دكتر محمدرضا صادقی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طبق استانداردهای جهانی هر فرد در روز حراكثر نیازمند مصرف 50 گرم قند و یا شكر است.
وی گفت: این در حالی است كه هم اكنون در ایران تا سه برابر این میزان قند و شكر مصرف می شود و در ایام تعطیلات نوروز نیز بیش از این افزایش می یابد.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مركز بهداشت خراسان رضوی شیوع دیابت را از عوارض مصرف بالای قند و شكر عنوان و بیان كرد: هم اكنون حدود 10 درصد افراد بالای 30 سال در كشور مبتلا به دیابت هستند.
وی افزود: افزایش مصرف قند و شكر همراه با كم تحركی شیوع بیماری دیابت را افزایش داده است.
دكتر صادقی گفت: 80 درصد شیوع ابتلا به بیماری دیابت در جهان مربوط به كشورهای در حال توسعه است.
وی در ادامه اظهارداشت: نیمی از افراد مبتلا به دیابت از بیماری خود بی خبر هستند در حالی كه 47 درصد از مرگ و میرهای زیر سنین 60 سال در جهان ناشی از بیماری دیابت گزارش شده است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مركز بهداشت خراسان رضوی بیماریهای قلبی و عروقی، چشمی، كلیوی و قطع اندامها را از تبعات بیماری دیابت ذكر و بیان كرد: كنترل وزن، آزمایش قند خون هر شش ماه یكبار، پیاده روی روزانه، اصلاح شیوه زندگی و كاهش مصرف غذاهای آماده از راهكارهای كنترل و پیشگیری از دیابت هستند.
وی ادامه داد: قند خون ناشتا بالاتر از 120 میلیگرم در دسی لیتر نشان دهنده دیابت در فرد است و اگر میزان قند خون بین 100 تا 120 میلیگرم در دسی لیتر باشد فرد در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارد.
دیابت بیماری ناشی از میزان بالای قند محلول در خون است. افزایش قند خون زمانی رخ می دهد كه 'لوزالمعده' هورمون انسولین ترشح نمی كند و یا اینكه مقدار ترشح آن ناكافی و بی تاثیر است.
'انسولین' هورمون محرك سلول بوده و آن را وادار به جذب و یا ذخیره قند خون می كند. بر این اساس اگر انسولین كافی برای جذب و یا ذخیره گلوكز(قند) وجود نداشته باشد میزان قند خون بطور غیرطبیعی بالا رفته و در نتیجه منجر به بیماری قند یا دیابت می شود.
علائم بالا رفتن غیرطبیعی قند خون شامل 'ادرار زیاد، ضعف، خستگی و گرسنگی زیاد' است كه اگر فرد متوجه آن نشود و در صدد معالجه بر نیاید در دراز مدت تبدیل به بیماری قند كامل و كنترل نشده خواهد شد كه صدمات و عوارض جدی قلبی، عروقی، كلیوی و چشمی به دنبال دارد.
در مجموع دیابت یا بیماری قند به عنوان اختلالی متابولیك در بدن به دو نوع یك و دو تقسیم می شود.
'دیابت نوع یك' از سنین كودكی ایجاد و به دلایل ارثی و ژنتیكی سبب اختلال در عملكرد هورمون انسولین در بدن فرد می شود.
'دیابت نوع 2' یا دیابت بزرگسالان نیز ناشی از كم تحركی، افزایش وزن و مصرف بالای قند و شكر است كه خود را از سن 30 سالگی به بعد نشان می دهد.
در این بیماری سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز كامل گلوكز كاهش یافته و از این رو میزان قند محلول در خون بدون آنكه به مصرف سلولها برسد افزایش می یابد.
3027/1858
مشهد - ایرنا - مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مركز بهداشت خراسان رضوی گفت: مصرف قند، شكر و شیرینی در ایران سه برابر استانداردهای جهانی است.