استفاده مسكو ازتجربه ایران برای مقابله با تحریم ها / سیاست خارجی دولت روحانی سازنده است

بیروت - ایرنا - الكساندر زاسپكین سفیر روسیه در لبنان با تاكید به اینكه «توافق هسته ای بین جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 تاثیرهای مثبتی در منطقه خاورمیانه خواهد داشت»،گفت كه مسكو برای مقابله با تحریم های غرب از تجربه های ایران استفاده می كند.

زاسپكین در گفت وگویی اختصاصی با ایرنا، با تاكید بر این كه روسیه با ابزار تحریم برای به زانو درآوردن كشورها مخالف است، اظهار داشت : تحریم ها راه حل مشكلات نیستند و در بیشتر موارد منجر به وخیم تر شدن اوضاع و رویارویی بیشتر می شوند.

سفیر روسیه در لبنان با استقبال از سیاست خارجی دولت حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، تاكید كرد كه سیاست های دولت یازدهم ایران برای حل مشكلات منطقه از جمله سوریه سازنده و به مواضع و سیاست های روسیه نزدیك است.

وی بشار الاسد رییس جمهوری سوریه را بخشی مهم از راه حل پایان بحران این كشور خواند و خاطرنشان كرد كه ائتلاف بین المللی ضد داعش اهدافی نامعلوم دارد و موفق نبوده است.



مشروح گفت وگوی ایرنا با سفیر روسیه در لبنان در پی می آید.



** مسكو از تجربه های ایران برای مقابله با تحریم ها استفاده می كند

سفیر روسیه در لبنان با تاكید برضرورت یافتن راه حل هایی سیاسی و دیپلماتیك برای مسائل و مشكلات به جای توسل به حربه تحریم ها، گفت: كسانی كه برای تحریم كشورها اقدام می كنند، معتقدند با فشار بر طرف مقابل می توانند آنها را وادار به پذیرش خواسته های خود سازند اما تجربه نشان داده است كه این تصور درست نیست. نمونه ساده آن كشور كوبا است كه 60 سال با تحریم ها مواجه بود اما تسلیم نشد.

زاسپكین كه به سئوالی در باره دلیل روی آوردن غرب و آمریكا به حربه تحریم پاسخ می داد، افزود: امروز ما در روسیه با همین مشكل روبه رو هستیم و هدف اصلی اتفاقات اوكراین وادار كردن مسكو به تغییر سیاست هایش به هرطریق ممكن ازجمله تحریم ها و حتی از راه تغییر نظام سیاسی موجود در روسیه است.

وی با بیان اینكه سیاست تحریم به هر دو طرف تحریم كننده و تحریم شونده ضرر می زند، خاطرنشان كرد: مسكو اقدامات لازم را انجام خواهد داد تا با استفاده از توانایی های خود بر نتایج و تبعات منفی تحریم ها غلبه كند و در این زمینه از تجربه های جمهوری اسلامی ایران استفاده می كند.

این سیاستمدار روس تاكید كرد: فشارها و تحریم ها باعث نخواهد شد روسیه تغییری در سیاست های خود ایجاد كند همچنان كه ایران نیز شیوه و سیاست های خود را تغییر نداد.

زاسپكین گفت: برای كشورهایی مانند ایران و روسیه ، كرامت ، شرف و عدالت جزو ارزش های اساسی به شمار می آید و بر این باور هستیم كه تحت این گونه فشارها اجازه تسلیم شدن و تغییر در شیوه ها و سیاست های خود را نداریم.



** استقبال روسیه از سیاست های سازنده دولت روحانی

سفیر روسیه در لبنان با تاكید بر استقبال مسكو از سیاست های دولت حسن روحانی رییس جهموری اسلامی ایران به ویژه در حوزه خارجی از جمله مذاكره با گروه 1+5 و پرونده سوریه، گفت:دولت آقای روحانی در خصوص موضوع هسته ای ومسائل منطقه ای از جمله سوریه بر اساس یك برنامه و سیاست های سازنده عمل می كند.

وی تاكید كرد: در مسائل مختلف از جمله بحران سوریه و لزوم یافتن راه حل سیاسی و صلح آمیز برای آن، ایران و روسیه موضع گیری نزدیك به یكدیگر دارند.

زاسپكین با اشاره به اینكه« تلاش هایی صورت می گیرد تا بین كشورهای منطقه مشكل ایجاد شود»، خاطرنشان كرد: در این شرایط بسیارمهم است نقاط مشترك خود را تقویت و برای تحكیم هم زیستی مسالمت آمیز در منطقه تلاش كنیم و به اعتقاد مسكو رییس جمهور روحانی و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در این جهت گام برمی دارند.



** تاثیر مثبت توافق بین ایران و گروه1+5 بر خاورمیانه

سفیر روسیه در لبنان درباره مذاكرات بین ایران و گروه 1+5 و توافق نهایی دو طرف در خصوص برنامه صلح آمیز هسته ای ایران گفت: تلاش هایی صورت گرفته است تا این مذاكرات به نتایجی ملموس و توافق نهایی ختم شود.

وی اطمینان از صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران و پذیرش حق ایران در ارتقای برنامه هسته ای برای اهداف صلح آمیز را از جمله اهداف این مذاكرات خواند و تاكید كرد:این روند به طور طبیعی به برداشته شدن تحریم های تحمیل شده بر ایران منجر خواهد شد.

این سیاستمدار روس تصریح كرد: در صورتی كه این توافق حاصل و اهداف آن محقق شود، شاهد تاثیر مثبت آن بر ایران و كشورهای منطقه خاورمیانه از جمله همسایگان ایران و تحولات بین المللی و منطقه ای خواهیم بود.

زاسپكین تاكید كرد: مسائلی كه در رسانه ها در خصوص معامله بر سر موضوعات سیاسی منطقه برای رسیدن به توافق در خصوص موضوع هسته ای مطرح می شود درست نیست، مذاكرات اكنون بر مسائل فنی از جمله غنی سازی متمركز است كه باید حل شوند.



** هماهنگی مواضع ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم

سفیر روسیه در لبنان با بیان اینكه مسكو از گذشته تاكنون بر اهمیت و ضرورت مشاركت جمهوری اسلامی ایران درحل مشكلات منطقه خاورمیانه تاكید داشته است، گفت: ما در این زمینه با برخی از كشورهای غربی مشكلاتی داریم زیرا روسیه همیشه بر هماهنگی با ایران و مشاركت سیاسی آن در حل مشكلات منطقه تاكید كرده است.

وی افزود: در طول حوادث چهار سال گذشته سوریه، روسیه اصرار داشته است ایران باید در حل مسائل مهم منطقه به ویژه سوریه مشاركت داشته باشد و بر همین اساس خواستار مشاركت ایران در كنفرانس ژنو 2 شدیم.

زاسپكین با تاكید به اینكه « مسكو معتقد است عدم مشاركت ایران در حل مسائل منطقه از جمله بحران سوریه اشتباه و موجب خسارت است»، تصریح كرد:روسیه همچنان بر این موضع خود پایبند است و الان برای همه روشن شده كه مبارزه با تروریسم نیازمند كمك همه به ویژه ایران و سوریه ، عراق و دیگر كشورهای عربی است.



** تاثیر توافق هسته ای بر اوضاع لبنان

سفیر روسیه در لبنان در خصوص تاثیر مذاكرات و توافق هسته ای بر مسائل داخلی لبنان گفت: ما این سخن را در لبنان بسیار می شنویم كه نتیجه مذاكرات و توافق ایران و گروه 1+5 می تواند بر مسائل لبنان تاثیر بگذارد اما علاوه برآن مسائل زیاد دیگری در منطقه وجود دارد كه اگر اتفاق بیافتند می توانند بر موضوع انتخاب رییس جمهوری جدید لبنان تاثیر بگذارند.

وی با بیان اینكه« فكر می كنم مشكل انتخاب رییس جمهوری لبنان باید با تصمیم خود لبنانی ها حل شود و نباید منتظر اتفاقات خارج لبنان بمانند»، خاطرنشان كرد:تحولاتی كه در خاورمیانه جریان دارد بسیار پیچیده است و منحصر به یك نزاع نیست.

زاسپكین تصریح كرد:ممكن است حل مسائل منطقه طول بكشد، بنابراین بهتر است لبنانی ها بدون در نظر گرفتن مسائل خارجی و نتایج تحولات برای انتخاب رییس جمهوری جدید كشورشان اقدام كنند.



** اجماع بین المللی بر حمایت از امنیت و ثبات لبنان

سفیر روسیه در لبنان اظهارداشت: دولت و مقامات لبنان آمادگی كامل برای مقابله با مشكلات و خطرهای موجود به ویژه تروریسم را دارند و ما امیدواریم حمایت و پوشش سیاسی داخلی كه از اقدامات ارتش وجود دارد، ادامه پیدا كند.

وی گفت:اجماع بین المللی هم برای حمایت از امنیت و ثبات لبنان و كمك به ارتش این كشور در مبارزه با تروریسم وجود دارد و این كمك ها باید ادامه پیدا كندزیرا منافع مشترك بین المللی اقتضا دارد لبنان از ثبات ، امنیت و آرامش برخوردار باشد.

زاسپكین درباره هشدار سید حسن نصرالله دبیركل حزب الله لبنان در خصوص آماده شدن گروه های تروریستی برای حمله به لبنان در بهار آینده و با ذوب شدن برف ها اظهار داشت: به عنوان یك ناظر امیدوارم همه طرف های شركت كننده در جنگ با تروریسم همكاری نزدیكی با هم داشته باشند و ارتش لبنان در این خصوص نقش اساسی دارد.

سفیر روسیه در لبنان افزود: گفت وگوهای بین حزب الله و حزب جریان المستقبل بسیار مهم است و مسائل مربوط به مبارزه با تروریسم را نیز شامل می شود و من امیدوارم این گفت وگوها به نتیجه برسد.

وی تاكید كرد كه امیدواریم ارتش های سوریه و لبنان بر اساس قراردادهای بین دو كشور و منافع مشترك دمشق و بیروت در مبارزه با تروریسم با یكدیگرهمكاری كنند و روسیه از همان ابتدا این موضع را داشته و همچنان به آن پایبند است.



** بشار الاسد بخشی مهم از راه حل در سوریه است

زاسپكین تاكید كرد كه روسیه از همان روز اول بحران در سوریه برای یافتن راه حلی سیاسی تلاش كرده و درصدد تشكیل جلسات گفت وگو بین نظام به عنوان بخش جدایی ناپذیر از جامعه سوریه و مخالفان آن كه گروه های مشخصی را تشكیل می دهند، بوده است.

سفیر روسیه در لبنان با تاكید بر اینكه «از نقطه نظر سیاسی مهم آن است كه این گفت وگوها با هدف بازگرداندن تفاهم بین مردم سوریه انجام شود»، خاطرنشان كرد:نظام سوریه، قانونی است و از گذشته تاكنون این كشور را هدایت كرده و متعهد به تامین امنیت و ثبات آن بوده است و در همین راستا با گروه های مسلح تروریست غیرقانونی مبارزه می كند.

وی نشست اخیر بین نمایندگان نظام سوریه و گروه های مخالف در مسكو را «مثبت» خواند و گفت: این نشست به اعتقاد شركت كنندگان و افراد پیگیر تحولات سوریه، نتایج اولیه ای را در برداشته است و اقتضا دارد نشست های بعدی برای بررسی عمیق مسائل و دستیابی به نتیجه تشكیل شود.

زاسپكین در باره زمان برگزاری نشست دوم سوری سوری در مسكو خاطرنشان كرد: این مساله به روند امور مقدماتی برگزاری این نشست بستگی دارد.

سفیر روسیه در لبنان افزود: ویتالی نعومكین رییس موسسه الاستشراق وابسته به آكادمی علوم روسیه مسئولیت هماهنگی نشست مسكو بین گروه های داخلی سوریه را برعهده گرفته است و تماس هایی را با طرف های مربوطه برای تعیین زمان نشست انجام می دهد.



** سوریه وآینده ای توام با استقلال ، آزادی و حفظ تمامیت ارضی

وی در پاسخ به سئوالی در باره آینده سوریه گفت: بیانیه ژنو به عنوان یكی از اسناد سازمان ملل با صراحت، سوریه را با آینده ای روشن وكشوری یكپارچه ، مستقل و با حفظ تمامیت ارضی و در بر دارنده آزادی ها و حقوق برای همه مردم بدون لحاظ تفاوت های طائفه ای ، دینی ، قومی و نژادی معرفی می كند.

زاسپكین با بیان اینكه روسیه بر مبنای بیانیه ژنو عمل می كند ، خاطرنشان كرد: این آینده ای است كه برای سوریه انتظار داریم و از طریق عمل به بیانیه ژنو و پیشنهادهایی كه روسیه از طریق گفت وگوها ارائه داده است می توان به این آینده دست پیدا كرد.

سفیر روسیه در لبنان، با بیان اینكه گفت وگو تنها راه التیام زخم های جامعه سوریه و بازگرداندن وحدت بین مردم آن است، تاكید كرد:این پاسخی است به كسانی كه درعمل به دنبال تكه تكه كردن سوریه هستند و ما این گزینه آنها را قبول نداریم و معتقدیم جامعه سوریه از طوائف و گروه های مختلف تشكیل شده و حفظ همزیستی مسالمت آمیز مردم آن باید مهمترین هدف باشد.



** ائتلاف بین المللی ضد داعش اهداف نامعلومی دارد

وی درباره نتایج عملكرد ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریكا اظهارداشت: ائتلاف بین المللی ضد داعش از همان ابتدای تشكیل ناقص و دارای اهدافی نامعلوم بود.

زاسپكین با بیان اینكه « ائتلاف بین المللی ضد داعش باید تحت نظر سازمان ملل و با حضور همه كشورها تشكیل می شد نه تحت نظر یك كشور خاص (آمریكا) كه دارای اهداف خاص خود است»، خاطرنشان كرد: وقتی از آمریكا سخن به میان می آید می دانیم كه اهداف این كشور با اهداف جامعه جهانی همخوانی ندارد.

سفیر روسیه در لبنان تصریح كرد:ما در شرایط كنونی در مقابل سیطره یك كشور بر دیگران خواهیم ایستاد و نمی گذاریم دنیا دوباره به سمت سیاست تك قطبی شدن برود، بنابراین درست نمی دانیم كه آمریكا رهبری این ائتلاف را بر عهده داشته باشد.

وی گفت: مساله دیگر این است، این ائتلاف با طرف های مهم منطقه ای كه در حال مبارزه با داعش هستند به ویژه سوریه، هماهنگی لازم را انجام نداده است.

زاسپكین با بیان اینكه« امروز شاهد ناهماهنگی در مبارزه با داعش و ناكامی ائتلاف بین المللی هستیم»، افزود: معتقدیم كه اهداف و عملكرد ائتلاف بین المللی پیچیده و نامعلوم است و نیت جدی برای مبارزه با داعش ندارد و حتی می توان گفت كه نابودی داعش اولویت نهایی آن نیست.

سفیر روسیه در لبنان به برنامه ائتلاف بین المللی ضد داعش برای آموزش به اصطلاح « مخالفان معتدل» با هدف سیطره آنها بر سوریه اشاره و تاكید كرد كه این برنامه تردیدها را نسبت به اهداف این ائتلاف افزایش داده است.

وی خاطرنشان كرد: اگر طرفی نیت جدی برای مبارزه با تروریسم دارد لازم است زیر نظر سازمان ملل و با همكاری با نظام سوریه و دیگر كشورهای موثر این كار را انجام دهد.



** تاكید بر قطع ارتباط تروریست ها و حامیان آنها

زاسپكین تصریح كرد: اكنون اوضاع جهانی وارد مرحله ای شده است كه برخی كشورهای مدعی و عضو شورای امنیت ، این شورا و منشور سازمان ملل متحد را نادیده می گیرند و سیاست یك بام و دو هوا را دنبال می كنند و می دانیم كه هدف آنها سیطره و هیمنه بر دیگران است.

سفیر روسیه در لبنان اظهارداشت: مسكو پیشنهاد داده است بحث عمیقی درباره پدیده تروریسم و نحوه مبارزه با آن صورت گیرد تا جامعه جهانی در خصوص ماهیت و اهداف تروریسم و شیوه های مبارزه با آن و نحوه قطع ارتباط بین تروریست ها و حامیان آنها به توافق برسد.

وی در پاسخ به این سئوال،در محافل رسانه ای، امنیتی و سیاسی از كشورهایی مانند تركیه ، قطر، آمریكا ، عربستان سعودی و حتی غرب و به ویژه رژیم صهیونیستی به عنوان حامیان تروریسم تكفیری برای ایجاد بحران در كشورهایی مانند سوریه و عراق یاد می شود، نظر مسكو در این رابطه چیست؟، گفت: مواضع و رفتار متناقض و تردید آمیز برخی كشورها از جمله اروپایی در خصوص مبارزه با تروریسم مساله تازه ای نیست.

زاسپكین اظهار داشت: غرب با مقصر خواندن نظام سوریه و وارد كردن اتهام نابجای «مبارزه با تروریسم با شیوه تروریسم» به آن سعی در برعكس جلوه دادن حقایق دارد.

سفیر روسیه در لبنان تاكید كرد: این اتهام به هیچ وجه پذیرفتنی نیست بلكه نقطه مقابل آن صحیح است، باید این اتهام به طرف هایی وارد شود كه جنگجوها را از طریق برخی كشورها به سوریه می فرستند و تامین مالی و آموزش آنها را برعهده گرفته اند.



** مخالفت با اقدامات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها

وی به مخالفت روسیه با اقدامات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها اشاره كرد و گفت كه روسیه همواره از حقوق ملت های عرب از جمله سوریه ، لبنان و فلسطین برای بازپس گیری سرزمین اشغال شده توسط رژیم صهیونیستی حمایت كرده است.

زاسپكین افزود: روسیه از حق مردم فلسطین در تعیین سرنوشت و داشتن كشور مستقل حمایت می كند و همواره بر این نظرخود در جلسات سازمان های بین المللی، مذاكرات سازش و نشست های گروه چهارجانبه بین المللی( اتحادیه اروپا، سازمان ملل، آمریكا و روسیه) تاكید كرده است.

سفیر روسیه در لبنان خاطرنشان كرد: تلاش هایی انجام می گیرد تا مساله فلسطین به فراموشی سپرده شود و توجه ملت ها به جای فلسطین به اختلاف ها و درگیری های منطقه ای جلب و درگیر مسائل حاشیه ای شوند.

زاسپكین با تاكید به اینكه « این روند منابع ملت های منطقه را تامین نمی كند»، تصریح كرد: فلسطین باید قضیه محوری در منطقه باشد.

خاورم *(1) 390* 1324