۲ اسفند ۱۳۹۳، ۱۵:۳۴
کد خبر: 81514678
T T
۰ نفر
هفت ميليون منبع مطالعاتي ديجيتالي در كتابخانه آستان قدس رضوي وجود دارد

مشهد - ايرنا - رييس سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي گفت: هفت ميليون منبع مطالعاتي ديجيتالي شامل آثار خطي، چاپ سنگي، چاپ سربي، اسناد تاريخي، مطبوعات قديمي و منابع الكترونيكي در كتابخانه ديجيتال اين سازمان وجود دارد.

'محمدهادي زاهدي' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: دانش ديجيتالسازي با 42 سال سابقه در كتابخانه‌ آستان‌ قدس رضوي بومي شده است.

وي گفت: براي نخستين بار بخش ميكروفيلم كتابخانه مركزي آستان ‌قدس رضوي از سال 1351 كار خود را با تهيه ميكروفيلم از نسخه‌ هاي نفيس آغاز كرد.

رييس سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي ادامه داد: از سال 1388 تاكنون نيز اين مركز بطور گسترده در حال ديجيتالسازي منابع مطالعاتي است كه تبديل حدود دو كتاب به ميكروفيلم و فايل ديجيتال از مهمترين اقدامات اين بخش به شمار مي رود.

وي گفت: تخصص كتابخانه مركزي آستان ‌قدس در ديجيتالسازي دست‌ نويسهاي كهن(نسخ خطي) است و بسياري از كتابخانه ‌ها و مراكز علمي در سراسر كشور از اين ظرفيت عظيم آستان ‌قدس استفاده كرده لذا كتابها و اسناد خطي خود را براي ديجيتالسازي در اختيار اين مركز قرار مي دهند.

زاهدي افزود: ديجيتالسازي برون ‌سازماني از سال 1390 در اين مركز در حال انجام است كه از آن جمله ديجيتالسازي آثار ارزشمند كتابخانه ‌هايي همچون حضرت شاهچراغ شيراز، كتابخانه هاي خوانسار، لار، كاشان، بيرجند و كتابخانه عمومي اصفهان به صورت رايگان در محل و تهيه نسخه پشتيبان از آ‌نها را مي ‌توان نام برد.

وي گفت: هم اينك 176 هزار عنوان فايل ديجيتال از نسخه ‌هاي خطي، چاپ سنگي و چاپ نفيس كتابخانه مركزي آستان‌ قدس، كتابخانه‌ هاي وابسته و كتابخانه‌ هاي برون‌ سازماني اين سازمان تهيه شده و در كتابخانه‌ مركزي آستان ‌قدس رضوي موجود است.

رييس سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي افزود: در راستاي حفظ و نگهداري از آثار فرهنگي نيز بهمن ماه امسال 496 نسخه از كتب خطي دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد در كتابخانه مركزي آستان‌ قدس رضوي پس از اسكن، آفت ‌زدايي، گردگيري و ديجيتالسازي شد.

وي ادامه داد: پيش از اين نيز كار ديجيتالسازي كتابهاي كتابخانه دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد به صورت متفرقه در اين مركز انجام شده بود و اين بار اين دانشكده مجموعه زيادي از كتب خطي را براي ديجيتالسازي به كتابخانه‌ مركزي آستان ‌قدس رضوي سپرد كه همه به صورت رنگي و با كيفيت بالا ديجيتالسازي و نسخه پشتيبان آن تهيه و به كتابخانه دانشگاه تحويل شد.

وي بيان كرد: در جريان ديجيتالسازي اين نسخه‌ ها تمام امور از آفت‌ زدايي و گردگيري تا ديجيتالسازي و حتي انتقال كتابها از دانشگاه به اين مركز و بالعكس توسط نيروهاي كتابخانه آستان ‌قدس رضوي انجام شد و هم اينك يك نسخه از فايل ديجيتال آن در دانشگاه و يك نسخه نيز در بخش منابع ديجيتالي كتابخانه مركزي آستان‌ قدس موجود است.

زاهدي گفت: در جريان ديجيتالسازي منابع مطالعاتي تمام هزينه‌ ها حتي انتقال منابع با هزينه اين سازمان انجام و در نهايت يك نسخه ديجيتال از اين منابع براي استفاده محققان در كتابخانه مركزي آستان‌ قدس حفظ مي شود.

سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز استاد آستان قدس رضوي هم اكنون با افزون بر 22 ميليون مدرك مطالعاتي، روزانه پذيراي بيش از 20 هزار نفر محقق و پژوهشگر از سراسر كشور است.

7489/1858
۰ نفر