به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره، قرار است مقام های بلندپایه 2 كشور روز دوشنبه این قرارداد تاریخی 5 میلیارد و 200 میلیون یورویی (معادل 5 میلیارد و 900 میلیون دلاری) را كه نخستین مورد فروش هواپیمای رافال به یك كشور بیگانه به شمار می رود، در پایتخت مصر امضا كنند.
اما گروه حقوق بشری 'عفو بین الملل' از موافقت پاریس با فروش هواپیماهای جنگی و یك ناوچه به دولتی كه متهم به نقض نگران كننده حقوق بشر است، انتقاد كرده است.
واشنگتن شریك راهبردی درازمدت قاهره كه سالانه حدود یك میلیارد و 500 میلیون دلار كمك از جمله حدود یك میلیارد و 300 میلیون دلار كمك نظامی در اختیار قاهره قرار می دهد، این قرارداد را كم اهمیت ارزیابی كرده است.
'جن ساكی' روز جمعه در این باره گفت كه مصر دارای حق حاكمیت مستقل است و ما دارای روابط امنیتی ویژه خود هستیم و در این باره نگرانی نداریم.
روابط واشنگتن و قاهره از هنگام كودتای ارتش مصر علیه 'محمد مرسی' رییس جمهوری وابسته به جنبش 'اخوان المسلمین' در ژوییه 2012 و آغاز سركوب شدید نیروهای امنیتی مصر علیه این گروه و حامیان وی، تیره شده است.
'عبدالفتاح السیسی' فرمانده آن هنگام ارتش، مرسی را كه نخستین رییس دولت این كشور به شمار می رفت كه در انتخاباتی آزاد برگزیده شده بود، پس از یك سال حكومت سرنگون كرد و در مه 2014 جانشین وی شد.
از آن هنگام تاكنون بیش از یكهزار و 400 تن در سركوب نیروهای امنیتی مصر علیه اخوان المسلمین و مرسی كشته شده اند.
همچننین هزاران تن زندانی و صدها تن به اعدام محكوم شده اند و اخوان المسلمین یك گروه تروریستی و ممنوع اعلام شد.
واشنگتن در پی سركوب بی رحمانه حامیان مرسی، با در خواست از مصر برای اجرای اصلاحات دمكراتیك، بخشی از كمك سالانه خود را به این كشور در اكتبر 2013 قطع كرد.
به گفته 'محمد مجاهد الزیاط' ژنرال بازنشسته ارتش مصر ، این قرارداد نظامی با فرانسه پیامی ضمنی به واشنگتن است كه قاهره دیگر به طور اختصاصی به آمریكا برای خرید تسلیحات تكیه نخواهد كرد.
این كارشناس مركز ملی مطالعات خاورمیانه مستقر در قاهره افزود كه مقام های آمریكا دیدگاه های مخصوص به خود را در باره چگونگی بازسازی ارتش مصر دارند و با باور ارتش مصر كه اسراییل را دشمن اصلی خود به شمار می آورد، مخالف هستند.
با اینكه مصر و رژیم صهیونیستی در سال 1979 یك پیمان آشتی امضا كردند، اما روابط 2 حكومت به علت سیاست های این رژیم علیه فلسطینیان، هیچ گاه كاملا توسعه نیافته است.
واشنگتن به تازگی همزمان با انتقاد شدید از محكومیت شماری زیادی از مخالفان سیسی در دادگاه های مصر، شماری بالگرد جنگی توپدار آپاچی به منظور استفاده در عملیات ضد تروریستی به این كشور، تحویل داده است.
به گفته 'احمد عبدالحلیم' افسر بازنشسته ارتش و كارشناس نظامی مصر، هدف از تنوع بخشی به منابع تامین تسلیحات و فن آوری، شكستن انحصار یك كشور بخصوص است و این كشور به جز آمریكا از فرانسه و احتمالا چین نیز سلاح خواهد خرید.
وی كه پیشتر رییس كمیسیون امنیت ملی سنای مصر بوده است، افزود كه روسیه نیز می تواند یك تامین كننده اصلی دیگر سلاح برای قاهره باشد.
'ولادیمیر پوتین' رییس جمهوری روسیه كه یك حامی اصلی غیر عرب سیسی به شمار می رود، هفته گذشته از قاهره دیدار كرد.
به گفته سیسی كه سال گذشته 2 بار به مسكو سفر كرده است، 2 كشور برای ساخت نخستین نیروگاه هسته ای مصر توسط روسیه و همچنین گسترش همكاری های نظامی دوجانبه توافق كردند.
مقام های قاهره هم زمان با نبرد نیروهای امنیتی مصر با تروریست ها در شبه جزیره سینا در شمال این كشور، از سرایت بحران و هرج و مرج در كشور همسایه لیبی به خاك مصر، نگران هستند.
خاورم**1486**1010
تهران – ایرنا – مصر با تصمیم به خرید 24 فروند جنگنده جت جنگده 'رافال' از فرانسه، بر اراده خود برای تنوع بخشیدن به منابع تامین تسلیحات خود و كاهش وابستگی به آمریكا تاكید كرد.