به گزارش ايرنا، عشاير كوچنده هر سال و در دو مرحله يكي در اواخر تابستان و اوايل پاييز هزار رنگ و ديگري در اوايل بهار و ارديبهشت رنگارنگ، ييلاق و قشلاق مي كنند و كوچ، اين نماد هميشگي ايل احيا مي شود.
آنها صدها و گاه بيش از هزار كيلومتر راه و ايلراه را طي مي كنند تا از گرماي سوزان جنوب بگريزند و به اعتدال بهاري سرزمين هزار چشمه يعني سميرم برسند تا در اين وادي خوش اتراقي چند ماهه داشته باشند.
اما هر سال موضوع كوچ زود هنگام از اواسط فروردين و با گرم شدن مناطق قشلاقي بر سر زبانها مي افتد و كمتر شدن بارندگي اين سالها سبب حركت زودتر عشاير از قشلاق مي شود در حالي كه در ييلاق هم تنها در بهار وضع ابي بهتري است و در تابستان كم آبي و بي آب ييلاق نيز خودي قشلاقي نشان مي دهد.
در سراسر مسيرهاي چند دهه قبل عشاير از مناطق گرمسير (قشلاق) جنوب فارس و استان بوشهر به ييلاق هاي شمال فارس و سميرم در جنوب استان اصفهان، كم و بيش همين وضع وجود دارد و عشاير به ناچار بايد سريع از اين مناطق بگذرند و به همين دليل زودتر به ييلاق مي رسند.
خشكسالي هاي پي در پي سالهاي اخير و همين اندك گرمتر شدن اسفند و فروردين نيز سبب شده كه عشاير زودتر مناطق گرمسيري را ترك كنند و در حالي كه سبزه ها تازه در سردسير روييده اند به اين مناطق برسند.
هر سال مسوولان محلي امور عشاير در مناطق ييلاقي براي جلوگيري از ورود زودهنگام عشاير به مراتع كه سبب تخريب آنها و كاهش توليد علوفه مي شود، اعلام قرق مي كنند اما با زودتر رسيدن عشاير ناچار به شكستن قرق مي شوند.
از همين رو مسوولان امور عشاير و منابع طبيعي به همراه فرماندار و خبرنگاران سميرم با سفر به مناطق قشلاقي و مسير كوچ عشاير با تعدادي از اين خانوارها ديدار كردند تا بازهم بر رعايت تقويم كوچ تاكيد كنند.
مسئولان سميرم ابتدا در 15 كيلومتري شهرستان گچساران استان كهگيلويه و بويراحمد با عشاير طايفه دره شوري و شش بلوكي ديدار كردند.
فرماندار سميرم در اين ديدار با اشاره به اينكه زمان كوچ براساس برنامه زمان بندي شده تقويم كوچ از 25 ارديبهشت ماه است، تاكيد كرد: عشاير بايد در موعد مقرر به راه بيفتند و از كوچ زود هنگام پرهيز كنند.
محمدحسين نصرتي گفت: كوچ زودهنگام عشاير باعث از بين رفتن طبيعت بهاري و ييلاقي ميشود و ورود زودتر از موعد قانوني، خسارات جبران ناپذيري براي مراتع شهرستان در پي خواهد داشت.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم نيز با تاكيد بر رعايت تقويم كوچ از سوي عشاير اظهار كرد: از ورود زودهنگام عشاير به مناطق ييلاقي جلوگيري ميشود.
محمد حسين طاهري گفت: با عشايري كه زودتر از موعد وارد مناطق ييلاقي ميشوند، برخورد قانوني و حتي قضايي خواهد شد.
وي تاكيد كرد كه در اين وقت سال وضعيت دماي هوا نوسان زياد دارد و سبزي طبيعت به علت تازه بودن و به بذر ننشستن گياهان و مراتع بايد تا اوايل خرداد حفظ شود.
بر اين اساس، عشاير مستقر در گرمسير نيز در اين ديدارها به گرم شدن هوا و نبود آب كافي در مناطق قشلاقي اشاره كردند و خواستار حركت زودتر از موعد قانوني براي ورود به سميرم بودند.
سفربه گچساران، نورآباد ممسني، كازرون، فيروزآباد و كامفيروز و ديدار با تعدادي از طوايف ايل قشقايي از ديگر برنامه هاي اين سفر بود.
شهرستان سميرم كه محل ييلاق چهار طايفه از شش طايفه اصلي عشاير ايل قشقايي كشور است در 160 كيلومتري جنوب اصفهان قرار دارد.
گ/7147/ 6508
سميرم، اصفهان- ايرنا- ارديبهشت كه مي آيد زمان كوچ بهاره عشاير جنوب كشور به سرحدات سميرم نيز فرا مي رسد.