۱۷ اسفند ۱۳۹۳، ۱۰:۲۷
کد خبر: 81532988
T T
۰ نفر
عدم اطمینان مردم نسبت به آینده بازار، دلیل نوسانات بورس است

تهران - ایرنا - یك كارشناس بازار سرمایه دلیل اصلی نوسانات این بازار را عدم اطمینان مردم نسبت به آینده دانست و گفت: بعضی سیاست های محدود كننده در بازار سرمایه باعث می شود به طور كلی افراد كمتر با تحلیل به سراغ معاملات بروند.

محمد اسكندری در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: دلیل اصلی نارضایتی مردم ریسك هایی بود كه به بازار ایران وارد شد از این رو باید قوانین دائمی برای حمایت از سرمایه گذاری داشته باشیم تا ریسك وارده به بازار كم شود.

وی با اشاره به نوسانات اخیر بازار سرمایه، اظهار داشت: نوسانات خارج از عرف باید علت یابی شود تا بازار سرمایه از قیمت های واقعی برخوردار شده و رفتارهای هیجانی در آن به حداقل برسد اما به دلیل وجود سیاستی به نام دامنه نوسان، افق دید افراد و سرمایه گذاران روزانه شده است.

این كارشناس اقتصادی افزود: از آنجا كه حجم سرمایه در گردش بازار بورس، بیشتر توسط حقیقی ها مدیریت می شود، افراد به صف های خرید و فروش و نوسانات روزانه نگاه می كنند.

وی با اشاره به وجود برخی بدبینی ها نسبت به این بازار، گفت: به عنوان مثال وقتی در یك روز، یك فرد با 10 صنعت قرار است توسعه سرمایه گذاری داشته باشد و می بیند 5 تا از اینها منفی شده اند، فكر می كند كه در آینده 5 صنعت بقیه هم منفی خواهد شد و با این دید، سرمایه گذاری نمی كند چرا كه جو روانی بر بازار حاكم است.

به اعتقاد اسكندری؛ اگر دامنه نوسان وسیع تر شود و هر فرد یا سرمایه گذار تنها به واسطه تحلیل و اطمینان از بازار، به سراغ خرید سهام برود، قاعدتا تحلیل حاكم خواهد شد نه جو روانی اما هم اكنون حجم مبنا (نسبتی كه حداقل باید معامله تا قیمت آن نوسان ثبت شود) ملاك قرار گرفته و باعث شده رفتارهای هیجانی تشدید شود.

وی با تاكید بر آنكه سیستم باید به سمت واقعی شدن حركت كند، افزود: افرادی كه تنها با پول و قدرت وجه نقد وارد بازار می شوند، از قدرت بیشتری برای تصمیم گیری در این بازار برخوردارند و این افراد شامل حقوقی ها و شركت های بزرگ هستند كه معمولا نسبت به آینده بازار خوشبین نیستند.

به گفته این كارشناس اقتصادی؛ یكسری ریسك ها در كل بازار وجود دارد كه شامل عدم شفافیت سیاست گذاری های دولت، مجلس و بطور كلی نظام اقتصادی بوده و در خصوص مباحث معروفی مانند خوراك پتروشیمی ها، قیمت نفت پالایشگاهها و بهره مالكانه است.

وی باز شدن قفل نمادهای پالایشگاهی را یكی از راهكاری خروج بورس از نوسانات عنوان كرد و افزود: اگر پالایشگاهها بسته باشد، افراد نمی توانند با آن معامله كنند چرا كه بعضی بدهكار هستند، بعضی خرید دارند و بعضی قرار است، حقوق پرداخت كنند اما وقتی پالایشگاهها بسته و بخشی از فروش یعنی 30 درصد بازار بورس بلوكه شده باشد، فشار فروش روی 70 درصد باقی وارد می شود از این رو سازمان بورس باید انرژی خود را برای گشودن قفل این نمادهای پالایشگاهی بگذارد تا نقد شوندگی بازار افزایش یابد.

این كارشناس اقتصادی از بسته بودن طولانی مدت بسیاری از نمادهای پالایشگاهی به عنوان یكی از عوامل ضربه زننده به بازار یا كرد و افزود: اگر این موضوع در كوتاه مدت حل نشود، خیلی نمی توانیم به آینده بازار بورس امیدوار باشیم.

وی افزود: یكی دیگر از عوامل و شاید شاه بیت مشكلات شركت های بورسی و سرمایه گذاری در بورس، موضوع سود بانكی غیرواقعی است كه سیستم بانكی به دلیل كمبود منابع اقدام به پرداخت سودهای نامناسب و غیرمنطقی به سپرده ها می كند و این موضوع از جذابیت سرمایه گذاری در بازار بورس كاسته است.

اسكندری با اشاره به ارتباط بازار سرمایه با سایر بازارها، گفت: بسیاری از تصمیمات در بازار پول، ارز و مانند آن تاثیرگذار است لذا نرخ سود بانكی اثرات قابل ملاحظه ای در این بازار می گذارد كه باید به آن توجه كرد.

وی تاكید كرد: اگر بانك مركزی زودتر فكری برای محدود كردن مبادلات این بانك ها و موسسات نرخ شكن كه شامل چند بانك و موسسه بحران زده است و اكثرا مجوز رسمی ندارند، نكند و اجازه دهد، اقدامات آنها در جذب پول دنبال شود، شاهد یك بحران بزرگ خواهیم بود.

این كارشناس بازار سرمایه با بیان اینكه دولت چشم انداز روشنی برای رفع این مشكل به مردم و سرمایه گذاران ارایه نمی كند، افزود: وقتی مردم بتوانند با سرمایه گذاری در بازار بانكی، 27 درصد بعضا سالانه سود دریافت كنند، بازارهای موازی برای آنها جذابیت لازم را نخواهد داشت.

وی خواستار سیاست گذاری و نظارت دولت به جای حضور در این بازار شد و افزود: در چنین شرایطی می توانیم شاهد آثار مثبت در اقتصاد كشور باشیم.

اسكندری ریسك بازار سرمایه را متعدد عنوان كرد و افزود: در چند سال گذشته بازار سرمایه نه تنها از نظر آمار و شاخص، بلكه تحولات دیگری مانند تصویب قانون اوراق بهادار، توسعه كارگزاری ها، توسعه نرم افزارها و ایجاد ساختار، روند مناسبی را دنبال كرده است.

لازم به ذكر است برخی اقتصاددادن معتقدند؛ بورس ایران تا رسیدن به بلوغ كامل فاصله زیادی دارد و دولت باید به جایگاه واقعی خود در اقتصاد كه سیاست گذاری و نظارت است، برسد و بازار سرمایه اگر بخواهد با اقتصاد مقاومتی و سیاست های كلی اصل 44 قانون اساسی در جایگاه مناسب قرار گیرد و در افق برنامه 1404 به بهترین بورس منطقه تبدیل شود، باید شركتهای فعال در بورس حضور یابند و بازار سهام تنه به تنه تولید ناخالص ملی بزند و كالاهای مختلف نیز مجال عرضه و قیمت گذاری در بورس كالا را پیدا كنند.

ازسویی برخی كارشناسان بازار سرمایه از جمله بهمن آرمان مدیر پیشین اداره مطالعات و بررسی های بورس تهران؛ باانتقاد از نرخ 13 سنتی خوراك پتروشیمی ها كه سال گذشته توسط مجلس مصوب شد، این موضوع را یكی از عوامل تاثیرگذار بر روند نزولی شدن بورس عنوان كرده و معتقد است؛ در حال حاضر نرخ خوراك پتروشیمی ها در هر متر مكعب در كشور عربستان 2.6 سنت، قطر 7 سنت، امارات 5 سنت، كویت 4 سنت، بحرین 7 و الجزایر 3.5 سنت است.

اقتصام (4)1070**1558
۰ نفر