به گزارش ايرنا، از اين حمام هاي تاريخي مي توان به حمام خان، حمام صلاحي، حمام شجاع لشگر، حمام شيشه، حمام خليفه فتاح، حمام دو خزينه، حمام درويش خان، حمام وكيل، حمام عبدالخالق، حمام آغاسي و حمام پاشاخان اشاره كرد.
(حمام خان)
اين حمام يكي از حمام هاي تاريخي شهر سنندج است كه در دوره قاجاريه بنا شده و به شماره ثبت 2603 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
اين گرمابه در ضلع شمال غربي بازار سر پوشيده آصف در خيابان انقلاب شهر سنندج واقع گرديده است.
حمام داراي بخش هاي مختلفي از جمله سر در ورودي، سريينه، حمام گرم و خزينه است، تزئينات آهكبري داخل حمام و نقوش موجود بر روي ديوار آن در نوع خود بي نظير و جالب است. با استناد به كتيبه سنگي موجود در سر در ورودي حمام، بنا در سال 1220 ه.ق به دستور (امان الله خان اردلان ) ساخته شد و بعدها به سبب تملك آن توسط (امين التجار) در سال 1296 ه.ق (دوران حكومت فرهاد ميرزاي معتمدالدوله، عموي ناصرالدين شاه ) مورد مرمت و بازسازي عمده قرار گرفته است.
اين حمام در ميان حمام هاي باقيمانده از گذشته بزرگترين و زيباترين حمام شهر است، مقدمات تبديل اين حمام به موزه از سوي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فراهم شد و در حال حاضر اين حمام به عنوان يك موزه براي بازديد عموم مسافران و گردشگران مهيا شده است.
(حمام دو خزينه)
حمام دوخزينه بنايي است تاريخي كه در بلوار كردستان شهر سنندج قرار گرفته و با توجه به ارزشمند بودن اين حمام به شماره 26978 در تاريخ تير سال 88 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
برابر روايات و منابع موجود بنيان اصلي اين بنا به دوران صفويه باز مي گردد و يكي از بناهاي موجود در ارگ تاريخي شهر سنندج است كه در چندين مرحله با گذشت زمان دچار آسيب و ويراني گرديده و احتمال مي رود در دوره قاجاريه مورد بازسازي كامل قرار گرفته باشد، اما تا چند سال گذشته خرابي اين بنا به حدي بود كه به سختي مي توان آثار و بقاياي معماري آن را مشاهده نمود.
در هر صورت مي توان گفت بناي موجود فعلي بنايي است بازسازي شده و جزء قديمي ترين بناهاي ارگ تاريخي شهر سنندج محسوب مي شود. تنها آثار و بقاياي بر جامانده از مجموعه بنا و فضاهاي معماري ارگ تاريخي سنندج بقايايي است كه مي توان در اين بنا مشاهده كرد.
بناي حمام بر اساس نقشه هاي رايج و الگوهاي ساختاري حمام هاي ايراني شامل بخش ورودي، بينه، سربينه، راهروهاي ارتباطي و فضاهاي مرتبط با مجموعه ساخته شده است.
بخش هاي باقي مانده از بنا مبين آن است كه بخش هاي داخلي هم در بخش ازاره ها و هم قسمت بدنه ديواره ها داراي نقوش آهك بري بسيار زيبايي است.
در چند سال گذشته اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كردستان با توجه به بررسي ها و نظرات كارشناسان ذيربط اقدام به مرمت و بازسازي كامل مجموعه نموده است.
علاوه بر ثبت اين اثر در فهرست آثار ملي كشور نسبت به اتمام اقدامات پاياني براي امكان بهره برداري بنا با كاربري مناسب اقدام شده و در سال هاي 88 و 89 امورات مرمتي اين بنا انجام و بر تقويت سازه اي بنا و بازسازي قسمت هاي مخروبه و امور مربوط به نماسازي فضاي بيروني حمام و همچنين مرمت تزئينات بخش هاي داخلي تاكيد شده است.
اين بناي تاريخي در گذشته داراي كاربري (حمام) بوده و اينك در صورت اتمام عمليات مرمتي كاربري هاي متناسب با خود را تقبل مي نمايد.
(حمام صلاحي)
حمام صلاحي يكي از قديمي ترين حمام هاي سطح شهر سنندج است كه قدمت آن به 400 سال پيش باز مي گردد و با توجه به بافت تاريخي و معماري و آجركاري هاي قديمي اين بنا به دوره صفويه مربوط مي شود.
اين حمام در زير زمين خيابان فردوسي سنندج و داخل پاساژ كفش فروش ها قرار گرفته و داراي شكل مستطيلي است ، در داخل حمام 12 حجره قرار دارد و حوضي كه قبلاً در وسط آن بود نيز به شكل 12 ضلع و هر ضلع روبروي هر حجره حمام قرار مي گرفت.
در هر صورت مي توان گفت بناي موجود فعلي، بنايي است تاريخي و جزو قديمي ترين بناهاي ارگ تاريخي شهر سنندج محسوب مي شود.
بناي حمام بر اساس نقشه هاي رايج و الگوهاي ساختاري حمام هاي ايراني شامل بخش ورودي، بينه، سربينه، خزينه، راهروهاي ارتباطي و فضاهاي مرتبط با مجموعه ساخته شده است.
بخش هاي باقي مانده از بنا مبين آن است كه بخش هاي داخلي هم در بخش ازاره ها و هم قسمت بدنه ديواره ها داراي نقوش آهك بري بسيار زيبايي است.
(حمام عبدالخالق)
حمام عبدالخالق يكي ديگر از حمام هاي قديمي شهر سنندج است، اين حمام مربوط به دوره صفويه است و به شماره 3364 در فهرست آثارملي كشور به ثبت رسيده است.
اين بنا در محله چهارباغ كوچه حمام واقع شده است، آب لازم اين گرمابه از آب جاري قنات هاي شهر تامين مي شد. ارتفاع سقف اين حمام نسبتاً بلند بوده و ستون هاي چهار گوش سنگي، آب نما، حجره ها، رختكن، گرم خانه، خلوتي ها، سرويس و خزينه آن تابع اسلوب حمام سازي ايراني در دوره صفويه است، تزئينات وابسته به معماري اين بنا مشخص نيست چرا كه سطح ديوارهاي آن با سيمان سفيد و كاشيكاري جديد اندود شده است ولي گفته مي شود اين حمام داراي تزئينات آهك بري كه در شهر سنندج بسيار رواج داشته بوده است و با حمام وكيل الملك قابل مقايسه است.
(حمام وكيل)
اين حمام نيز مربوط به دوره زنديه و به شماره 3228 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است. اين حمام در محله وكيل و در كنار عمارت تاريخي وكيل الملك واقع شده است.
(حمام شيشه)
حمام شيشه نيز همچون حمام هاي تاريخي ديگر سنندج در دوره زنديه ساخته شده و به شماره 2839 در فهرست آثارملي كشور به ثبت رسيده است، اين حمام داراي تزئينات آهكبري با نقوش گياهي و هندسي است.
(حمام شجاع لشگر)
اين حمام مربوط به دوره قاجاريه بوده و به شماره 2829 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است، اين حمام در خيابان امام خميني كوچه يمين لشگر واقع شده است.
(حمام خليفه فتاح)
اين حمام يكي از حمام هاي تاريخي سطح شهر سنندج است كه هم اكنون نيز مردم سنندج از اين حمام استفاده مي كنند.
متاسفانه مالكان اين حمام تاريخي نسبت به ثبت اين بناي تاريخي اقدامي انجام نداده اند.
اين حمام نيز همچون ساير حمام هاي عمومي سطح شهرسنندج داراي آبنما، رختكن، حجره، گرم خانه و خزينه و سربينه و راهروهاي ارتباطي است كه از نظر بافت قديمي در نوع خود بي نظير است.ك/4
1904/7246
سنندج - ايرنا - در گذشته حمام هايي در سطح شهر سنندج وجود داشت كه هم اكنون داراي ارزش تاريخي هستند و همچنان مورد بازديد مردم قرار مي گيرند.