ناگهان براثر بارندگي سيل آسا در يك روز 110 ميليمتر مي بارد و دو هزار ميليارد ريال خسارت وارد مي كند.
دستگاههاي متولي مثل هواشناسي پيش بيني باراني را بصورت رگباري تند و سيل آسا كرده بودند و همه اطلاع داشتند اما بواسطه نا اميدي از باران زياد به استقبال آن نرفته بودند تا اين اينكه مهمان ناخوانده آمد.
بارندگي به شدتي بود كه شهر بندرعباس آب فرا گرفت و تاسيسات آب وبرق از كار افتاد ، فرودگاه و اسكله مسافري بندر شهيد حقاني تعطيل شد، زندگي مردم مختل و بخشي از آن زير آب رفت و يا آب برد و در وسط سيلاب قرار گرفت.
با وجود اطلاع از سيلاب مسير هدايت سيلاب كه همان خورها بوده پاك سازي و آماده سازي براي روان شدن سيلاب نشده بود و خيابانها هم كشش اين سيلاب با حجم زياد را نداشت بطوريكه كه شهر بندرعباس با نزديك به 500 هزار نفر كه مي رود كه به يك كلان شهر تبديل شود، شبيه دريا شده بود و هرگونه حركت از مردم بويژه خودروها را گرفته بود.
بيش از 30 خانه در بندرعباس به درياچه فاضلاب تبديل شده بود و بيشتر خانه هاي كنار خورها در آب فرو رفته و برخي مردم بندرعباس مي گفتند طوري غافل گير شده بودند كه تا از خواب بيدار شدند و مي خواستند در ورودي خانه را بازكنند با حجم زيادي از آب به داخل خانه مواجه شده و در حاليكه كه تا سينه در آب بودند از ترس با دست و پا زدن از خانه خود فرار كردند.
برخي از خودروها مثل پرايد كه وزن سبكي داشتند درحاليكه در خانه پارك بودند اما آب آنها به بالاي خانه هدايت كرده و مثل پر كاهي در بالاي پنجره و جاي كولر قرار داده و يا اينكه برخي ديگر از خودرو در خيابانهاي اين شهر آب از سقف آنها عبور كرده و به زير آب رفته بودند.
بزرگترين هواپيماي ماهان با ظرفيت بيش از 570 نفر صندلي در فرودگاه بين المللي بندرعباس زمين گير شده بود و امكان پرواز نداشت و همچنين دهها پرواز در روزهاي نخست بارندگي از فرودگاه اين شهر به ساير نقاط كشور و حتي دنيا لغو شد و مسافران در اين مدت به موقع به مقصد نرسيدند كه اين امر ناشي از آب بردگي بخشي از سيلاب بند بالا سر باند فرودگاه و آب گرفتگي باند بود.
هرچند در جريان اين بارندگي يك نفر كه گفته مي شود هنوز هويت آن مشخص نشده جان خود را از دست داد ولي اين بارندگي شبيه به سونامي بود و به زير ساخت هاي سست و كم دوام اين شهر خسارت زيادي وارد كرد كه جبران آن مدت و زمان زيادي توام با اعتبار مي طلبد و نيازمند اقدام هاي پيشگيرانه است تا قبل وقوع و تكرار آن مسوولان بيشتر براي اين كار وقت بگذارند.
استاندار هرمزگان كه از سيلاب و آبگرفتگي بر اثر باران به عنوان هزينه مضاعف براي استان ياد مي كند و در صدد تامين بودجه براي آن است گفت: براساس برآوردهاي اوليه بارندگي و سيلاب روز چهارشنبه دو هزار ميليارد ريال به تاسيسات زيربنايي استان خسارت زد .
جاسم جادري ابراز اميدواري كرد، هرچه سريع تر ميزان خسارت هاي وارده به استان مشخص شود تا بتوان هزينه هاي مورد نياز براي جبران آنها را دريافت كرد.
جادري كه بلا فاصله پس از سيل به خانه آسيب ديدگان سيل رفته و از آنها دلجويي كرده ،افزود: مقرر شده به 30 خانوار آسيب ديده از سيلاب در بندرعباس سرپناهي و تسهيلات بانكي از سوي بنياد مسكن و راه وشهرسازي و بانكها فراهم شود.
استاندار هرمزگان با اشاره به بارش 110 ميلي متري باران در شهر بندرعباس ، اظهار كرد: باران و سيل موجب بسته شدن معابر ورودي و خروجي اين شهر شد و مسيل ها توانايي انتقال حجم بالاي آب را نداشتند.
شهرداري بندرعباس كه جريان اين سيلاب غافلگير شده و از يك سو با خيابانها، كوچه و خانه هاي پر آب و سيلاب مواجه بود و از سوي ديگر حجم اين سيلاب و تخريب هاي آن نيز را به چالش كشانده است .
هنوز آثار سيلاب از جمله گل آلود شدن خيابانها و باقي ماندن آب در برخي از ميادين مشهود است ميزان خسارت وارده طبق برآورد اوليه بنا به اظهار معاون خدمات شهري شهرداري بندرعباس 50 ميليارد ريال به تاسيسات شهري و منازل مسكوني مردم اين شهر وارد كرد.
حسين رنجبر با اشاره به اينكه حدود 100 منزل مسكوني در اين شهر دچار خسارت وارد شده است افزود: شدت و حجم آب ورودي به شهر از مناطق شمالي بندرعباس بسيار زياد بود و حتي ارتفاع آب در بلوار امام حسين (ع) بندرعباس به يك و نيم متر رسيد و سه نقطه مسير ياد شده را قطع كرد كه اين اتفاق بي سابقه و غافلگير كننده بود.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب شهري هرمزگان كه در روز چهارشنبه و پنجشنبه به عنوان روز سخت وطاقت فرسا براي كاركنان اين شركت ياد مي كند، گفت: بارندگي و سيلاب چهارشنبه گذشته تمام فعاليت آب و فاضلاب شهر بندرعباس را مختل و 88 ميليارد ريال به تاسيسات آب و فاضلاب اين شهر خسارت وارد كرد.
حسين خادمي افزود: در اثر اين بارندگي تصفيه خانه آب بندرعباس بيش از 43 ميليارد ريال، تاسيسات فاضلاب 25ميليارد ريال و ايستگاه هاي پمپاژ 15 ميليارد ريال دچار خسارت شدند.
وي ادامه داد: البته با تلاش هاي انجام شده فاز يك و دو تصفيه خانه آب بندرعباس در مدار فعاليت قرار گرفت و آب شهر بندرعباس نيز روز پنجشنبه وصل شد.
مديرعامل شركت توزيع نيروي برق هرمزگان گفت : 120 ميليارد ريال بارندگي به تاسيسات برق شهرستان هاي بندرعباس، ميناب، رودان، خمير و جاسك كه در مواردي پست هاي تقويت كننده در زير آب قرار گرفته بود، خسارت وارد كرد.
عبدالصاحب ارجمند با بيان اينكه بيشترين خسارت به شهرستان هاي بندرعباس و ميناب وارد شده، تصريح كرد: در اثر سيل و طوفان روز چهارشنبه، بخشي از تاسيسات برق در اين شهرستان ها دچار سوختگي شدند و يا براثر وزش باد سقوط كردند ولي با همه سختي ها برق روز بعد تمام مناطق استان وصل شد.
وي گفت : مشتركاني كه تاسيسات برقي آنها در اثر توفان و باد دچار آسيب شده به امور مشتركين برق در سراسر استان مراجعه كنند.
وي افزود: مشتركان اسيب ديده با پر كردن فرم هاي مربوطه نسبت به دريافت خسارت و بررسي در كميته مربوطه بررسي و در صورت تاييد كارشناسان تا سقف سه ميليون ريال خسارت پرداخت مي شود.
البته اين بارندگي نعمت هاي فراوان خدادادي از جمله تميز شدن هوا و رفع آلودگي كه پيش از آن استان را به مدت دو روز گرد و غبار بي سابقه فرا گرفته بود به همراه داشت.
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي هرمزگان گفت :به دنبال بارندگي اخير در استان يك هزار و 400 سازه آبخيزداري با ظرفيت 65 ميليون مترمكعب در شهرستان بندرعباس، ميناب، رودان ، بشاگرد و بخش هايي از شهرستان خمير و حاجي آباد آبگيري شد.
ابوالقاسم حسين پوربا اشاره به اينكه استان هرمزگان داراي هفت هزار و 300 سازه آبخيزداري با ظرفيت افزون بر 400 ميليون مترمكعب است افزود: در اين بارندگي 12پروژه آبخيزداري جديد از جمله پروژه خيرساز قادهار كه هفته گذشته به بهره برداري رسيده بود، نيز آبگيري شدند.
مديرعامل آب منطقه اي هرمزگان كه چندي پيش شرايط آب هرمزگان بويژه شهر بندرعباس را خط قرمز اعلام كرده بود هم كمي از وضعيت بارندگي خوشحال بود .
محمد باقر حيدري ، ميزان وردي آب باران به سد استقلال ميناب را 14 ميليون مترمكعب كرد و گفت: هم اكنون حجم ذخيره اين سد به 48 ميليون مترمكعب رسيده كه اين ميزان ذخيره 19 درصد كل حجم سد را شامل مي شود و تنها تا دو ماه آينده پاسخگوي نياز مردم شهرستان هاي بندرعباس و بندر خمير است.
حيدري با بيان اينكه چراغهاي قرمز بحران همچنان براي منابع آب هرمزگان روشن است، تصريح كرد: با توجه به آبگيري انجام شده، حداقل بايد يكصد ميليون مترمكعب ديگر از بارندگي را ذخيره كنيم تا موفق به پشت سرگذاشتن يكسال آبي شويم.
وي گفت:مردم بايد همواره به منظور پيشيگيري از جيره بندي آب ،صرفه جويي در مصرف را در برنامه خود داشته باشند.
مديرعامل شركت سهامي آب منطقه اي هرمزگان اضافه كرد: بر اثر وقوع زمين لرزه چهار و دو دهم ريشتري و بارش رگبارهاي شديد باران روز چهارشنبه هفته گذشته در منطقه بشاگرد، به محوطه ،تاسيسات ،جاده دسترسي،شبكه برق رساني و گالري ارتباطي سد جگين خسارت سنگين وارد شده است.
حيدري افزود:ريزش سنگ از ارتفاعات مجاور تاج سد،به كانال ارتباطي و دريچه تخليه كننده آسيب وارد شده و موجب ورود آب به گالريهاي اين سد گرديده است.
حيدري آمار دقيقي از برآورد خسارت دقيق اعلام نكرده ولي گفت به دليل طغيان رودخانه ها و مسدود شدن جاده منتهي به اين سد ، به طور تخميني تنها خسارت وارده به كانال ارتباطي و آبگرفتگي گالري ها بر اثر ريزش سنگ حدود 3 ميليارد ريال و كل خسارت،50 ميليارد ريال پيش بيني مي شود.
اما ناصر حيدري پور رييس سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان گفت: بارندگي و توفان اخير350 ميليارد ريال به بخش هاي زراعي، باغي ، تاسيسات زيربنايي كشاورزي و آبياري شهرستان هاي بندرعباس، خمير، سيريك و ميناب از توابع اين استان خسارت وارد كرد وبيشترين اين خسارت با رقم 200 ميليارد ريال به بخش كشاورزي بندرعباس وارد شده است .
استان هرمزگان با بيش از يك مليون و500هزار نفر جمعيت است كه يك سوم آن ساكن شهر بندرعباس مركز استان هرمزگان هستند.ك/4
6048 / 6075
از خليل تنيده رييس ايرنا هرمزگان
بندرعباس -هرمزگان 16تا 18سال در خشكسالي و شرايط اضطرار بسر مي برد بطوري كه تامين آب آن به خط قرمز رسيده بود اما با بارش ناگهاني روز چهارشنبه آسيب پذيري اين استان عيان شد.