۷ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۰۲
کد خبر: 81480821
T T
۰ نفر
بهترين راهكار پيشگيري از سرطان اصلاح رژيم غذايي است

سنندج-ايرنا - كارشناس مسوول تغذيه دانشگاه علوم پزشكي استان كردستان بهترين راهكار پيشگيري از سرطان را اصلاح رژيم غذايي دانست.

امين اميني روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: تحقيقات بر روي ميليون ها بيمار سرطاني در جهان بيانگر آن است كه با اصلاح رژيم غذايي، كنترل وزن، افزايش فعاليت بدني و دوري از مصرف دخانيات و سيگار مي توان از شيوع سرطان پيشگيري كرد.

وي با اشاره به تغييرات اجتماعي دهه هاي اخير در عرصه سلامت در سطح جهان گفت: با ورود رفتارهاي جديد و تغيير الگوي زندگي، سنت ها و عادات غذايي گذشته دستخوش تغيير و تحول شده است.

وي گفت: عادت هايي مانند سيگار كشيدن، مصرف زياد چربي، نمك و شكر سبب بروز اپيدمي بيماري هايي شده كه علل عمده مرگ و مير در جهان محسوب مي شود همچنين تغيير سبك زندگي زمينه ابتلاء به بيماري هاي غيرواگير مانند بيماري هاي قلبي و عروقي، سرطان، ديابت و ساير بيماري ها را افزايش داده است.

اميني با اشاره به اينكه امروز مصرف غذاهاي كنسرو شده و آماده و انواع فست فودها افزايش يافته است، گفت: فرآورده هاي گوشتي مانند سوسيس و كالباس، غذاهاي كنسرو و آماده، حاوي مقاديري مواد نگهدارنده است، مصرف بيش از حد آن مي تواند زمينه چاقي و اضافه وزن را در افراد فراهم كند.

به گفته وي چاقي و افزايش وزن، نداشتن تحرك و فعاليت بدني زمينه ابتلا به انواع سرطان ها را فراهم مي كند.

او به روش هاي غلط تهيه و طبخ غذا اشاره كرد و گفت: مصرف غذاهاي پرچرب و سرخ كرده، دود كردن، نمك سودكردن و حرارت هاي شديد سبب ايجاد تركيبات سرطانزا مانند هيدروكربن هاي پلي سيكليت و آمينه هاي هيدروسيكلت مي شود.

كارشناس مسوول تغذيه دانشگاه علوم پزشكي كردستان انتخاب روش هاي مناسب تهيه و طبخ غذا مانند بخارپز كردن، آب پز كردن و تفت دادن را در سلامتي افراد موثر دانست.

اميني، مصرف روغن حيواني و جامد، روغن گوشت و مرغ را براي سلامتي مضر دانست و بر محدود كردن چربي هاي مضر و مصرف غذاهاي كم چرب مانند گوشت هاي كم چرب، مرغ بدون پوست و لبنيات كم چرب تاكيد كرد.

وي افزايش مصرف غذاهاي شور مانند پنير پرنمك، ترشي شور، ماهي دودي و مصرف چربي هاي مضر را براي سلامتي انسان مضر دانست.

اين كارشناس تغذيه مقدار مصرفي روزانه نمك هر فرد را كمتر از يك قاشق مرباخوري ذكر كرد و گفت: بهترين راهكار پيشگيري از سرطان حذف يا كاهش مصرف غذاهاي پرنمك و شور در رژيم غذايي روزانه است.

به گفته وي مصرف چربي هاي اشباع شده، غذاهاي آماده، غذاهاي حاوي نمك و شكر بالا، كاهش مصرف سبزيجات، حبوبات و غلات، كمبود ويتامين D و بسياري از ريزمغذي ها مي تواند زمينه ابتلاء به سرطان ها را در افراد فراهم كند.

اميني اظهار كرد: نوشيدني هاي حاوي قند و شكر بالا به دليل بالا بودن دانسيته انرژي مسبب افزايش وزن و چاقي و تهديدي براي ابتلاء به سرطان است در همين راستا ميزان مصرف نوشيدني هاي حاوي قند و شكر بالا در رژيم غذايي بايد كاهش يابد.

او همچنين بر مصرف نان هاي سبوسدار و تهيه شده از غلات كامل و مصرف دو بار در هفته ماهي و غذاهاي دريايي تاكيد كرد و گفت: مصرف تركيبات آنتي اكسيداني و ضد التهابي نقش مهمي در تامين سلامت بافت و سلول هاي بدن دارد.

وي افزود: ميوه هايي مانند انواع توت فرنگي، توت سياه، انگور، پياز، سير، كلم بروكلي، سيب، پرتقال، گوجه فرنگي و انار حاوي تركيبات آنتي اكسيداني است.

اميني افزود: كاهش مصرف ميوه و سبزيجات در ابتلاء به سرطان تاثيرگذار است و مصرف روزانه حداقل 5 واحد ميوه و سبزي براي سلامتي بدن ضروري است.

وي افزايش مصرف روزانه ميوه و سبزيجات تازه را در تامين سلامت بدن و پيشگيري از بروز بيماري بسيار مهم ارزيابي كرد و افزود: افزايش روزانه مركبات و سبزيجات تيره رنگ مانند كلم و اسفناج، مصرف روزانه خوراكي هاي حاوي پري و پروبيوتيك ها مانند كنگر، ترخينه، سير و فرآورده هاي لبني حاوي پروبيوتيك نقش تعيين كننده اي در تامين سلامت افراد جامعه دارد.

او با اشاره به اينكه شير و لبنيات تازه، غذاهاي دريايي و نور خورشيد حاوي ويتامين D است، گفت: مصرف روزانه لبنيات و مواجهه روزانه 15 دقيقه در مقابل نور مستقيم خورشيد مي تواند ويتامين D مورد نياز بدن را تامين كند.

وي با اشاره به اينكه سبك زندگي و پيروي از يك رژيم غذايي متعادل و مناسب نقش مهمي در پيشگيري از ابتلاء به سرطان دارد گفت: ترويج فرهنگ پيشگيري و اطلاع رساني مهمترين ركن پيشگيري از ابتلاء به سرطان شناخته شده است.

به گفته وي پيشگيري باصرفه ترين عامل كاهش سرطان است.

بروز سرطان در جهان 182 در 100 هزار نفر در سال است در حالي كه در ايران 134 در هر 100 هزار نفر در سال است.

سرطان در ايران در بين مردان به ترتيب معده، مثانه، پروستات، روده بزرگ و ريه است و در زنان سرطان پستان، روده بزرگ، معده، مري و تخمدان شايع ترين سرطان ها شناخته شده است.

سال گذشته 760 مورد سرطان در استان كردستان ثبت شده است كه بيشترين آن مربوط به شهرستان هاي سنندج، مريوان، قروه و ديواندره بود.

سرطان گوارش در مردان و سرطان سينه در زنان بيشترين سرطان ها را دراستان كردستان به خود اختصاص داده است.ك/3

7352/533