۱۶ اسفند ۱۳۹۳، ۹:۱۰
کد خبر: 81531464
T T
۰ نفر

بازي ناعادلانه عربستان مقابل انقلاب يمن

۱۶ اسفند ۱۳۹۳، ۹:۱۰
کد خبر: 81531464
بازي ناعادلانه عربستان مقابل انقلاب يمن

تهران- ايرنا- «بازي ناعادلانه عربستان مقابل انقلاب يمن»عنوان يادداشت روزنامه «اطلاعات» است كه در آن مي خوانيم: يمن در چند دهه گذشته حياط خلوت سعودي ها بوده، اما پس از بيداري اسلامي و سرنگوني «علي عبدالله صالح»، اين وضع تغيير كرد، اگر چه سعودي‌ها توانستند با زيركي «عبد ربه منصور هادي» وابسته به ديكتاتور سابق را بر مسند رياست يمن بگمارند، اما در ادامه تحولات اين كشور و ادامه قيام مردمي، صفحه جديدي در مقابل يمن و كل منطقه قرار گرفت.

در اين ميان عربستان خود را بيش از سايرين متضرر تحولات يمن مي داند و از همين رو همانند ديگر نقاط خاورميانه، سعي دارد با برگه هاي سوخته اي بازي كند كه تاكنون نه در سوريه، نه در عراق و نه در ساير نقاط خاورميانه جواب نداده است.

شواهد نشان مي دهد كه ملك سلمان، پرونده يمن را در اولويت سياست خارجي خود قرار داده و آن را خط قرمز عربستان مي داند، بطوري كه براي مقابله با جنبش مردمي انصار الله و انقلاب مردمي يمن، كشورهاي همپيمان خود در منطقه و جهان را بسيج كرده و موفق شد تا آنها سفارتخانه هايشان را در صنعا تعطيل كنند كه اين تحركات با سرو صداي تبليغاتي و رسانه اي سنگيني همراه شد.

اين كشورها با جنگ رسانه‌اي بي سابقه به مصاف جنبش مردمي انصار الله رفتند و سعي در انزواي بين المللي نيروهاي انقلابي در يمن دارند. كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس با دادن بيانيه اي، انقلاب مردم يمن را محكوم و حتي تلاش كردند در سازمان ملل نيز آن را مطرح كنند كه تحريم هاي مورد نظر آنان عليه مردم يمن با مخالفت روسيه رأي نياورد.

عربستان در ادامه سياست‌هاي خارجي اش، اقدام نظامي عليه يمن را نيز در دستور كار قرار داد و تلاش كرد به نيابت از خود، مصر را درگير بحران يمن كند، بطوري كه قاهره، انصار‌الله و يمن را تهديد كرد كه در صورت بستن تنگه باب المندب، وارد جنگ با آنان مي شود، حال آنكه اين كشور از چندين جبهه دچار معضلات اقتصادي، سياسي و حتي تهديدات داعش در مرزهايش است و شرايط ورود به جنگ با يك كشور ديگر را ندارد.

اين موضوع نشان مي دهد كه قاهره دائم از جاي ديگري تحريك و حمايت شده و به نوعي به ورود به يك جنگ نيابتي از سوي عربستان با يمن تشويق مي شود.

عربستان سعودي، در عرصه داخليِ يمن نيز دو رويكرد سياسي و نظامي در پيش گرفته است. رويكرد سياسي سعودي ها شامل چندين طرح مي شود. اولين طرحي كه مطرح كردند، در زمان منصور هادي، طرح ايالتي كردن يمن بود. اين طرح با مخالفت شديد جنبش مردمي انصار الله مواجه شد و به نتيجه نرسيد.

ايجاد ايالت القاعده در استان مأرب يكي ديگر از طرح هاي عربستان براي ايجاد تفرقه و نابود كردن اهداف انقلاب مردمي يمن بود.

اينكه چرا استان مأرب را انتخاب كردند، دلايلي دارد، از جمله اينكه حدود 70 درصد از نفت و گاز يمن در اين منطقه قرار دارد، اما نكته جالب زماني است كه شنبه گذشته، يحيي بدرالدين الحوثي برادر رهبر جنبش مردمي انصار الله اعلام كرد كه يك درياچه نفتي از صعده تا حضرموت كشف شده كه برآورد مي شود ميزان آن به اندازه نفت كشورهاي خليج فارس باشد.

اين درحالي است كه هيچ خبري از آن در دولت قبلي منتشر نشده بود. مركز اين درياچه عظيم نفتي در مأرب است، استاني كه هم اكنون سعودي ها با حمايت مالي و نظامي قبايل آن، مانع حضور نيروهاي انقلابي و حتي حكومتي به آنجا شده اند.

يكي از اهدافي كه باعث شده تا عربستان نگاه ويژه اي به مأرب داشته باشد، نزديكي به مرزهايش است، چرا كه منابع نفتي مشترك عربستان و يمن در اين منطقه قبلا مورد نزاع دو طرف بوده است، ولي از آنجا كه عربستان به قبايل اين منطقه و سران يمني رشوه مي‌داد، آنها از حق ميليونها يمني براي رسيدن به اهداف خود گذشتند، ولي با حضور نيروهاي مردمي و انصارالله در اين منطقه، ديگر خبري از برداشت نفت رايگان در ازاي رشوه نخواهد بود و اين ضربه مهلكي به اقتصاد در حال بحرانِ عربستان است.

از سويي ديگر، عربستان در دوران ملك عبدالله، دشمن سرسخت اخوان المسلمين يمن بود، اما ملك سلمان براي جلوگيري از نفوذ جنبش مردمي انصارالله و به خطر نيفتادن منافع اين كشور در يمن، در فكر همپيماني با اخوان المسلمين اين كشور است.

اين اقدام در راستاي حضور در صحنه سياسي يمن است كه فعلا سعودي ها سهمي در قدرت ندارند و منافع خود را تقريبا از دست رفته مي بينند .

از ديگر اقدامات سعودي‌ها در راستاي تامين منافع خود در يمن مي توان به حمايت آنها از جنبش جدايي طلب جنوب اين كشور اشاره كرد كه در سال‌هاي گذشته خواستار تشكيل يمن جنوبي بودند.

عربستان با همكاري كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس به علت داشتن قدرت مالي زياد، اين توان را دارند تا به سني هاي جنوب يمن كه پناهگاه بسياري از تروريست‌هاي القاعده شبه جزيره عربستان هست، كمك كنند تا با انصار الله، به نفع عربستان بجنگند.

سعودي ها با مشاركت كشورهاي شوراي همكاري، در پي ضربه اقتصادي به يمن نيز هستند.قطع كمك هاي مالي و فشار به كارگران يمني در كشورهاي عربي موجب خواهد شد تا دولت صنعا با فاجعه مالي مواجه شود.

از سوي ديگر كشورهاي عربي نيز اعلام كردند كه سرمايه گذاري هايشان را در يمن متوقف و سرمايه هايشان را از اين كشور خارج مي كنند. اين اقدام نيز خسارتي حدود 10 ميليارد دلاري به اقتصاد بحران زده يمن وارد مي كند كه ضربه جبران ناپذيري بر يمن و حكومت جديد وارد خواهد كرد، چرا كه از هم اكنون زمزمه عدم پرداخت حقوق كارمندان يمني در اين ماه به گوش مي رسد.در عرصه نظامي نيز عربستان حرف نخست را در مقابله با انقلابيون يمن مي‌زند. وزارت دفاع عربستان در چند ماه اخير همكاري خود را با قبايل استان مارب عليه جنبش مردمي انصارالله افزايش داده است. سعودي ها با ارسال سلاح از طريق مرز مشتركشان اقدام به تسليح قبايل مخالف انصار الله مي كنند.

اين مهمات و محموله ها شامل موشك هاي ضد هوايي ''سام 7''، صدها محموله سلاح سبك و سامانه هاي ضد هوايي كوتاه برد است.از جانب ديگر رياض پيروزي انقلاب يمن به رهبري جنبش مردمي انصارالله را ضربه‌اي به امنيت داخلي خود تلقي و تصور مي كند، پيروزي انقلابيون مي تواند باعث تحريك شيعيان عربستاني شود و امنيت و آينده سياسي آل سعود را به خطر بيندازد.

از همين رو به نظر مي‌رسد يمن جايگزين سوريه در اولويت سياست خارجي عربستان سعودي در زمان ملك سلمان شده است.يكي ديگر از مواردي كه مقامات رياض را به وحشت انداخته است، نفوذ ايران در منطقه و كشورهاي عربي است. سعودي‌ها نفوذ تهران را باعث انزواي رياض در جامعه جهاني و منطقه تلقي مي كنند.

تحليلگران عرب، حضور ايران را در درياي سرخ و اشراف بر تنگه حياتي باب المندب كه حدود 20 درصد از اقتصاد جهان بدان وابسته است، تهديدي بسيار بزرگ براي امنيت اسرائيل - شريك راهبردي عربستان در منطقه – مي دانند.

اكنون به نظر مي رسد كه عربستان سعودي نگران از دست دادن حياط خلوتش در يمن است و كارشناسان پيش بيني مي كنند كه اين كشور براي احياي منافع و نفوذ سنتي خود در اين منطقه، دست به هر اقدامي بزند.

البته برخي منابع اعلام كرده‌اند كه عبدالملك الحوثي به عربستان سفر كرده تا مقامات رياض را قانع كند كه اقدامات انقلابيون تهديدي براي امنيت رياض نخواهد بود و انقلابيون به زودي و پس از آرام شدن اوضاع، سلاح هايشان را تحويل دولت قانوني يمن خواهند داد.اكنون سعودي ها تجربه بازي بد در سوريه و عراق را دارند، اما گويا همچنان بر ادامه اين مسير اصرار داشته و اين بار اين بازي را در يمن تكرار مي كنند. حال آنكه درهاي همكاري و گفت و گو همچنان بر روي اين كشور باز است و به نظر مي رسد سران رياض آن را نمي بينند.



* عزم ملي، راهبر انقلاب يمن

پايگاه خبري الوقت، روند تحولات يمن و رويدادهاي چند ماه اخير در اين كشور را بيانگر حقيقتي روشن مبني بر عزم و اراده جدي مردم و رهبران شان در مسير موج جديد انقلاب دانست.پايگاه خبري الوقت نوشت: بعد از استعفاي رئيس جمهوري يمن و نپذيرفتن آن از سوي پارلمان، وي در سمت خود ابقا و شاهد بوديم كه بر خلاف وظيفه قانوني رياست جمهوري چگونه امور كشور را رها و در عمل سبب ايجاد يك خلا قدرت جدي در كشور شد كه مي توانست بستر هرج و مرج و اتفاقات ناگوار بعدي را فراهم كند.

از اين رو انقلابيون تصميم گرفتند كه با توافق بقيه گروه ها، مجلس و دولت را منحل و رئيس جمهوري را بركنار كنند تا شايد بدين وسيله كشور را وارد مرحله جديدي شود.

بر اساس اين گزارش، كميته‌هاي انقلابي در اين مرحله با تشكيل شوراهاي امنيتي و رياست جمهوري، كشور را در دوره انتقالي اداره مي كنند تا مقدمه برگزاري انتخابات پارلماني و رياست جمهوري ايجاد شود.

پايگاه الوقت مجموعه اين تحولات را از چند زاويه داراي اهميت دانسته و مي نويسد،اولين مساله اقدام و حركت هوشمندانه و حكيمانه انقلابيون و رهبران آن ها در مسير موج جديد انقلاب است.به عقيده تحليلگران، رهبران انقلاب در اين موج تازه، حركت خود را با تركيبي از اقدام مسالمت آميز و سياسي و همچنين اقتدار نظامي و امنيتي به ثمر رسانده‌اند.

درصورت عدم وجود هر يك از اين جنبه ها، قطعا انقلاب به ثمر نمي رسيد و به روشني در ماه هاي اخير شاهد بوديم كه اگر كميته هاي مردمي به عنوان بازوي امنيتي انقلاب نبودند، دستگاه امنيتي و نظامي رژيم بارها انقلاب و حركت مردم را سركوب مي كرد .

ولي اقدام به موقع و قاطع اين كميته ها مانع از اين اتفاق شد و از طرفي اگر بستر حركت مردم در مسير سياسي و مسالمت آميز نبود از همان ابتدا با برخورد جدي روبرو مي شد و ناكام مي ماند.نكته حائز اهميت ديگر فهم بالا و اوج بالندگي سياسي رهبران انقلاب و مشخصا جنبش انصارالله است .

براساس اين گزارش، ما در مراحل مختلف انقلاب شاهد بوديم كه رهبران جنبش انصارالله به صراحت تاكيد مي كردند كه به دنبال قدرت طلبي نيستند و به همه گروه ها و جناح ها اين اطمينان را مي دادند كه همه آن‌ها در قدرت آينده سهيم خواهند بود .بنابراين تعامل مثبت با همه گروه ها از نقاط برجسته حركت انقلابيون به شمار مي رود.

همچنين ديديم كه انصارالله به عنوان رهبر انقلاب قبل از انحلال دولت و پارلمان بر اساس يك فهم راهبردي عميق به سراغ «الحراك جنوب» مي رود كه كنترل 6 استان جنوب را در اختيار دارد و آن ها را از موضع جدايي طلبي به اتحاد و ائتلاف براي تشكيل شوراهاي انتقالي متقاعد مي سازد.

الوقت نوشت: اين اقدام به تنهايي چند ثمره مهم در بر داشته است، ابتدا اينكه عملا با ائتلاف انصارالله و حراك جنوب به غير از 2 يا 3 استان و چند حزب كوچك بقيه كشور در مسير انقلاب قرار گرفتند و ديگر اين كه كشور از خطر تجزيه نجات يافت كه از خط قرمز‌هاي انقلاب و خواست بيگانگان به شمار مي رفت.

علاوه بر اين انصارالله با چنين اقدامي و پيشنهاد اعطاي جايگاه رياست جمهوري به جنوب در عمل نشان داد كه به هيچ وجه به دنبال انحصار و قدرت طلبي نبوده است.يعني با اين اقدام در عمل شعارهاي خود را محقق ساخت كه اين مساله موجب اعتماد گروه‌هاي سياسي مختلف و توده هاي مردم يمن به انقلاب و رهبران آن مي شود.

به نوشته اين شبكه خبري، در نهايت اين كه انقلابيون و رهبران آنها از ابتدا در كنار طرح شعارهاي انقلابي و آرماني و پيگيري آن‌ها، با جديت سعي در تأمين امنيت و معاش مردم داشته اند كه اين خود بيانگر مشي مدبرانه و دورنگر آنها است.

اما، انقلاب و حركت مردم در اين مرحله و مراحل بعدي بدون ترديد با مشكلات جدي روبروست كه به مهمترين آن ها اشاره مي شود.

بر اساس اين گزارش، اولين چالش كه در سخنان اخير سيد عبدالملك بدرالدين الحوثي رهبر انصارالله نيز به آن تاكيد شد، خطر قدرت گيري القاعده در يمن است كه در حال حاضر به صورت جدي با حمايت عربستان سعودي در استان مأرب حضور دارند و داراي ظرفيتي هستند كه به تهديد جدي براي انقلاب و كشور يمن تبديل شوند.

البته در اينجا نيز بدرالدين الحوثي در سخنراني خود با هوشمندي اين خطر جدي را به كشورهايي چون عربستان كه از القاعده حمايت مي كنند، گوشزد كرد كه اگر با حمايت آن ها القاعده قدرت بگيرد، بعد از يمن به سراغ آن ها خواهد رفت و به چالش جدي براي آن ها تبديل خواهد شد.

مشكل جدي بعدي دخالت‌هاي خارجي شامل محور غربي- عربي است كه چون انقلاب مردم بر خلاف منافع استراتژيك آن هاست، امكان دارد هر اقدامي را در صورت توان عليه انقلاب به منظور ضربه زدن و نابودي آن انجام دهند.

پايگاه خبري الوقت همچنين نوشت: اين نكته اساسي است كه وقايع چند ماه اخير حقيقتي را به روشني بيان مي دارد كه مردم و انقلابيون و رهبران آن ها در اين حركت داراي عزم و اراده جدي هستند و جهت پيشبرد وعده‌هاي انقلاب بسيار مصمم‌اند كه تكامل مراحل انقلاب يكي پس از ديگري نشان از اين واقعيت دارد.

منبع: اطلاعات

اول**1368**
۰ نفر