۱ بهمن ۱۳۹۳، ۱۱:۴۵
کد خبر: 81473305
T T
۰ نفر

خشكسالی داغی بر پیشانی خراسان شمالی

۱ بهمن ۱۳۹۳، ۱۱:۴۵
کد خبر: 81473305
خشكسالی داغی بر پیشانی خراسان شمالی

بجنورد-ایرنا- استان خراسان شمالی واقع در شمالشرق كشور كه چندسالی است با پدیده خشكسالی دست و پنجه نرم می كند به گفته مسوولان اثرات آن در بخش كشاورزی تا چند سال آینده هم پایدار خواهد ماند.

به گزارش ایرنا، هر چند بارش باران در سه ماه سال زراعی جاری در خراسان شمالی رشد 50درصدی داشته ولی این بارندگی ها بحدی نبوده كه موجب خروج استان از وضعیت خشكسالی شود.

طبق گزارش های رسمی، خشكسالی در سال زراعی گذشته افزون بر هفت هزار و 500 میلیارد ریال به بخش كشاورزی این استان خسارت وارد كرده كه یك سوم كل ارزش محصولات بخش كشاورزی این خطه از كشور است.

كارشناسان كشاورزی و اقتصادی در خراسان شمالی بر این باورند كه ادامه روند خشكسالی در سال های آینده و بی توجهی به راهكارهای كاهش اثرات خشكسالی بر اقتصاد كشاورزی در استان می تواند زمینه ساز مهاجرت كشاورزان به شهرها و افزایش نرخ رشد بیكاری شود.

براساس آمار در دو سال اخیر به علت بروز خشكسالی و اتكای 38 درصد اشتغال این منطقه به حوزه كشاورزی باعث شده تا این استان با نرخ بیكاری 16.2درصدی، بالاترین نرخ بیكاری را در كشور داشته باشد.

مدیر بحران اداره كل جهادكشاورزی خراسان شمالی می گوید: این استان در سال زراعی جاری نیز از لحاظ آب و هوایی (هیدرولوژیكی) و كشاورزی با خشكسالی روبه رو است.

'محمدتقی كاظمیان' افزود: خشكسالی در استان نه تنها باعث كاهش محصولات كشاورزی و باغی، بلكه باعث بروز خسارت به اراضی كشاورزی و درختان نیز شده است.

وی اضافه كرد: صدمات ناشی از خشكسالی در چند سال اخیر بر پیكره اراضی، باغ ها و محصولات دامی باعث شده حتی با ترسالی های دو تا سه سال آینده هم جبران نشود.

وی افزود: بررسی آماری دهه گذشته در خراسان شمالی نشان داده كه 51 درصد از خسارت ناشی از بلایای طبیعی در این منطقه مربوط به خشكسالی بوده است.

كاظمیان گفت: در سال زراعی گذشته خشكسالی حدود شش هزار و 940 میلیارد ریال صرفا در بخش های زراعی، باغی، دامی و منابع آبی كشاورزان استان خسارت زده است.

مدیر بحران اداره كل جهاد كشاورزی خراسان شمالی افزود: 80 درصد از خسارت های ناشی از خشكسالی به بخش زراعی و باغی استان است.

به گفته وی خشكسالی در این استان باعث شده تا بخش زیادی از دامداران به علت پایین بودن توان مالی و گرانی علوفه ها دام های خود را به قیمت پایین بفروشند و در حوزه صنعتی نیز دام ها كاهش یافته است.

وی راهكار كاهش آسیب های ناشی از خشكسالی را در حوزه كشاورزی كشت محصولات مقاوم در برابر خشكسالی، اجرای طرح های زهكشی، آبیاری تحت فشار دانست.

مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان شمالی می گوید كه احتمال بروز خشكسالی در سال آینده نیز در این استان وجود دارد.

'كاظم طاهریان' افزود: با وجود افزایش میزان بارش ها در چند سال آینده به علت خشكسالی های متوالی این بارش ها تاثیرگذار نخواهد بود.

وی اضافه كرد: در سال زراعی گذشته میزان قابلیت استان در تنظیم آب در سدها حدود 164 میلیون مترمكعب بوده كه این ظرفیت به علت خشكسالی به 90 میلیون متر مكعب رسید.

به گفته وی، میزان بارش ها در سال زراعی گذشته در مقایسه با سال ماقبل آن حدود 30 درصد كاهش داشته و به همین علت این شركت در بخش تولید و تنظیم آب با مشكل روبه رو است.

وی مهم ترین چالش آبی را افزایش مصرف آب در حوزه كشاورزی استان به نسبت میانگین كشوری دانست.

طاهریان گفت: به طور میانگین در سطح كشور90 درصد از آب در حوزه كشاورزی به مصرف می رسد و این روند در استان خراسان شمالی 94 درصد است.

وی نیز راهكار مقابله با خشكسالی را در استان لایروبی چاه ها و قنوات، بهره گیری از تجهیزات مكانیزه آبیاری در حوزه كشاورزی و روكش كردن انهار و كاشت محصولات كم آب بر دانست.

مدیركل جهاد كشاورزی خراسان شمالی می گوید: خشكسالی بیشترین خسارت ها را در چند سال اخیر در حوزه كشاورزی داشته و این خسارت ها توان اقتصادی و مالی كشاورزان را كاهش داده است.

'عبدالله یوسفی' افزود: اینكه در یكسال گذشته به علت بروز خشكسالی 30 درصد از سرمایه های اقتصادی كشاورزان از دست رفته، نشان می دهد كه ادامه این روند بدون توجه به ارتقای توان مالی كشاورزان، می تواند در آینده این بخش را با مشكل جدی روبه رو كند.

وی مجموع ارزش محصولات تولیدی كشاورزی استان را حدود 22 هزار میلیارد ریال دانست كه امسال حدود هفت هزار میلیارد ریال خسارت به این بخش وارد شده است.

وی افزود: اگر نگاه حمایتی از سوی دستگاه های دولتی متولی بخصوص بانك ها در حوزه تسهیلاتی به كشاورزی نشود، این حوزه به نابودی كشیده می شود.

مدیركل جهاد كشاورزی خراسان شمالی تغییر برنامه كشت برخی محصولات پرآب، لایروبی چاه ها و قنوات، حذف گاوآهن در كشت، زهكشی و پوشش انهار بویژه كشت محصولات مقاوم و كم آب بر را مهم ترین برنامه جهاد كشاورزی خراسان شمالی برای پیشگیری از خشكسالی دانست.

سرپرست مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی با بیان این مطلب كه خشكسالی در كشور به یك معضل بومی تبدیل شده گفت: رویكرد جدید سازمان مدیریت بحران وزارت كشور و در مجموع دولت به خشكسالی به عنوان یك بحران در سنوات آینده نخواهد بود.

'محسن لعل قادری' گفت: این تغییر رویكرد دولت بر خشكسالی به علت ادامه این روند در كشورمان برای سال های آینده است و دوران ترسالی كوتاه مدت نیز نمی تواند اثرات خشكسالی را كاهش دهد.

وی اظهاركرد: با این روند باید علاوه بر تغییر در تصمیم گیری ها در حوزه كاشت، مصرف آب باید به سمت بیمه سپاری فعالیت های حوزه كشاورزی سوق داده شود تا كشاورزان آسیب كمتری متحمل شوند.

وی نقش اطلاع رسانی را در گسترش روند بیمه سپاری مهم تلقی كرد و گفت: براساس برنامه جدید، دولت در سنوات آینده به علت محدودیت های مالی و اعتباری، كمك مالی برای جبران خسارت ها نخواهد داشت و تمام این خسارت ها باید از طریق بیمه سپاری جبران شود.

معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار خراسان شمالی می گوید: بررسی داده های آماری از روند بارش ها در استان نشان می دهد كه استان خشكسالی را در سال آینده نیز خواهد داشت.

'مجید پورعیسی' گفت: به همین منظور باید عزم جدی برای حمایت از حوزه كشاورزی در استان داشته باشیم و با برنامه ریزی منسجم و با تامین اعتبار بموقع بتوانیم اثرات خشكسالی را در استان كاهش دهیم و از خسارت های هنگفت به این حوزه نیز جلوگیری كنیم.

وی اظهاركرد: برای این بخش كمك تمام دستگاه های اجرایی مرتبط بویژه بانك ها برای تامین مالی و رسانه ها برای اطلاع رسانی عمومی نیاز است.

خراسان شمالی افزون بر 342 هزار هكتار عرصه كشاورزی دارد كه سالانه حدود چهار میلیون تن محصول به ارزش 22 هزار میلیارد ریال در این حوزه تولید می شود.

طبق آمار به علت كوچك بودن اراضی كشاورزی حدود 82 هزار نفر در این استان بهره بردار هستند به طوریكه این بخش 38 درصد اشتغال و 18 درصد تولید ناحالص( بهره وری) را دارد.ك4

2712/330 /537
۰ نفر