به گزارش خبرنگار حوزه ميراث فرهنگي ايرنا، «محمدحسن طالبيان» روز دوشنبه در حاشيه بازديد 50 سفير خارجي مقيم ايران از اشياي تاريخي خوروين ساوجبلاغ در موزه ملي گفت: امروزه خريد و فروش اموال فرهنگي تاريخي، تجارتي مهم، بين المللي و رو به افزايش است و همگان از سرقت، غارت و ورود و صدور غير قانوني اموال فرهنگي تاريخي به خصوص از كشور هاي داراي تمدن هاي غني و كهن از جمله ايران، يونان، ايتاليا، مصر، عراق و افغانستان آگاه هستند.
وي با بيان اينكه موزه ها، مجموعه هاي عمومي و خصوصي، ابنيه تاريخي و مذهبي و سايت هاي باستان شناسي در سراسر جهان از گزند چنين تهديداتي مصون نبوده و نيستند، افزود: امروزه تجارت غيرقانوني آثار تاريخي فرهنگي و هنري متعلق به كشورهاي داراي پيشينه تاريخي كهن از جمله ايران، پس از تجارت مواد مخدر و اسلحه در رتبه سوم و يكي از پرسودترين تجارت هاي غير قانوني در جهان به شمار مي آيد.
وي يادآور شد: در شانزدهمين اجلاس عمومي يونسكو در شهر پاريس، كنوانسيوني درباره شيوه هاي مناسب براي ممانعت و جلوگيري از ورود، صدورو انتقال غير قانوني مالكيت آثار تاريخي فرهنگي در 26 ماده به تصويب رسيد.
وي اضافه كرد: بر اساس مفاد اين كنوانسيون حفاظت از ميراث فرهنگي تنها هنگامي موثر خواهد بود كه همكاري تنگاتنگي ميان كشورها در سطح ملي و بين المللي وجود داشته باشد.
معاون سازمان ميراث فرهنگي گفت: جمهوري اسلامي ايران با تكيه بر معاهده هاي بين المللي اشياي تاريخي فرهنگي كه به صورت غير قانوني از كشور خارج و يا از موزه ها سرقت شده اند را شناسايي براي استرداد آنها تلاش هاي بي وقفه اي آغاز كرده است.
طالبيان افزود: اعتقاد راسخ داريم كه آثار تاريخي فرهنگي هر كشوري اصلي ترين عناصر اساسي تمدن و فرهنگ ملت ها بوده و ارزش حقيقي آنها را زماني مي توان درك كرد كه اين آثار در بستر تاريخي و محيطي خود جستجو شوند.
وي ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران ورود، صدور و انتقال غير قانوني مالكيت آثار تاريخي فرهنگي را مانعي بر سر راه تفاهم متقابل ملت ها دانسته و همكاري كليه كشورها را در اين خصوص خواستار است.
معاون سازمان ميراث فرهنكي اظهار اميدواري كرد: تمامي كشورهاي جهان با احترام به فرهنگ هاي گوناگون ملي و بومي موجود در جهان نسبت به حراست و نگهداري آنها تلاش كرده و نسبت به شناسايي و شناخت آنها در دهكده جهاني براي ايجاد تفاهم و همزيستي مسالمت آميز بين ملت ها اقدام كنند.
طالبيان افزود: امروزه با درك بيشتر ميراث فرهنگي بشري، مي توانيم براي حفظ حقوق مردم كشورهايمان به همديگر كمك كنيم تا از ميراث فرهنگي و حقوق نسل هاي آينده بشري بيش از گذشته اهتمام بورزيم.
اشياي تاريخي خوروين متعلق به 2800 تا 3200 سال پيش و بيانگر هنر ايران در دوره مادها و هخامنشيان است.
اين اشيا نيم قرن پيش به طور غير قانوني از كشور خارج شد كه با تلاش مستمر مسوولان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و وزارت امور خارجه اخيرا از بلژيك به كشور ايران بازگردانده شد.
اين اشياء و آثار باستاني كه مربوط به 2 هزار سال قبل از ميلاد هستند، در سال 1344 از منطقه «خوروين» در استان البرز كشف و به تدريج از طريق يك ديپلمات بلژيكي از كشور خارج شده بودند.
پس از اين كه دولت ايران از وجود اين اشياء عتيقه در موزه اي در شهر «گنت» در بلژيك مطلع شد، در سال 1360 در محاكم بلژيك طرح دعوي كرده و خواهان بازگشت اين اشياء به كشور به دليل خروج غيرقانوني آن و رعايت نشدن قوانين و مقررات كشور مربوط به حفظ آثار ملي و ساير قوانين كشور شده بود.
فراهنگ**7537**1601**
معاون سازمان ميراث فرهنگي در جمع 50 سفير خارجي مقيم ايران:
درك ارزش آثار تاريخي، مستلزم جست وجو در بستر محيطي خود است
۲۰ بهمن ۱۳۹۳، ۱۴:۵۶
کد خبر:
81500034
تهران - ايرنا - معاون سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: آثار تاريخي و فرهنگي هر كشور اصلي ترين عناصر تمدن و فرهنگ ملت ها بوده و ارزش حقيقي آنها زماني درك مي شود كه در بستر تاريخي و محيطي خود جستجو شوند.