براي تحليل بازار از تركيب شاخص هاي موجود استفاده شود

تهران - ايرنا - مدير نظارت بر بورس ها و بازارهاي سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: براي تحليل بازار از تركيب شاخص هاي موجود استفاده شود.

به گزارش روز شنبه ايرنا از پايگاه اطلاع رساني بازار سرمايه (سنا)، محمودرضا خواجه نصيري در خصوص شاخص هاي جديد، افزود: يكي ازشاخص هاي جديد، شاخص قيمت است كه قبلاً هم منتشر مي شد. شاخص قيمت با همان فرمول شاخص كل بدون احتساب سود نقدي تا آذر 87 محاسبه مي شد.

وي ادامه داد: شاخص كل براساس ارزش شركت ها وزن دهي مي شود، به عبارتي شركت هايي كه ارزش بازارشان بيشتر باشد متناسب با ارزش شان از ارزش كل بازار بورس بر شاخص تأثير مي گذارند در نتيجه شركت هاي بزرگ تأثير بيشتر و شركتهاي كوچك تأثير كمتري بر شاخص كل مي گذارند.

اين مقام مسوول تصريح كرد: تنها تفاوت شاخص قيمت (وزني - ارزشي) با شاخص كل در اين است كه شاخص كل در زماني كه شركت ها سود نقدي تقسيم مي كنند عليرغم اينكه اين تقسيم سود باعث كاهش قيمت سهام مي شود اين تعديل منجر به كاهش شاخص كل نمي شود به عبارتي همانطور كه از اسمش معلوم است بازدهي كل را نشان مي دهد يعني هم به واسطه سود نقدي هم به واسطه افزايش قيمت سهام بازده را نمايان مي كند.

خواجه نصيري با بيان آنكه در شاخص قيمت پس از اينكه شركت ها اقدام به تقسيم سود مي كنند قيمت شان تعديل مي شود، خاطرنشان كرد: به ميزان سود تقسيمي شركت، شاخص با قيمت تعديل شده محاسبه مي شود بنابراين شاخص قيمت كه در حال حاضر محاسبه مي شود به محض تعديل قيمت سهام با سود نقدي كه مقارن با بازگشايي نماد است، متناسب با اين تقسيم سود و كاهش قيمت سهام، كاهش پيدا مي كند.

وي توضيح داد: نوسانات ناشي از تقسيم سود كه كاهشي است در بعد از جلسه معاملاتي اتفاق مي افتد و نوسانات شاخص در ساعت معاملاتي صرفاً بر اساس نوسانات قيمت سهام در طول جلسه معاملاتي اتفاق مي افتد. به عبارت ديگر وقتي نماد معاملاتي A ريال سود تقسيم كند به ميزان اينA ريال سود در خارج از جلسه معاملاتي و با كاهش قيمت سهم، شاخص قيمت افت مي كند و اگر در زمان جلسه معاملاتي و بعد از بازگشايي نسبت به قيمت تعديل شده (كاهش يافته به ميزان A ريال) B ريال قيمت مجدداً كاهش پيدا كند ميزان كاهش به نسبت قيمت تعديل شده در طول جلسه معاملاتي نيز در شاخص لحاظ مي شود.

مدير نظارت بر بورس ها و بازارهاي سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص شاخص هاي هم وزن و تفاوت آن با شاخص وزني – ارزشي، گفت: تفاوت اساسي كه شاخص هم وزن با شاخص وزني – ارزشي دارد در اين است كه اين شاخص به گونه اي طراحي شده كه سهم تمام شركت هاي پذيرفته شده در بورس در اين شاخص به يك اندازه است. به عبارت ديگر بزرگترين و كوچكترين شركت بورس داراي تأثير يكسان در شاخص هستند بنابراين زماني كه بيش از نصف سهام شركتهاي بورس نوسانات مثبت را تجربه كنند اين شاخص مثبت مي شود.

وي در پايان درباره سودمندي اين شاخص، گفت: سودمندي اين شاخص از اين جهت است كه سرمايه گذاران در مقايسه اين شاخص با شاخص وزني – ارزشي مي توانند از همه گير بودن رشد بازار به عبارت ديگر تعداد قابل توجه نمادهاي مثبت يا محدود بودن آن به چند سهام تأثيرگذار مطمئن شوند. بنابراين بهتر است شاخص هاي موجود به تنهايي مورد بررسي و تحليل قرار نگيرند، بلكه در كنار هم تحليل شوند چون هر يك مي توانند اطلاعات سودمندي را ارائه كنند كه در كنار هم شرايط بازار را شفاف تر و بهتر معرفي كند.

اقتصام(1)9141**1558