به گزارش ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، ساخت اين نانوغشا به راحتي و با هزينه كم امكانپذير بوده و به دليل كارايي و طول عمر بالا، سبب كاهش هزينه فرايند تصفيه پساب خواهد شد.
با توجه به سميت و اثرات مخرب زيست محيطي فلزات سنگين، به ويژه جيوه و سرب، حذف و تصفيه آنها از پسابهاي صنعتي يكي از نگرانيهاي مهم در بحثهاي زيست محيطي است. از طرفي با توجه به اهميت تأمين آب سالم و كمبود فعلي كشور در اين بخش، يكي از راهكارهاي مفيد در كنترل و بهينه سازي مصرف، بازگرداندن آبهاي خروجي آلوده واحدهاي صنعتي به چرخه توليد است. يك راهكار ساده جهت دستيابي به اين مهم استفاده از فرايند تصفيه غشايي است.
به گفته دكتر مهران جوانبخت، در حال حاضر تمامي غشاها و مدولهاي غشايي مورد مصرف در صنايع، وارداتي است كه با وجود موانع و تحريمهاي ايجاد شده در سالهاي اخير، نياز به بومي سازي اين صنعت احساس ميشود.
در اين مطالعه نيز محققان به دنبال تهيه غشايي با قابليت جذب و جداسازي مستقيم فلزات سنگين از پساب بودند.
وي گفت:استفاده از غشا به ويژه غشاهاي پليمري- به علت سهولت و انعطاف پذيري در ساخت و فرايند غشايي- به دليل مزايايي همچون مقرون به صرفه بودن، طول عمر مناسب و كارايي خوب، در جداسازي و تصفيه پسابها رو به گسترش است.
لذا مطالعاتي جهت رفع مشكلات غشاها نظير خواص آبگريزي و قابليت انتخاب گزيني آنها امري ضروري است.
نتايج نشان داده كه غشاي سنتز شده تراوايي مناسبي داشته و به طور قابل توجهي بيش از 95درصد قادر به جداسازي فلزات سنگين از پساب است.
از طرفي نتايج نمونههاي صنعتي به خوبي كارايي غشا در تصفيه پسابهاي صنعتي را تأييد كرده است.
از اين رو، با توجه به گستره كاربرد فرايندهاي غشايي، اين دستاورد ميتواند در تصفيه پسابهاي خروجي صنايع و آبهاي آلوده استفاده شود .
اين محقق در خصوص ساير مزيتهاي اين غشا گفت :روشهاي معمول حذف، مانند رسوبدهي شيميايي يا افزودن جاذبها به پساب، چند مرحلهاي بوده و با افزودن يك ماده ديگر به محيط همراه است. اين در حالي است كه در اين روش غشا با داشتن قابليت جذب، به طور مستقيم و طي فرايندي تك مرحلهاي، عمليات جداسازي را انجام ميدهد.
در اين پروژه پس زني غشاء براي فلزات سنگين با حفظ تراوايي آن، با تركيب مكانيزم جذب توسط جاذب و پس زني غشاء افزايش يافته است. همچنين درصورت بازگشت آب به چرخه توليد، با كنترل مصرف، هزينههاي آب مصرفي نيز كاهش خواهد يافت.
اين تحقيقات حاصل همكاري دكتر مهران جوانبخت، دكتر محمد كريمي، اعضاي هيأت علمي دانشگاه صنعتي اميركبير، احمد رضواني بروجني، دانشجوي دكتراي شيمي اين دانشگاه، دكتر بهروز اكبري و سيروس شهرجردي است. نتايج اين كار در مجلهي Industrial & Engineering Chemistry Research منتشر شده است.
علمي **1354**1440
دستاورد محققان ايراني؛
ساخت نانو غشايي با كارايي بالا براي تصفيه پساب هاي صنعتي
۱۲ اسفند ۱۳۹۳، ۹:۴۷
کد خبر:
81526778
تهران-ايرنا-محققان دانشگاه صنعتي اميركبير، نانوغشايي ساختهاند كه قادر به تصفيه پسابهاي صنعتي و آب هاي آلوده با كارايي بالاي 90 درصد است.