۲۳ فروردین ۱۳۹۴، ۱۵:۵۰
کد خبر: 81568468
T T
۰ نفر
برخي از كشاورزان در قلعه تاريخي و باستاني ايرج پيشوا استخر آب حفر كردند

تهران – ايرنا – عده اي از كشاورزان شهرستان پيشوا در اقدامي غير قانوني در محوطه باستاني قلعه ايرج به عنوان بزرگترين قلعه خشتي جهان استخر آب حفر كردند.

به گزارش ايرنا ، قلعه باستاني ايرج كه در لفظ عام به آن قلعه گبري اطلاق مي شود ، در 11 شهريور ماه سال 82 با شماره 9835 در فهرست آثار ملي قرار گرفته و در شمال شهرستان ورامين و در مجاورت روستاي عسگرآباد قرار دارد و ديواره هاي بلند آن از دور خودنمايي مي نمايد ، آثار كشف شده از اين قلعه قديمي قدمت آن را به بيش از 3 هزار سال پيش از ميلاد مي رساند .

طول اين قلعه يك هزار 214متر و عرض آن يك هزار و 150 متر مي باشد كه در ضلع شمالي 34 برج ، ضلع جنوبي 42 برج و بر روي اضلاع شرقي و غربي 36 برج وجود داشته است .

اين قلعه يكصد هكتاري به صورت مستطيل كامل بوده و از چهار دروازه جنوبي ، شمالي ، غربي و شرقي تشكيل شده كه دروازه شمالي كاملا در مقابل قله دماوند قرار گرفته به طوري كه اگر جنوب به آن دروازه شمالي نگاه كنيد قله دماوند مانند قاب عكسي زيبا در ميان دروازه شمالي خود نمايي مي كند .

ديواره هاي اين قلعه كه از خشت خام و گل درست شده تا 25 متر ارتفاع داشته كه هم اكنون بيشترين ارتفاع اين ديواره ها كه بر اثر فرسايش آبي و بادي تخريب شده 16 متر مي باشد

ضخامت ديواره ها در برخي از مناطق قلعه بين 17 تا 22 متر بوده به طوري كه در برخي از ديواره ها حفره هايي احداث شده بوده كه ارابه هاي جنگي از داخل آن عبور مي كرد .

هم اكنون فضاي داخلي اين قلعه تاريخي به كشاورزاني تعلق دارد كه در آن اقدام به كشت انواع محصولات زراعي مي كنند ولي براي انجام فعاليت خود با مشكل تأمين آب مواجه مي باشند و به دليل محدوديت هاي اعمال شده امكان انتقال آب به داخل محوطه باستاني قلعه ايرج را ندارند.

محدوديت هاي موجود باعث شده تا برخي از كشاورزان در اقدامي غير قانوني اقدام به حفر گودال استخر ذخيره آب در محوطه باستاني قلعه نمايند كه اين اقدام با واكنش اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مواجه شده است.

رئيس اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري پيشوا در اين رابطه به خبرنگار ايرنا گفت: حفر هرگونه چاه و گودال استخر در محوطه باستاني قلعه ايرج ممنوع بوده و با متخلفان به شدت برخورد قانوني صورت مي گيرد.

مجيد ژاله نيا گفت: براي آن دسته از افرادي كه اقدام به حفر غير قانوني گودال استخر نموده اند پرونده تشكيل شده و برخي از آنان به حبس يك ساله و جزاي نقدي محكوم شدند.

وي افزد: كساني كه در اين اقدام غير قانوني محكوم شده اند ، بايد گودال ها را پر كنند.

ژاله نيا تصريح كرد: طبق قانون، حفر هر گونه چاه آب و يا گودال در محوطه هاي باستاني ممنوع است و لوله گذاري جهت آبياري بايد تحت نظارت سازمان ميراث فرهنگي صورت گيرد.

وي ژاله نيا اظهار داش: با توجه به محدويت هاي منابع آب به كشاورزان فعال در اين منطقه پيشنهاد شده تا آن دسته از مالكاني كه نياز به حفر گودال استخر دارند به شركت مشاور باستان شناس جهت گمانه زني معرفي شوند و با تقبل هزينه هاي اين فعاليت ، منطقه مورد نظر خود را آزاد سازي نموده و در آن اقدام به حفر استخر نمايند.

وي تأكيد كرد: تا كنون هيچ مجوزي براي حفر استخر در منطقه باستاني قلعه ايرج صادر نشده و با متخلفان برخورد خواهد شد.

تهرام/7254/1348