محمود بهمنی روز سه شنبه در همایش تخصصی بررسی راهكارهای توسعه آبزی پروری ماهیان خاویاری در موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر در رشت افزود:هم اكنون سالیانه یك هزار و 500 تن گوشت ماهیان خاویاری توسط بخش خصوصی تولید می شود كه پیش بینی انجام شده در سند چشم انداز بیست ساله، تولید 10 هزار تن خاویار و یكصد هزار تن گوشت ماهیان خاویاری در كشور است.
وی اظهار كرد: امروز سازمان شیلات ایران، بخش های اجرایی و تحقیقاتی و نیز موسسه ماهیان خاویاری به این نتیجه رسیده اند كه با هم افزایی، ظرفیت تولید ماهیان خاویاری در كشور را ارتقاء دهند.
بهمنی خاطرنشان كرد: هنوز در تولید ماهیان خاویاری به جایگاه واقعی خود نرسیده ایم و بخش علمی آمادگی دارد كه به عنوان هدایت كننده در خدمت بخش خصوصی باشد و یافته های تحقیقاتی خود را به تولیدكندگان داخلی ارایه كند.
وی تصریح كرد: سازمان شیلات در حمایت از تولید كنندگان بخش خصوصی عزمی جدی دارد تا از ظرفیت های كشور در این بخش بیشتر استفاده شود.
بهمنی یادآور شد: تلاش های زیادی صورت گرفته تا ردیف اعتباری مناسبی برای بخش تاسماهیان این موسسه به منظور نجات این گونه های با ارزش اقتصادی دریای خزر از خطر انقراض، اختصاص یابد.
وی اتفاقاتی نظیر تغییرات شدید آب و هوایی در جهان را خطری برای منابع آبی كشور عنوان و تصریح كرد: بررسی ها نشان می دهد كه در هر قرن، زمین دو دهم درجه گرم می شود كه در سال های اخیر این تغییرات، به دو تا پنج درجه سلسیوس افزایش یافته و پیامد این تغییرات، ایجاد شرایطی خاص برای رشد بیماری های نوظهور و بروز مشكلاتی در ساختار الگویی ماهیان خاویاری است.
مدیركل دفتر تكثیر و بازسازی ذخایر سازمان شیلات ایران نیز در این همایش گفت: بیشترین تلاش ها برای تولید بچه فیل ماهیان انجام و گونه فیل ماهی از انقراض خارج شده و هم اكنون از 50 مركز، 43 مركز تكثیر و پرورش ماهیان خاویاری فعال است.
ناصر كرمی راد در خصوص تولید بچه ماهیان خاویاری بیان كرد: تولید بچه فیل ماهیان از 20 گرم تا 160 گرم هم رسیده و این بچه ماهیان بین پرورش دهندگان توزیع می شود.
وی ادامه داد: به منظور حمایت از بخش خصوصی تولیدكننده ماهیان خاویاری، واردات گوشت این نوع ماهیان و همچنین خروج بچه ماهیان خاویاری از كشور ممنوع شده است.
وی خاطرنشان كرد: سال گذشته یك و دو دهم تن خاویار پرورشی و 600 تن گوشت این نوع ماهیان تولید شد كه امسال هم پیش بینی شده تا پایان سال جاری، یك و نیم تن خاویار و 800 تن هم گوشت ماهیان خاویاری در كشور تولید شود.
كرمی راد افزود: هم اكنون به رقم پیش بینی شده نزدیك هستیم به گونه ای كه در 9 ماه امسال، استحصال خاویار به یك تن رسید.
وی با اشاره به اینكه خاویار و بخشی از گوشت تولید داخل صادر می شود، اظهار داشت: چند سال پیش 43 مركز پرورش فعال ماهیان خاویاری در كشور وجود داشت حال اینكه امسال این مراكز فعال به 50 مركز می رسد كه وارد چرخه تولید می شوند.
مدیركل دفتر تكثیر و بازسازی ذخایر شیلات ایران اضافه كرد: تاكنون برای صادرات پنج هزار تن گوشت و 63 تن خاویار، پروانه صادر شده است.
رییس موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر در حاشیه همایش تخصصی بررسی راهكارهای توسعه آبزی پروری ماهیان خاویاری در باره این همایش به خبرنگار ایرنا گفت: این همایش با حضور پرورش دهندگان پیشرو ماهیان خاویاری استان های مازندران ، گیلان ، قم ، گلستان ، خوزستان و با شركت مدیران و كارشناسان سازمان شیلات، مراكز تكثیر و بازسازی ماهیان خاویاری گیلان ، گلستان و مازندران و سایر دست اندركاران آبزی پروری ماهیان خاویاری كشور برگزار شده است.
بهمنی ادامه داد: برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی، یكی از مهمترین موضوعات در آبزی پروری انتقال دانش فنی است كه موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر دستاوردهای ارزشمند 20سال اخیر خود در زمینه ماهیان خاویاری را در اختیار پرورش دهندگان قرار می دهد.
وی اظهار كرد: كارشناسان این موسسه، ضمن شناسایی و تبیین چالش ها و مشكلات پرورش دهندگان، راهكارهای برون رفت از این چالش ها را براساس یافته های دانش بنیان و دستاوردهای تحقیقاتی به شركت كنندگان ارایه می كنند.
به گفته بهمنی؛ تاسماهیان خاویاری در جهان به عنوان یك محصول اقتصادی راهبردی شناخته شده اند و برند خاویار جهان مربوط به جمهوری اسلامی ایران است.
وی یادآور شد: توسعه پرورش ماهیان خاویاری در بیش از 19 استان كشور در حال انجام است و به همین دلیل لازم است كه با نگاه دانش بنیان، این توسعه پیگیری شود.
وی مدیریت پرورش ، تامین غذا و سایر نهادها ، تامین بچه ماهی ، بهداشت و بیماری ها و موضوع تغییرات آب و هوایی را از چالش ها و معضلات جدی در بخش آبزی پروری خواند.
بهمنی افزود: امروز دنیا به دنبال استانداردسازی روش های پرورش به منظور تولید آبزیان سالم است و مطالعاتی كه موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر در زمینه تولید ماهیان خاویاری ارگانیك در حال انجام دارد و نتایج حاصل از این تحقیقات، در اختیار پرورش دهندگان قرار می گیرد.
وی اضافه كرد: در سال جاری چندین دوره آموزش مصوب و همایش ملی در این موسسه برگزار شده كه مجموعه این اطلاعات به عنوان یك گنجینه بسیار مهم از دانش فنی روز مرتبط با ماهیان خاویاری در اختیار پرورش دهندگان گذاشته می شود.
موسسه تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری به عنوان مرجع و متولی تحقیقات خاویاری كشور و منطقه در سال 1373 در منطقه سنگر رشت در حاشیه رودخانه سفیدرود آغاز به كار كرده است.
هدف این موسسه ، حفاظت و بهره برداری پایدار از ذخایر تاسماهیان دریای خزر و توسعه آبزی پروری از طریق فراهم كردن بستری مناسب برای همكاری ها و هماهنگی های موثر ملی و بین المللی به عنوان مركز مرجع تاسماهیان و اجرای طرح های تحقیقاتی با سایر مراكز علمی دنیا عنوان شده است.
برآورد و ارزیابی ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر، تولید خاویار پرورشی و استحصال تخمك از مولدین، تشكیل بانك ژن ، بانك DNA و بافت انواع تاسماهیان، معرفی چندین دورگه مناسب برای تولید گوشت خاویار پرورشی و توسعه آبزی پروری، دستیابی به بیوتكنیك مولدسازی، تكثیر و پرورش انواع گونه های ماهیان خاویاری و پلاك گذاری بچه ماهیان و ردیابی آنها از جمله دستاوردهای علمی این مركز تحقیقاتی است.
6029/2007/1772 / 1539
گامی بسوی تحقق اقتصاد مقاومتی
ظرفیت تولید ماهیان خاویاری افزایش می یابد
۱۲ اسفند ۱۳۹۳، ۱۷:۳۶
کد خبر:
81527735
رشت - ایرنا - رییس موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزربه منظور تضمین تامین غذایی ازافزایش تولید یكصد هزار تن گوشت ماهیان خاویاری در كشوخبر داد.