۲۴ فروردین ۱۳۹۴، ۹:۳۵
کد خبر: 81569087
T T
۰ نفر
توليد برق از مواد سمي صنايع شيميايي و داروسازي در دانشگاه اميركبير

تهران - ايرنا - پژوهشگران دانشگاه صنعتي اميركبير با طراحي و ساخت پيل سوختي ميكروبي موفق به حذف آلاينده سمي فنول از پساب و توليد الكتريسته شدند.

به گزارش ايرنا از دانشگاه صنعتي اميركبير، مجري طرح پژوهشي توليد برق از مواد سمي، حذف آلاينده فنول از پساب‌ها را از اهداف اين طرح ذكر كرد و گفت: فنول نوعي ماده سمي در پساب صنايع شيميايي مختلف از جمله داروسازي است و لازم است ميزان آن در پساب‌ها به حد استاندارد كاهش يابد.

محبوبه باقري با بيان اينكه لجن مورد استفاده در اين طرح تحقيقاتي از پالايشگاه امام خميني اراك دريافت شده است، اظهار داشت: براي حذف فنول به كمك اين لجن از پساب سنتزي از پيل سوختي ميكروبي دو محفظه‎اي، كه در طي اين پروژه طراحي و ساخته شد، استفاده شده است.

وي درخصوص فرآيند حذف فنول از اين پساب نيز خاطرنشان كرد: لجن به همراه پساب سنتزي حاوي فنول به محفظه آند اضافه شده است كه فنول به عنوان منبع كربني براي ميكروراگانيسم به شمار مي ‎رود و و طي فرآيندي تجزيه و توليد الكترون مي كند، سپس الكترون با عبور از مدار خارجي به محفظه كاتد منتقل شده و پروتون نيز با عبور از غشا وارد محفظه كاتد مي‎شود و نهايتا در مجاورت با اكسيژن موجود در هوا، واكنش داده و آب توليد مي‎ شود.

اين پژوهشگر همچنين به جزئيات طراحي و ساخت پيل سوختي اشاره كرد و ادامه داد: پيل سوختي ساخته شده داراي دو محفظه به حجم 800 ميلي ليتر است كه در ميان دو محفظه از غشاي 'نفيون' به عنوان تبادل كننده پروتون استفاده شده و دو الكترود گرافيتي در دومحفظه به عنوان جمع كننده الكترون قرار مي‎گيرند.

وي درباره عملكرد پيل سوختي ميكروبي طراحي شده، توضيح داد: در بخش آند اين پيل سوختي لجن به همراه پساب سنتزي و در محفظه كاتد بافر پتاسيم فسفات وارد مي شود و محفظه آند به صورت بي هوازي عمل مي كند و محفظه كاتد توسط توزيع كننده هوا، هوادهي مي شود.

باقري با يادآوري اينكه فنول موجود در پساب در بخش آند تجزيه و به تركيبات ساده‌تري تبديل مي‎شود، اضافه كرد: خروجي پيل سوختي در نهايت دي اكسيد كربن (CO2) و يا متان بوده به اين ترتيب ماده سمي فنول به تركيباتي كه براي محيط زيست كم خطرتر هستند تبديل مي شود.

به گفته وي اين پيل سوختي قادر است پساب را در حد استاندارد تصفيه كند كه بر اساس استانداردهاي موجود حداكثر ميزان فنول مجاز در پسابهاي خروجي به آبهاي سطحي يا زيرزميني حدود يك ميلي گرم بر ليتر است.

باقري توليد همزمان برق و حذف آلاينده فنول از پساب را از جمله مزاياي اين طرح تحقيقاتي ذكر كرد.

علمي (1)**1055**1440
۰ نفر