یكی از مهمترین روشهای یادگیری، مشاهده است، نقش سینما و تئاتر نیز در كاهش آسیبهای اجتماعی با الگوبرداری مخاطب از هنرپیشه ها و شخصیت های فیلم بر كسی پوشیده نیست و از این رو انتظار می رود این هنر با توصیف و معرفی عادات خوب در ابعاد مختلف زندگی به ویژه در حوزه سلامت،برای همگان به خصوص نسل جوان جامعه كه در سنین الگوبرداری و یا نوعی قهرمان سازی هستند، رسالت خود را به نحو احسن ایفا كند.
اما اخیرا مشاهده می شود كه در سالن های اجرای نمایش تئاتر، بازیگران به ویژه در موقعیت های نمادین 'تنهایی و استرس'، برای مقابله با این موقعیت ها اقدام به استعمال سیگار می كنند كه این امر گلایه برخی از پزشكان و حافظان بهداشت و سلامت جامعه را برانگیخته است.
عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در این زمینه گفت: استعمال سیگار توسط برخی هنرپیشه ها از یك سو سبب ایجاد فضای دود آلود در محیط بسته محل نمایش و ایجاد حساسیت و سرفه مخاطبین و از سوی دیگر از نظر روانی نیز منجر به افزایش تمایل مصرف سیگار در تماشاگران سیگاری می شود.
دكتر نصیر دهقان با بیان اینكه بسیاری از تماشاگران تئاتر با ارائه عكس های متعدد از صحنه های استعمال سیگار هنرمندان در زمان اجرا،به وی نسبت به این اقدام اعتراض داشتند ،گفت: این اقدام تاثیر جسمی و روحی بر مخاطبان دارد. این تاثیر به گونه ای است كه مشاهده می شود، برخی از مخاطبان سیگاری در لحظه خروج از سالن بلافاصله سیگار مصرف می كنند. درحالیكه اماكن عمومی به ویژه اماكن فرهنگی باید از این پدیده مخرب مصون باشند.
وی ادامه داد: استعمال دخانیات در حال حاضر به عنوان شایع ترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در جهان شناخته شده است و بروز سالانه 50 هزار مرگ در ایران و یا در هر 8 ثانیه یك مرگ ناشی از مصرف دخانیات و بیماری های ناشی از آن در جهان شدت خطر این موضوع شفافتر می سازد.
عضو انجمن بین المللی تحقیقات تنباكو و سیگار افزود: مصرف دخانیات و خطرات آنچنان اهمیت پیدا كرده كه سازمان جهانی بهداشت مبارزه با آن را به عنـوان اولویت اول برنامه های خود مد نظر قرار داده است.
به گفته دهقان، 'بر اساس آمارهای موجود، بیماری های ناشی از استعمال دخانیات عامل 12.5 درصد مرگ و میرهای جهان است.'
این پزشك محقق تصریح كرد: در صورت ادامه روند صعودی استعمال دخانیات در جهان، طی 20 سال آینده سالانه 10 میلیون مرگ ناشی از بیماری های مرتبط با استعمال دخانیات بروز می كند كه بیش از 70 درصد این مرگ ها در كشورهای درحال توسعه اتفاق می افتد؛ زیرا بیش از 75 درصد مصرف دخانیات در این كشور ها است.
این مدرس دانشگاه افزود: در ایران براساس آمار موجود حدود 14 درصد از جمعیت بالای 15 سال سـیگاری هسـتند و همچنین بـیش از 65 درصـد جمعیت كشور در سنین نوجوانی و جوانی قرار دارند كه شایع ترین سن آغاز انواع استعمال دخانیات اسـت.
وی تصریح كرد: نتیجه تحقیقات در كلینیك های تخصصی ترك سیگار نشان می دهد، یكی از مهمترین اقدامات در راستای كاهش مصرف سیگار، آموزش و فرهنگ سازی و نیز معرفی جایگزین های سالم آن است.
عضو انجمن بین المللی تحقیقات تنباكو و سیگار گفت: همچنین نتیجه بررسی ها نشان می دهد، كشورهایی كه برنامه های كنترل دخانیات را به طور جدی پیگیری و همه جانبه با این پدیده مقابله می كنند، شاهد كاهش استعمال دخانیات هستند.
دكتر دهقان در ادامه به افزایش مصرف سیگار در اجراهای نمایشی اعم از تئاتر و سینما اشاره كرد و افزود: همان طور كه می دانیم، هنر سینما و تئاتر در ایجاد و اشاعه فرهنگ فاخر در جامعه ما نقش پر رنگی ایفا می كند، لذا متولیان این هنر ارزشمند باید با وضع قانون ممنوعیت مصرف دخانیات در زمان اجرا در سالن های نمایش در این راستا گام مهمی بردارند.
عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات تصریح كرد: واضح است با انجام این گونه اقدامات می توانیم در راستای فرهنگ سازی كاهش مصرف سیگار در سطح جامعه ثمر بخش باشیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر در كشور ما مصوبات و قوانین موجود مرتبط با كنترل دخانیات باید با ضمانت اجرایی بیشتری پیگیری و به مرحله اجرا در آید.
دهقان با اشاره به هدف گذاری وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی در زمینه فرهنگ سازی خود مراقبتی جهت ترك سیگار، گفت: در این راستا اقدام به اجرای طرح های آموزشی و فرهنگی در زمینه فرهنگ سازی كاهش مصرف سیگار شده كه خوشبختانه با اقبال خوب هنرمندان و ورزشكاران جامعه همراه بوده است.
وی تاكید كرد: حركت موفق در جهت كنترل مصرف دخانیات فقط با هماهنگی همه جانبه و حضور فعـال تمامی بخش ها میسر خواهد شد.
پیشتر گزارشهای مشابهی از سیگار كشیدن برخی هنرمندان و تماشاگران در لابی سالن نمایش فیلم های سی و دومین جشنواره بین المللی فجر منتشر شده بود.
علمی **1440 **1599
درخواست عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات:
ضرورت تصویب قانون ممنوعیت استعمال سیگار در تئاتر و سینما
۲۹ بهمن ۱۳۹۳، ۱۱:۴۹
کد خبر:
81511030
تهران-ایرنا-هنرسینما و تئاتر علاوه بر پركردن اوقات فراغت مردم می تواند در اصلاح عادات و باورهای نادرست، ارتقای اطلاعات و تغییر نگرش مخاطبین خود در جهت اصلاح روش های غلط علیه سلامتی جامعه ،نقش هنرمندانه و موثری داشته باشد.