهان گفت: عدم استقرار مدیریت به هم پیوسته منابع آب، مشكل اصلی زاینده رود است و اگر به این موضوع بی توجهی شود، زاینده رود بصورت دائم خشك خواهد شد.

به گزارش ایرنا، « رسول زرگرپور » روز شنبه در نشست بین المللی تخصصی « پایداری زاینده رود از زردكوه تا تالاب گاوخونی » در اصفهان، افزود: نبود تعادل منابع آب و مصارف در كل حوضه آبریز زاینده رود مشكلات را چند برابر كرده است.

وی دلایل ناپایداری جریان آب در رودخانه را بارگذاری خارج از ظرفیت، خشكسالی های طولانی، تغییر اقلیم و حركت حوضه به سمت خشكی اعلام كرد.

استاندار اصفهان با بیان اینكه زاینده رود، زمانی اصلی ترین رودخانه دائمی فلات مركزی ایران بود و اكنون به رودخانه ای فصلی تبدیل شده، گفت: منشا این وضع، مدیریت بر این حوضه آبریز بوده است.

وی به برگزاری همایش پایداری آب در زاینده رود كه 20 ماه قبل در اصفهان برگزار شد، اشاره كرد و افزود: در پایان این همایش، 20 راهكار اصلی، واقعی و معقول ارائه شد و امروز شاهد برگزاری دومین مورد از این سلسله نشست ها هستیم.

زرگرپور با اشاره به اینكه تلاش برای نجات زاینده رود از 18 ماه قبل در دستور كار مدیریت كنونی استان اصفهان قرار گرفته است، اظهار كرد: طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود براساس تجربیات و یافته های موجود، تدوین و توسط بالاترین مرجع آب كشور یعنی شورای عالی آب تصویب شد.

وی با اشاره به جزییات این طرح؛ آن را شامل سه موضوع اصلی منابع، مصارف و حقابه ها عنوان كرد.

استاندار اصفهان درباره موضوع منابع آب در طرح یاد شده گفت: این موضوع شامل دو مرحله است كه در مرحله اول بدنبال تثبیت وضع موجود منابع هستیم.

وی با اشاره به توقف بارگذاریها در حوضه آبریز زاینده رود از یكسال گذشته تاكنون، تصریح كرد: 10 هزار هكتار طرح های توسعه ای با نیاز 150 میلیون متر مكعب برداشت جدید، در این حوضه وجود دارد كه متوقف شده است.

زرگرپور مرحله دوم را شامل توسعه منابع موجود از انتقال حوضه به حوضه عنوان كرد و گفت: در این راستا یك طرح نهایی شده و دیگری در دست بررسی است.

وی اظهار امیدواری كرد: با اجرای این طرح ها از برداشت مازاد جلوگیری و طرح های توسعه جدید اجرایی و 450 میلیون متر مكعب آب استحصال شود.

استاندار اصفهان به موضوع مصارف در طرح یاد شده اشاره كرد و گفت: هدف ما، مصرف بهینه در آب مورد نیاز برای شرب، صنعت و كشاورزی است.

وی با بیان اینكه این موضوع نیز شامل دو مرحله است، اضافه كرد: مرحله اول تثبیت مصارف و مرحله دوم، كاهش مصارف از طریق بهینه سازی آن است.

زرگرپور اظهار امیدواری كرد كه با اجرای این اقدامات 250 میلیون متر مكعب آب نیز صرفه جویی شود.

وی با اشاره به اهمیت تعیین تكلیف حقوق استفاده كنندگان زاینده رود در سالیان گذشته و پیگیری مسائل اجتماعی مرتبط با آن، استقرار مدیریت به هم پیوسته منابع آب را بستر اصلی اجرای آن دانست.

استاندار اصفهان زمان اجرای طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود را سه تا پنج سال اعلام كرد و گفت: تاكنون 40 درصد این طرح اجرایی شده و پنج ماده از 9 ماده آن درحال اجراست.

وی اهمیت مسائل اجتماعی، سیاسی و امنیتی مرتبط با زاینده رود را از مسائل مهندسی و مدیریتی آن مهمتر خواند و افزود: اگر نتوانیم بر این مسائل غلبه كنیم، در این طرح موفق نخواهیم بود.

استاندار اصفهان با اشاره به اینكه طرح 9 ماده ای، پیشنهاد مدیریت این استان به شورای عالی آب بوده است، افزود: این موضوعات اولین بار در كشور مطرح شد و اكنون به عنوان الگوی موفق در حال پیاده سازی در سایر حوضه های آبریز از جمله « كرخه » و « قزل اوزن » است.

وی از اساتید و دانشمندان حاضر در این نشست بین المللی خواست تا كاستی های طرح احیای زاینده رود را شناسایی و برای اجرای بهتر آن راهكار ارائه كنند.

نخستین همایش بین المللی و تخصصی « پایداری زاینده رود از زردكوه تا تالاب گاوخونی» روز شنبه در مجتمع اردیبهشت اصفهان با حضور شخصیتهای علمی و متخصصین داخلی و خارجی آغاز به كار كرد.

در این نشست بین المللی، متخصصان و چهره های بین المللی از مراكز علمی و دانشگاههای انگلیس، ایتالیا، آمریكا و كانادا به همراه كارشناسان داخلی، در مدت دور روز راهكارهای علمی و عملی برای احیای زاینده رود به عنوان یكی از عرصه های طبیعی و تمدن ساز را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.

پ/ 7148/ 607