به گزارش خبرنگار ایرنا ، مجموعه های تاریخی و گردشگری، غارهای باستانی ، قلعه ها ، كاخ ها ، عمارت ها ، مكان های زیارتی، مازندران را علاوه بر دارا بودن جاذبه های طبیعی جنگل و دریا برخوردار از مناطق جذاب و دیدنی تاریخی كرده است.
در كنار تمامی زیبایی های طبیعی جنگل و دریا در مازندران ، جاذبه های تاریخی و باستانی این استان در نوع خود بی نظیر هستند و ظرفیت دیگری برای حضور و جذب بیشتر مسافران و گردشگران به شمار می روند .
آن دسته از مسافران و گردشگرانی كه مازندران را بعنوان مقصد سفرهای خود انتخاب كرده اند می توانند با بازدید از آثار تاریخی و باستانی جلوه ای دیگر از فضای گردشگری در این استان را مشاهده بكنند .
*شهر تاریخی فرح آباد
بقایای شهر قدیمی فرح آباد به وسعت 30تا 40هكتار، در فاصله تقریبی 28كیلومتری راه اصلی ساری – فرح آباد و در فاصله دو كیلومتری ساحل دریای مازندران واقع است.
مسجد و مدرسه قسمت هایی از یك پل، دیوار باقی مانده از یك قصر و حمام متعلق به دوره صفوی از مهمترین آثار باقیمانده از این شهر تاریخی است .
شاهان صفوی، بویژه شاه عباس، علاقه خاصی به این محل داشت و همه ساله، تابستان، مدتی در این شهر اقامت می كرد.
این شهر در اواخر سلطنت شاه عباس دوم توسط روس ها به آتش كشیده شد و روس ها پس از كشتار همگانی و به آتش كشیدن كاخ جهان نما (قصر معروف شاه عباس بزرگ) از راه دریا گریختند.
بناهای مجموعه فرح آباد شامل كاخ ، پل ، مسجد ، آب انبار ، حمام ، كاروانسرا ، مدرسه ، بازار و خیابان های متعددی بود كه در اطراف رود تجن ساخته شده بود.
در میان همه آثاری كه در مجموعه فرح آباد ذكر شد ، تنها مسجد به دلیل پایگاه مردمی خود، بر جا مانده است.
این مسجد در زمینی مستطیل شكل به ابعاد 75 در 65 متر ساخته شده و فرم آن چهار ایوانی است.
ورودی مسجد در ضلع شمالی آن قرار دارد و سردر ورودی آن روزگاری مزین به كاشی های هفت رنگ بود.
كاخ جهان نما با توجه به عظمت معماری و تلفیق هنر شرق و غرب كه به صورت نقاشی روی دیوارهای آن به كار رفته، به این نام مشهور شده بود.
بقایای این كاخ در قسمت شمالی مجموعه تاریخی فرح آباد و در غرب رودخانه تجن قرار دارد.
با توجه به برج و بارها، ساختمان دو اشكوبه ، زمین بازی چوگان و همچنین با توجه به روایت مورخان و جهانگردان درباره ویژگی های آن می توان گفت كه مجموعه فرح آباد یكی از مهم ترین شهرهای آباد زمان صفویه بود.
پل آجری نیمه ویران فرح آباد به صورت شرقی و غربی با ملات ساروج و آجر بر روی رودخانه تجن احداث شده بود.
این پل دارای هفت چشمه بود كه امروزه به جز چند چشمه طاق، قسمت اعظم آن آسیب فراوان دیده است.
*مجموعه تاریخی عباس آباد بهشهر
مجموعه تاریخی عباس آباد كه در فاصله 9 كیلومتری جنوب شرقی شهرستان بهشهر و در میان ارتفاعات سلسله جبال البرز و در جنگلهای نیمه انبوه منطقه قرار دارد .
این مجموعه از جمله بناهای شگفت انگیز دوره شاه عباس صفوی درمازندران است وشامل كوشك داخل آب بندان، حمام، برج آجی، محوطه گلباغ و جاده سنگفرش بوده كه در سال 1021 قمری به دستور شاه عباس اول ساخته شد.
كوشك داخل آب بندان در زمان احداث دارای بخش تحتانی به صورت چهار طاقی بوده و بر بالای آن بنایی با مصالح چوبی برای استراحت شاهان صفوی ساخته شده بود.
در بخش زیرین و در میان چهارطاقی یك ستون قطور آجری قرار گرفته كه دارای سوراخهای بسیار زیاد است. آب با حركت در داخل این چهارطاقی و با عبور از مجاری باعث ایجاد فوران در طبقه بالا میشد.
در اطراف جاده سنگفرش از شمال به جنوب محوطه و رو به سوی گلباغ، چند برج آجری برای حفاظت مجموعه ساخته شده بود كه در حال حاضر دو برج آجری آن سالم مانده است.
*برج رسكت
برج رسكت مربوط به سده پنجم هجری و قمری است و در 40 كیلومتری جنوب غرب شهر ساری در بخش دودانگه ساری در روستای رسكت واقع شده است.
مسیر دسترسی به آن از ساری آغاز و پس از عبور از دو راهی كیاسر و سد سلیمان تنگه به جانب غرب منحرف می شود كه بیشتر قسمت های آن آسفالت است.
این اثر به عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گفته شده است كه در سال 231 خورشیدی برابر با 237 قمری شهاب سنگی در این منطقه سقوط كرد كه به نام شهاب سنگ اسپهبد شروین خوانده شد.
برج رسكت كه 18 متر ارتفاع دارد در شیب تند كوهی سنگی در سال 413 هجری قمری ساخته شد و مدفن یكی از شهریاران آل باوند است.
*طاق طبیعی اسپهبد خورشید
طاق طبیعی اسپهبد خورشید با دهانهای به طول 85 متر با بقایای قلعهای كهن در ارتفاعات خطیركوه در حاشیه شرقی جاده سوادكوه واقع شده است كه در دو سوی دهانه داخلی این اثر طبیعی سازههایی مطبق از كف تا زیر طاق با كاربری فضاهایی مسكونی و تدافعی شامل پلكان ، حوض، انبار و آبانبار، از جنس لاشه سنگ و ملات آهك و گچ بنا شده است.
این طاق و غار در سال 1335 توسط عده ای غارشناسان ایرانی كشف شد .
ورودی این غار دیواری با سنگ و ساروج چیده شده و تا مدخل آن ادامه دارد كه حكایتگر سابقه ساخت این بنا در دوره ساسانیان است .
از ابتدای دهانه غار راهروی باریكی شروع می شود كه تا آخر تالار امتداد دارد و در اطراف اتاقهای متعدد وجود دارد .
دو اتاق بزرگ در سمت راست و چند اتاق در سمت چپ همراه با بناهای انتهای غار كاربردهای گوناگون داشتند.
سقف این ابنیه با چوب های جنگلی قطور تیركشی شده بود جالبترین قسمت غار اسپهبد خورشید بنا جانب چپ آن می باشد كه تقریبا سالم بوده و با دقت در آنها می توان به وضعیت معماری این دژ قدیمی دست یافت.
*پل ورسك
پل ورسك از بزرگترین پلهای راه آهن سراسری ایران در دره ورسك واقع در 85كیلومتری جنوب قائم شهر در محور سوادكوه واقع است كه سال 1315 افتتاح شد .
ورسك از شاهكارهای شركت مهندسی دانماركی است كه توسط مهندسان آلمانی و اتریشی با تضمین 70 ساله احداث شد.
درساخت این پل از هیچ سازه فلزی استفاده نشده است.
طول پل 110 متر و طول قوس زیر آن 66 متر است و در زمان جنگ جهانی دوم به پل پیروزی معروف بود.
امروز پل ورسك علاوه بر اهمیت ویژه در صنعت حمل ونقل، از جاذبههای سیاحتی كشور نیز محسوب میشود. در سال 1320 كه نیروهای متفقین در زمان جنگ جهانی دوم وارد ایران شدند، یكی از دلایل پیروزی خود را در این جنگ وجود راه آهن سراسری ایران عنوان كردند.
این بنا از ملات سیمان و شن شسته شده و آجر ساخته شده و در ساختمان آن از آرماتور استفاده نشده است.
این پل در شمار مهمترین آثار فنی مهندسی راه آهن شمال ایران محسوب میشود و با شماره 1543 به ثبت ملی رسیده است.
نام پل ورسك در كتاب ركورد گینس ، در بخش پلهای با ارتفاع بیش از 61 متر به ثبت رسیده است
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران به خبرنگار ایرنا گفت: دو هزار و 500 اثر تاریخی و باستانی دراین استان شناسایی شد.
مهدی ایزدی اعلام كرد: از این تعداد آثار 675 اثر بعنوان اثر ملی ثبت شده است .
وی همچنین به شناسایی یكصد اثر در حوزه میراث معنوی مازندران اشاره كرد و گفت: از این تعداد نیز 45 اثر درفهرست میراث معنوی ثبت شد.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران تعداد آثار شناسایی شده در حوزه میراث طبیعی را 120 اثر اعلام كرد و ادامه داد : از این تعداد اثر تاكنون 11 اثر ثبت شده است .
وی از آثارباستان وتاریخی بعنوان یكی دیگر از ظرفیت های جاذبه های گردشگری در مازندران نام برد وافزود: بهره گیری ازاین ظرفیت در افزایش جذب تعداد مسافران و گردشگران تاثیر گذار خواهد بود .
براساس آمارهای رسمی از 28 اسفند سال گذشته تا هفتم فروردین امسال حدود 300 هزار نفر از موزه ها, سایت موزه ها و اماكن تاریخی مازندران بازدید كردند . ك/4
2096 /1899
گزارش از فاطمه قنبری قادیكلایی
ساری-ایرنا-درمیان هیجان مسافران وگردشگران برای دیدن جنگل های سر سبز و آبی خیره كننده دریا در استان مازندران ، آثارباستانی و تاریخی جلوه ای دیگر از جاذبه های گردشگری این استان به شمار می روند.