'وحید مژده' كارشناس مسائل سیاسی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در كابل گفت: طالبان می خواهد مذاكرات در جای صورت گیرد كه این گروه در آن نفوذ دارد ،امارات متحده عربی، تركیه و عربستان سعودی از جمله محل هایی است كه طالبان علاقمند به انجام گفت و گوهای صلح در آنجا ست .
وی افزود:امیدواری های زیادی در رابطه به گفت وگوهای صلح نسبت به گذشته وجود دارد طالبان در زمان دولت حامد كرزی نیز علاقمند گفت وگوهای صلح با دولت بود.
وی افزود: سران طالبان در زمان ریاست جمهوری كرزی، به شخص وی پیغام فرستاده بودند كه می خواهند با هفت تن از بزرگان و رهبران متنفذ افغان بصورت مقدماتی در رابطه با صلح گفت وگو كنند؛اما تمام این تلاش ها از طرف رییس جمهور سابق نقش بر آب شد، زیرا كرزی می خواست روند صلح طوری سازمان داده شود كه همه چیز تحت كنترل شخص وی باشد و با این كار قدرت خود را حفظ و گسترش دهد.
به گفته ی این كارشناس مسایل سیاسی افغانستان ، كرزی كوچكترین تماس از سوی گروه طالبان را رسانه ای و ادعا می كرد كه آنان می خواهند سلاح های خود را بزمین گذاشته و تسلیم شوند.
مژده افزود: این عملكرد كرزی موجب شد كه دو طرف نتوانند روند گفت وگوهای صلح را آغاز كنند ،اما با به قدرت رسیدن محمد اشرف غنی تلاش ها از طرف وی آغاز شد و به طالبان اطمینان داد كه سیاست كرزی ادامه پیدا نمی كند و بصورت صادقانه می خواهد صلح در این كشور تامین شود.
به گفته مژده این كار امیدواری را در گروه طالبان نیز بوجود آورده و با توجه به تغییر سیاست دولت افغانستان در رابطه با پاكستان و فشار اسلام آباد به طالبان ، این گروه حاضر به آغاز گفت و گوهای صلح با دولت افغانستان است .
این كارشناس سیاسی در ادامه افزود: دولت افغانستان به خواست پاكستان از هندوستان فاصله گرفت، و دیگر یادی از خط مرزی دیورند بین دو كشور هم نمی شود و پاكستان بصورت پنهانی و چراغ خاموش در خط فرضی دیورند خندق حفر می كند.
مژده افزود: فرستادن سربازان افغان به پاكستان برای آموزش از دیگر خواست های آن كشور بود كه كابل آنرا عملی كرد، همچنین نیروهای پاكستان در صورت ضرورت برای تعقیب شورشیان می تواند داخل خاك افغانستان شوند.
وی افزود: خواست های كه دولت پاكستان از حامد كرزی داشت و عملی نشد اشرف غنی آنرا عملی و بصورت كامل آنرا پذیرفته است.
این كارشناس افغان گفت: سفر هیأت طالبان به رهبری 'قاری دین محمد حنیف' به پاكستان كه در رسانه ها منتشر شده تاكنون از سوی طالبان تایید نشده و در بسیاری موارد طالبان خاموش می مانند یا آنرا رد می كنند كه اگر واقعیت باشد، موضوع اصلی آن تعیین محل مذاكره خواهد بود.
وی سفر اخیر راحیل شریف فرمانده ارتش پاكستان به افغانستان را پس از تایید رهبری طالبان برای مذاكره با دولت افغانستان می داند كه به دولت كابل اطمنان دهد كه طالبان حاضر به مذاكره شده اند.
مژده حضور داعش را در افغانستان به مثابه خاموش ساختند چراغ طالبان دانست كه می خواهد در آخر آتش دیگری را از آن روشن كند.
به باور شخصی مژده ،آمریكایی ها بصورت قوی در پشت قضیه داعش هستند و به دام افتادن یك كانتینر سلاح كه قرار بود در استان زابل به داعش فرستاده شود نشان داد كه سلاح های بدست آمده آمریكایی است .
وی گفت: در این كانتینر سلاح های آمریكایی، دوربین های 'دید در شب' آمریكایی وجود داشت، اما پس از چند روز دوباره اعلام كردند كه سلاح های بدست آمده كلاشینكوف روسی است .
وی تاكید كرد تغییر نام سلاح آمریكای به سلاح روسی دسیسه است و فرمانده پلیس 'شاه جوی' زابل كه این سلاح ها را بدست آورده بود به رسانه ها گفت كه بر وی فشار وارد شده تا این سلاح ها را آزاد كند و بگذارد كه به هدف برسد.
مژده هشدار داد كه اگر گفت وگوهای صلح بصورت صادقانه به پیش برده نشود و بخواهند برای تضعیف طالبان از آن استفاده شود به این معنی است كه تعدادی از طالبان به روند صلح می پیوندند اما بدنه اصلی طالبان راه دیگر جز پیوستن به داعش برایشان باقی نخواهد ماند.
وی گفت: دو طرف باید برای برقراری صلح مسوولانه گام بردارند و دولت افغانستان هم نباید به فكر تضعیف طالبان باشد و یا بخواهد امتیاز دیگری بدست آورد.
مژده از كشورهای همسایه بویژه ایران و روسیه انتقاد كرد كه در قضیه افغانستان تماشاچی هستند و فقط پاكستان در میدان جولان می كند و هیچ كسی از پاكستان سوال نمی كند كه كشورهای زیادی در منطقه از وضعیت افغانستان متضرر می شوند.
این كارشناس سیاسی افغان گفت: كشورهای همسایه و روسیه باید وارد عمل شوند و به پاكستان تذكر دهند كه در این منطقه كشورهای دیگر هم هستند و وقایع افغانستان بر كشورهای آنان هم اثرمی گذارد.
وی گفت: روسیه چندین بار اعلام كرده است كه سالانه تا 30 هزار نفر در اثر استفاده از مواد مخدر افغانستان در روسیه از بین می روند، اگر این رقم را در 13 سال گذشته جمع كنیم رقم زیادی است.
وی تاكید كرد: این آمارها نشان می دهد كه جنگ افغانستان بر كشورهای دیگر نیز اثر گذاشته و نباید آنها در قبال مسئله افغانستان خاموش باشند و اگر آتش دیگری روشن شود كل منطقه را متضرر خواهد كرد و از ادامه جنگ همه همسایه ها و از جمله روسیه نیز سود نخواهند برد.
آساق*3*291*1579
كارشناس سیاسی افغانستان:
شورای رهبری طالبان گفت و گوهای صلح بادولت افغانستان را تایید كرد
۵ اسفند ۱۳۹۳، ۱۱:۳۲
کد خبر:
81518365
كابل- ایرنا- كارشناس مسائل سیاسی افغانستان با بیان این نكته كه طالبان بیش از هر زمان دیگر آماده مذاكراه با دولت افغانستان است ، گفت: شورای رهبری طالبان گفت وگوهای صلح را تایید كرده است.