به گزارش گروه علمی ایرنا،ناباروری از یك سو پیامد های ناخوشایندی در سلامت روانی و اجتماعی زوج ها دارد و از سوی دیگر هزینه سنگین روش های نوین درمان ناباروری و تكنولوژی های كمك باروری از عهده بسیاری از خانواده ها خارج است.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی ناباروری بیش از 80 میلیون نفر در دنیا را درگیر كرده است.
*** افزایش احتمال ناباروری در زنانی مبتلا به كمبود آهن
غزاله اسلامیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود:
زنانی كه دچار كمبود آهن هستند،علاوه بر اینكه اختلال در تخمك گذاری را تجربه می كنند درمقایسه با افرادی كه ذخایر آهن طبیعی دارند احتمال ناباروری در آنها بیشتر است.
وی ادامه داد:جگر، غذاهای دریایی، گوشت، مرغ، تخم مرغ، عدس و اسفناج از منابع غذایی است كه حاوی آهن فراوان است.
*** تاثیر ویتامین D در ساخت هورمون های جنسی
این متخصص تغذیه به ویتامین D اشاره كرد و افزود:این ویتامین به منظور ساخت هورمون های جنسی مؤثر در تخمك گذاری، ضروری است.
به گفته وی پژوهشی در دانشگاه Yale آمریكا انجام شده نشان می دهد كه سطح ویتامین D فقط در هفت درصد از زنان نابارور طبیعی است.
اسلامیان اضافه كرد:روغن كبد ماهی كاد، ماهی های چرب شامل تن، سالمون، خالمخالی، آزاد، ساردین، كولی و حلوا ، تخم مرغ و كره منابع غذایی هستند كه حاوی ویتامین D می باشند.
*** نقش مهم ویتامین E ,C در باروری
وی به نقش ویتامین E در باروری اشاره كرد و گفت:این ویتامین به دلیل داشتن آنتی اكسیدان فراوان نقش مهمی در باروری ایفا می كند كه می توان در تخمه آفتابگردان و روغن آن، بادام درختی، بادام زمینی، اسفناج، سبزی های برگ سبز تیره، سایر مغزدانه ها و روغن های گیاهی یافت.
به گفته این متخصص تغذیه ویتامین C نیز میزان باروری زنان را افزایش می دهد و در منابع غذایی مانند میوه ها و سبزی های تازه شامل فلفل شیرین، آب پرتقال تازه، مركبات، كلم بروكلی، توت فرنگی و گوجه فرنگی وجود دارد.
*** كمبود شدید ویتامین B12 سبب توقف تخمك گذاری می شود
اسلامیان به ویتامین B12 اشاره كرد و گفت:برخی مطالعات نشان می دهد كه كمبود این ویتامین، شانس تخمك گذاری غیرمعمول را افزایش داده و در صورت كمبود شدید منجر به توقف تخمك گذاری شده است.
به گفته اسلامیان منابع غذایی:گوشت گاو،جگر، شیر، تخم مرغ، ماهی، پنیر، ماهیچه، صدف و خاویار حاوی مقادیر زیادی ویتامین B12 هستند.
*** اسید فولیك ضروری ترین ویتامین برای دوران بارداری
وی با بیان اینكه اسید فولیك ضروری ترین ویتامین برای دوران بارداری است،گفت:این ویتامین از نقص طناب عصبی جنین، نقص های مادرزادی قلبی، شكاف لب، نقص عضو و ناهنجاری های دستگاه ادراری پیشگیری می كند.
اسلامیان ادامه داد:كمبود این ویتامین، خطر زایمان زودرس، تولد نوزاد كم وزن و اختلال رشد جنین را افزایش می دهد.
وی تصریح كرد:منابع غذایی حاوی اسید فولیك سبزی های برگ سبز مانند اسفناج و بروكلی،جگر، قارچ، سیب زمینی، نان گندم كامل، گوشت گاو، حبوبات است.
*** كمبود روی سبب اختلال تقسیم سلولی می شود
وی به روی اشاره كرد و گفت:روی منجر به كاركرد بیش از 300 آنزیم در بدن می شود و در صورت كمبود روی، تقسیم سلولی دچار اختلال می شود؛تعادل بین سطوح استروژن و پروژسترون به هم می خورد و در نهایت سیستم تولید مثل دچار مشكلات مختلفی می شود.
اسلامیان ادامه داد:سطح پایین این ماده مغذی با سقط جنین در اوایل دوران بارداری ارتباط دارد. ماهی، مرغ، گوشت گاو، جگر، شیر، حبوبات، مغز دانه ها، دانه كنجد، تخمه كدو، ماست، گوشت بوقلمون، نخود سبز و میگو از غذاهایی هستند كه مقادیر زیادی روی دارند.
این متخصص تغذیه اظهار كرد:اسیدهای چرب امگا 3 برای تنظیم هورمون های بدن و همچنین افزایش تخمك گذاری ضروری است به طوریكه میزان پایین اسیدهای چرب امگا 3 با مشكلات روانی ناشی از ناباروری مانند افسردگی در ارتباط است و در طول دوران بارداری، عدم دریافت اسیدهای چرب امگا 3 ممكن است با تولد زودرس، وزن كم هنگام تولد و بیش فعالی در كودكان همراه باشد.
به گفته وی منابع غذایی اسید چرب امگا 3 در بذر كتان، گردو، ماهی آزاد، ماهی ساردین، سایر ماهی ها، میگو و روغن كلزا وجود دارد.
علمی **1354**1440
تهران-ایرنا-بسیاری از متخصصان علوم تغذیه به دنبال راه های درمانی كم هزینه و مؤثر برای پیشگیری و درمان ناباروری هستند و در این میان اصلاح رژیم غذایی، دریافت كافی آنتی اكسیدان ها، ویتامین ها و موا معدنی را روش مناسبی برای كمك به باروری می دانند.