۲۳ فروردین ۱۳۹۴، ۱۲:۰۶
کد خبر: 81568027
T T
۰ نفر
داستان آزاد پزي نان و مقوله گمشده رعايت بهداشت - محمدمهدي بهرامي*

تهران- ايرنا - طرح آزاد پزي نانوايي ها كه براي بهبود كيفيت نان و ايجاد رقابت سالم بين واحدهاي نانوايي از سوي هيات وزيران ابلاغ شده است هم اكنون بعد از يكسال از اجراي آن نه تنها تغييري در كيفيت نان مصرفي ايجاد نكرد بلكه با وجود افزايش قيمت ، به مقوله مهم رعايت بهداشت نيز بي توجهي شده است.

توليد نان خوب و قابل قبول، كه درحال حاضراز وضعيت چندان مناسبي برخوردارنيست، همواره يكي از دغدغه هاي مسوولان بوده و هست و اين دغدغه باعث شد سال 93 طرح آزاد پز كردن نانوايي ها ارائه شود تا شايد مسير توليد نان خوب، هموار شود.

اكنون اغلب نان هاي توليدي با آنكه آرد مناسبي دارند از كيفيت قابل قبولي برخوردار نيستند و شهروندان با آنكه نسبت به گذشته شاهد بهتر شدن وضع توليد نان هستند، رضايت كاملي از كيفيت نان ندارند.

نان همواره درميان ما ايراني ها از جايگاه خاصي برخوردار بوده و هست و غذاي اصلي مردم را تشكيل مي‌دهد.

نان 60 درصد از پروتئين و انرژي مورد نياز مردم، را تامين مي‌ كند و انواع ويتامين هاي گروه B و آهن و فيبرغذايي را تامين مي كند و بي‌شك تهيه، توليد وعرضه‌ نان سالم و بهداشتي در حفظ سلامت جامعه موثر خواهد بود.

سرانه مصرف روزانه نان در كشور320 گرم برآورد شده است.

نان با كيفيت و پخت شده در شرايط بهداشتي نقش بسزايي در ارتقاي سلامت جامعه دارد و مانع از بروز بسياري از بيماري ها خواهد بود.

نان اگر در شرايط بهداشتي و مناسب تهيه و عرضه نشود مي تواند منشاء بيماري هاي خطرناكي در بين مردم باشد برخي از بيماري هاي گوارشي از مصرف نان هاي نامرغوب ناشي مي شود لذا ضرورت دارد بهداشتي كردن واحد هاي نانوايي همزمان با آزادپز شدن آنها در دستوركار مسوولان مربوط قرار گيرد.

دستورالعمل آزاد پز شدن نانوايي ها سال 93 با 16 ماده از سوي هيات وزيران براي اجرا ابلاغ شد، در ماده هشت اين دستورالعمل عنوان شده است كه در احداث تجهيزات و ساختمان نانوايي، موازين بهداشتي دقيقا رعايت شود و از لحاظ ظاهري نيز داراي طراحي زيبا و مدرن باشد و در هر صورت رعايت ظوابط و مساحت بايد لحاظ شود.

با نگاهي به نانوايي هاي كه در تهران تبديل به آزاد پز شده اند در مي يابيم كه نه تنها اين ماده مهم دستورالعمل رعايت نشده است بلكه تعدادي از نانوايي ها به روال سابق نان را تهيه مي كنند و كسي كه قرار است پول از مردم بگيرد همان شخصي است كه خمير نان را آماده مي سازد و اين به معناي رعايت بهداشت نيست.

قبل از آزاد پز شدن نانوايي ها، فعالان اين صنف از نرخ نان ناراضي بودند و همواره يكي از دلايل رعايت نشدن بهداشت در توليد نان را نرخ پايين نان و مقرون به صرفه نبودن آن بيان مي داشتند اين گفته در حالي است كه با آزاد پز شدن نانوايي ها هنوز همچنان رعايت بهداشت در نانوايي ها مقوله اي گمشده است.

يكي از مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت نيزبيان داشته است:طرح اساسي براي تكميل كيفيت نان با آراد يارانه اي اتفاق نمي افتد بلكه كيفيت محصول با رقابتي كردن و آزاد سازي منطقي قيمت هاست و اميدواريم با همكاري خود نانوايان تحقق يابد.

با مراجعه به نانوايي هاي آزاد پز شاهد يكي بودن فردي كه پول دريافت مي كند و كسي كه بايد چانه بگيرد، نبود مكان مناسب براي نگهداري آرد از گزند جانوران موذي، نبود سرويس بهداشتي مناسب و كم تر استفاده شدن از مواد شوينده براي بهداشت دست ها، ورود حشرات به داخل نانوايي و ايضا نشستن آنها بر روي خمير، نبود لباس هاي مناسب براي كارگران هستيم.

اميد كه بهداشتي كردن محيط نانوايي ها و افزايش كيفيت نان وجه همت همه دست اندركاران صنعت نان قرار گيرد.

آرزو داريم تنور نانوايي ها داغ باشد اما آهمزمان رزو داريم سيگار برخي از نانواها هنگام چانه گيري خاموش باشد تا نان هاي خاكسترنشين تحويل مردم نشود.

* خبرنگار ايرنا استان تهران
۰ نفر